Kamperen in Nedersaksen
© TMN Dieter Damschen

Kamperen in Nedersaksen – Ontdek de gevarieerde natuur van deze Duitse regio

Martine van Kuler

Een tip voor natuurliefhebbers: ga kamperen in Nedersaksen. In de Duitse deelstaat vind je namelijk veel verschillende landschappen: van de Waddenzee tot de ruige wildernis van de Harz; van veengebieden en rivierlandschappen tot glooiende heidevelden op de Lüneburger Heide. Bovendien zijn in Nedersaksen prima campings te vinden.

De Duitse deelstaat Nedersaksen ligt net over de grens in het noordwesten van Duitsland. Het is de enige regio in het land waar je zowel zee als bergen vindt. Wil je wandelingen of fietstochten in de natuur afwisselen met wat cultuur? Geen probleem, want in steden als Hannover, Göttingen en Goslar is genoeg te beleven.

 

 

Lüneburger Heide Kamperen in Nedersaksen
In de Lüneburger Heide kun je heerlijk wandelen en fietsen. (©Lüneburger Heide GmbH)
Lüneburger Heide Kamperen in Nedersaksen
In de Lüneburger Heide kun je heerlijk wandelen en fietsen. (©Lüneburger Heide GmbH)

De magische Lüneburger Heide en de ruige wildernis van de Harz

De Lüneburger Heide is het grootste aaneengesloten heidelandschap van Europa. Het omvat tientallen kleine en grote heidegebieden. Maar de streek is meer dan heide alleen. Ook uitgestrekte bossen, weilanden en beekjes bepalen het beeld. De Lüneburger Heide lokt uit tot het maken van urenlange wandelingen en fietstochten. Campings vind je genoeg in dit gebied, van groot tot klein en van luxe tot basic. Op deze website vind je een overzicht.

Totaal anders dan de magische Lüneburger Heide is de ruige wildernis van de Harz. Het enige middelgebergte in Noord-Duitsland spreekt tot de verbeelding. De bergen zijn bedekt met uitgestrekte beukenbossen, de hooggelegen dalen met enorme sparren en de grond is vaak bedekt met een dik tapijt van mossen. Het is het perfecte decor voor een wandeling door de ongerepte natuur, bijvoorbeeld op de Harzer-Hexen-Stieg. Wellicht kom je hier zelfs een lynx tegen. Genoeg van de natuur in de Harz? In dit artikel lees je wat er nog meer te beleven valt.

Harz kamperen in Nedersaksen
In de Harz kun je genieten van prachtige uitzichten. (©Nationalpark Harz)
Harz kamperen in Nedersaksen
In de Harz kun je genieten van prachtige uitzichten. (©Nationalpark Harz)

Ostfriesland en de Elbe

Een hemel die tot aan de horizon reikt, groene weilanden, kilometerslange dijken langs de Waddenzee, kaarsrechte kanalen en blauwe meren: dat is het landschap van Ostfriesland in een notendop. Stap op de fiets en geniet van de omgeving. Hier vind je een lijstje met campings in Ostfriesland.

Liever kamperen langs de Elbe? Een goed idee, want langs de rivier vind je een aantal bijzondere landschapstypes, zoals een zandige rivieroever, zandduinen en beemden die soms droog en soms nat zijn. Het is de ideale leefomgeving voor zeldzame planten en dieren. UNESCO erkende het gebied in 2002 als Biosfeerreservaat Elbtalaue. Langs de Elbe kun je heerlijk fietsen, maar je kunt er ook voor kiezen het gebied vanaf het water in een kano te verkennen.

Meer weten meer weten over kamperen in Nedersaksen of ben je benieuwd wat er nog meer in deze Duitse deelstaat te beleven is? Kijk dan op de officiële toeristische website van Nedersaksen.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!