Elefsina

3x kamperen in de buurt van een culturele hoofdstad 2023

Martine van Kuler

Niet één, niet twee, maar drie Europese plaatsen mogen zich 'culturele hoofdstad 2023' noemen. Het Hongaarse Veszprém, Elefsina in Griekenland en de Roemeense stad Timișoara zijn de culturele parels van dit jaar. Lees snel verder als je benieuwd bent wat de steden te bieden hebben en of je er in de buurt kunt kamperen.

1. Veszprém (Hongarije)

Veszprém is een van de oudste plaatsen in Hongarije, dus het is niet gek dat juist dit een culturele hoofdstad is. Er is immers genoeg te bezichtigen. Veszprém is gebouwd op vijf heuvels en op de hoogste van de vijf ligt de burchtwijk. Dit is een must als je van oude gebouwen houdt, want in de wijk vind je onder meer de Sint Michaël basiliek, het Bisschoppelijk Paleis, de Gisela-kapel en de ruïnes van de St. Georgius kapel.

Uitrusten doe je op een van de vele terrasjes die de stad rijk is. En als je Veszprém met kinderen bezoekt, dan moet je zeker naar de plaatselijke dierentuin. Vanaf de burchtwijk wandel je er zo naar toe.

 

Balaton meer
Een bezoek aan culturele hoofdstad Veszprém is goed te combineren met een kampeervakantie aan het Balatonmeer.
Balaton meer
Een bezoek aan culturele hoofdstad Veszprém is goed te combineren met een kampeervakantie aan het Balatonmeer.

Kamperen in de buurt van culturele hoofdstad Veszprém

Mensen die in Hongarije gaan kamperen, kiezen al snel voor een camping aan het Balatonmeer. Logisch, want dit is het grootste zoetwatermeer in Europa. Maar misschien wil je tussen alle waterpret wel een dagje cultuur snuiven. Dat kan mooi in Veszprém, want deze culturele hoofdstad ligt er vlakbij.

Aan het Balatonmeer zijn veel campings. Een echt gezinscamping is Balatontourist Camping Napfény. Deze ligt direct aan het water en heeft ook nog een zwembad. Verder heeft de camping eigenlijk alle faciliteiten die je je kunt wensen.

Minder groot, maar zeker niet meer mooi is Camping Panoráma, op vijf kilometer van het meer. Het is een kleine camping met eenvoudige voorzieningen, maar met een zeer goede beoordeling van de ACSI. Camping Panoráma is aantrekkelijk voor mensen die willen genieten van de rust en de thermaalbaden in het naburige Hévíz.

Kampeer je graag in je blootje? Dat kan op Balatontourist Camping Naturist Berény. De goed verzorgde camping ligt direct aan de oevers van het Balatonmeer.

Elefsina
Snuif de Griekse oudheid op in culturele hoofdstad Elefsina.
Elefsina
Snuif de Griekse oudheid op in culturele hoofdstad Elefsina.

2. Elefsina (Griekenland)

De tweede culturele hoofdstad van 2023 is het Griekse Elefsina. De stad – vroeger Eleusis genoemd – ligt tussen Athene en Kineta op de weg naar Korinthe. De voorstad van Athene doet industrieel aan, maar toch tref je er nog veel overblijfselen uit het oude Griekenland. Elefsina is bekend vanwege de pelgrimages en processies ter ere van de Griekse godin Demeter. Deze hebben alles te maken met de Mysteriën van Eleusis. Het gaat te ver om deze helemaal uit te leggen op een platform over kamperen, maar als je Elefsina bezoekt wordt het je vanzelf duidelijk. Bezoek de beroemde tempel van Demeter, de vestingwerken en oude ruïnes en leer meer over het oude Griekenland.

Kamperen in de buurt van culturele hoofdstad Elefsina

Kamperen in Griekenland is niet zo bekend. Logisch, want het is een beetje ver voor een zomervakantie van drie weken. Gezinnen met schoolgaande kinderen zullen de bestemming dan ook niet zo snel kiezen. Maar heb je de tijd, dan is kamperen in Griekenland echt een aanrader. Binnenkort lees je er meer over op Campingtrend. Voor nu tippen we alvast een tweetal campings in de buurt van Elefsina.

Zoals de naam al doet vermoeden, ligt Camping Athens in de Griekse hoofdstad. Het is dan ook een goede uitvalsbasis om zowel Athene als het 12 kilometer verderop gelegen Elefsina te bezoeken. Er stopt een bus voor de camping, dus je kunt de auto of camper laten staan. Iets verder weg (op zo’n veertig kilometer van Elefsina) ligt Camping Milos. De camping ligt aan zee en heeft ook een zwembad.

 

 

Timișoara
In culturele hoofdstad Timișoara hoef je je niet te vervelen.
Timișoara
In culturele hoofdstad Timișoara hoef je je niet te vervelen.

3. Timișoara (Roemenië)

Timișoara is na hoofdstad Boekarest de grootste stad van Roemenië en wordt ook wel ‘klein Wenen’ genoemd. Het is de stad waar in 1989 de revolutie begon. Het museum van de revolutie geeft hier een goed beeld van. In het historische centrum van Timișoara staan prachtige huizen in de barokstijl. Wat je er verder kunt doen? Bezoek de rooms-katholieke dom, de orthodoxe kathedraal, het plein Piața Unirii en het romantische rozenpark. Wandel door de gezellige winkelstraatjes en rust uit op een van de gezellige terrassen.

Kamperen in de buurt van culturele hoofdstad Timișoara

Het wemelt niet van de campings in Timișoara, maar je kunt er wel degelijk kamperen. Op Camping International bijvoorbeeld. Deze camping ligt in het bos op een kleine vijf kilometer van het stadscentrum. Iets verder weg – op zestig kilometer van Timișoara – ligt Camping Route Roemenië. Het is een rustige camping met uitzicht op de omliggende heuvels. Zwemmen kan in het nabijgelegen meer en sportievelingen kunnen via de camping de nodige excursies boeken.

Zit er niets van je gading bij? Dan kun je altijd nog gaan wildkamperen, want in Roemenië mag dat. In dit artikel lees je wat de regels zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!