Terug uit risicogebied? Negatieve coronatest verplicht

Luc Schaepkens

Kom je met de camper of auto met caravan terug uit een risicogebied? Dan moet je binnenkort voordat je de grens over mag een coronatest doen. Het kabinet wil deze wetswijziging doorvoeren.

Coronatest maximaal 72 uur oud

Kom je als automobilist terug uit Spanje of Frankrijk – of elk ander land dat als risicogebied te boek staat – dan moet je je binnenkort laten testen. Dat moet uiterlijk vlak voor de grens. Anders mag je ons land niet in. De coronatest mag maximaal 72 uur oud zijn. Je kunt hem dus laten afnemen vlak voor je vertrek uit bijvoorbeeld Frankrijk. Of je kiest ervoor om vlak voor de grens – bijvoorbeeld in België – een test te doen. Ook is een verklaring waarin je aangeeft na thuiskomst meteen in quarantaine te gaan verplicht. Van deze quarantaineverklaring komt er zowel een papieren als een digitale versie.

Het kabinet wil de wetswijziging die voor deze maatregel nodig is doorvoeren. In principe duurt deze quarantaine tien dagen. Wel mag je je al na vijf dagen laten testen. Is de uitslag negatief, dan vervalt de quarantaineplicht. Tot nu toe was een negatieve coronatest alleen verplicht voor reizigers per vliegtuig of boot. Zij moeten nu al een negatieve pcr-test niet ouder dan 72 uur en een negatieve sneltest kunnen overleggen. Een negatieve sneltest heeft een geldigheidsduur van 24 uur. Het is niet bekend wanneer de nieuwe regeling van kracht zal worden. Meer informatie over sneltesten lees je op de site van de GGD Amsterdam.

Liever op vakantie in eigen land? Wat dacht je van een camping met privésanitair?

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur