Tempo 100 sticker: onmisbaar voor vouwwagens en caravans in Duitsland

Marije Onderwaater

Wil je in Duitsland 100 km/u rijden met je vouwwagen, caravan of andere aanhanger? Dan moet je in het bezit zijn van de Tempo 100 sticker. Die koop je niet zomaar in de winkel. Je aanhanger én je auto moeten namelijk aan een aantal eisen voldoen. In dit artikel lees je er alles over!

Aanhanger

Deze zomer gaan we – als corona het toelaat – op vakantie naar Oostenrijk en Italië. En dat betekent: kilometers vreten op de Autobahn. Als je niet de hele weg 80 wilt rijden, heb je de Tempo 100 ontheffing nodig. Volgens de Duitse verkeersregels mag je met een aanhanger namelijk pas 100 rijden als je deze ontheffing en sticker hebt. Onze Campooz Fat Freddy – die we vorig jaar kochten – heeft nog geen Tempo 100 sticker. Omdat we het echt niet zien zitten om honderden kilometers 80 te rijden, was het de hoogste tijd om deze ontheffing te bemachtigen.

De bekende Tempo 100 sticker. Hier op een andere Campooz dan die van ons.
De bekende Tempo 100 sticker. Hier op een andere Campooz dan die van ons.

Tempo 100 bij Vouwwagenzaak

Laurens Bos van Vouwwagenzaak in Amersfoort weet alles over de Tempo 100 sticker. Vouwwagenzaak is dealer van de merken Campooz, Camp-let, Cabanon en Alpenkreuzer. “Om de Tempo 100 sticker en de bijbehorende papieren te krijgen, moeten je vouwwagen aan een aantal eisen voldoen”, vertelt Laurens. “Zo moeten er schokdempers onder zitten. Sommige vouwwagens hebben ze standaard, zoals Camp-let en Alpenkreuzer. Bij andere merken is het een optie. In vergelijking met vijf jaar geleden verkopen we wel veel meer vouwwagens in combinatie met de Tempo 100 ontheffing. Mensen willen nu eenmaal doorrijden onderweg en snel de vouwwagen opzetten.”

Eisen voor Tempo 100

Zoals gezegd moet een vouwwagen, caravan of andere aanhanger aan een aantal eisen voldoen. Dat begint al bij de auto. Die moet zijn voorzien van ABS. De aanhanger moet zijn voorzien van:

  • Een ingeslagen chassisnummer
  • Een oplooprem
  • Hydraulische schokdempers
  • Banden die niet ouder dan 6 jaar zijn.
  • Banden met juiste loadindex en snelheidscodering van minimaal 120 km/uur (L)

De leeftijd van de banden check je als volgt: zoek op je band het DOT nummer op. De laatste vier cijfers van dit nummer geven de productiedatum aan. Bij mij is dat 2919. De eerste twee cijfers staan voor de week en de laatste twee cijfers voor het jaar. Mijn banden zijn dus geproduceerd in week 29 van 2019.

Ook de loadindex is aan de banden af te lezen. Het staat in het rijtje cijfers naast de bandenmaat en is over het algemeen een getal tussen de 80 en 98. Op onze banden is dat 84.

Klaar voor de start.
Klaar voor de start.
Laurens van Vouwwagenzaak zet de schokdempers eronder.
Laurens van Vouwwagenzaak zet de schokdempers eronder.

Tempo 100: eerst een keuring

De Tempo 100 ontheffing kan je dus niet zomaar ergens kopen. “Om de sticker en de papieren te krijgen, moet de vouwwagen eerst worden gekeurd”, legt Laurens van Vouwwagenzaak uit. “Als een vouwwagen nog geen schokdempers heeft, zetten we die er eerst onder. Daarna komt er een keurmeester van de Dekra die het hele lijstje checkt. Als de vouwwagen de keuring heeft doorstaan, krijg je binnen tien werkdagen de sticker en de papieren thuisgestuurd.”

Daarmee is het niet een kwestie van sticker plakken en wegwezen, waarschuwt Laurens. “De documenten van de Tempo 100 moet je ook altijd bij je hebben als je op reis gaat. En de sticker moet echt goed zichtbaar aan de achterkant zijn opgeplakt. Behalve de leeftijd van de banden hoef je daarna verder niets meer bij te houden.”

Vouwwagenzaak heeft in ons geval alles rondom de Tempo 100 geregeld. De keuring door een keurmeester van de Dekra kost 125 euro. Het installeren van schokdempers is afhankelijk van het merk. Voor mijn Campooz komt dat neer op 275 euro.

Keuring-Tempo-100
De keurmeester van Dekra checkt of onze vouwwagen aan alle eisen voor de Tempo 100 voldoet.
Keuring-Tempo-100
De keurmeester van Dekra checkt of onze vouwwagen aan alle eisen voor de Tempo 100 voldoet.
Hop, weer terug naar de stalling en naast de brievenbus wachten op de sticker en papieren.
Hop, weer terug naar de stalling en naast de brievenbus wachten op de sticker en papieren.

Tip: regel je Tempo 100 op tijd!

En dan nog een tip van ‘last minute-Marije’. De Tempo 100 stond al een tijdje op mijn to do-lijstje. Toch regelde ik nog vrij kort voor onze vakantie een afspraak bij Vouwwagenzaak. En dat is niet handig, als je rekent dat de sticker en papieren pas na tien werkdagen op de deurmat liggen. Voor ons komt alles hopelijk nét op tijd, maar eerlijk gezegd zal het erom spannen. Fingers crossed dus!

Dit artikel is een samenwerking met Vouwwagenzaak. Wil je hier ook een Tempo 100 keuring voor je vouwwagen laten doen? Check dan de website.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…