Supercompacte halfintegraal van 5,42 meter: Wingamm Oasi 540.1

Marije Onderwaater

Op het eerste oog heeft de Wingamm Oasi 540.1 een zeer hoog aaibaarheidsgehalte. Maar deze camper is meer dan alleen een 'pretty face'. De supercompacte halfintegraal van slechts 5,42 meter lang maakt namelijk op veel meer vlakken indruk.

Het Italiaanse familiebedrijf Wingamm bouwt al campers sinds 1977. In 1982 introduceerde Wingamm – als eerste camperfabrikant ter wereld – een camper met een monocoque opbouw van gfk. Die stijve opbouw uit één geheel is nog steeds de kracht van deze Italiaanse kampeerauto’s. Bij gloednieuwe Wingamm Oasi 540.1, die op de CMT 2023 in Stuttgart werd geïntroduceerd, is dat niet anders.

Zeer compacte halfintegraal

Een lengte van 5,42 meter is niet nieuw in camperland. Alleen gaat het dan meestal over buscampers en niet over halfintegralen. De Wingamm Oasi 540.1 breekt met die traditie, waardoor je met deze supercompacte halfintegraal ook prima in de stad kunt rijden. Zijn er vanwege die compacte buitenmaten dan concessies in het interieur gedaan? Nee, absoluut niet. De Oasi 540.1 heeft namelijk echt alles aan boord: van riant bed tot grote keuken en een complete badkamer. Voor het bevestigen van de meubels is lijm gebruikt in plaats van schroeven.

Wingamm Oasi 540.1 plattegrond
Wingamm Oasi 540.1 plattegrond

Overzichtelijke indeling

Bij binnenkomst valt direct op dat de Wingamm Oasi 540.1 zeer overzichtelijk is ingedeeld. In het hart van de camper staat een riante L-vormige zithoek waarvan de bank uitkijkt op de keuken. Indien gewenst is hier een eenpersoonsbed van te maken. De ovalen eettafel is in meerdere posities te plaatsen. Met de draaibare cabinestoelen erbij, kunnen er zeker vijf mensen plaatsnemen. De rechte keuken aan de passagierszijde heeft een indrukwekkende afmeting. Hierin zijn verschillende ruime lades en kasten ondergebracht, allemaal met verchroomde push-lock sluitingen. Verder is de keuken uitgerust met een tweepitskookstel, een spoelbak met afdekplaat/snijplank en een koelkast van 96 liter.

Wingamm Oasi 540.1 keuken
Volop ruimte in de Wingamm Oasi 540.1
Wingamm Oasi 540.1 keuken
Volop ruimte in de Wingamm Oasi 540.1
Wingamm Oasi keuken
Wingamm Oasi keuken
Wingamm Oasi 540.1 interieur
Wingamm Oasi 540.1 interieur

Bed en bad

Het tweepersoonsbed zit strak weggewerkt tegen het plafond. Het is in een handomdraai naar beneden te trekken waardoor een zee aan slaapruimte ontstaat. Het te openen raam bij het hoofdeinde zorgt voor licht. De maximale belastbaarheid van dit bed – met lattenbodem en hoogwaardig matras – is 350 kilogram. Het bed is toegankelijk via een ladder of de bank. De twee deuren achterin de camper geven toegang tot een kledingkast (links) en het sanitair (rechts). In de badkamer ontbreekt het aan niets. Alles is aanwezig: een grote wastafel met dito onderkast, een spiegelkast, een toilet en een douche. Het water spoelt met douchen direct weg waardoor de vloer snel opdroogt.

Wingamm Oasi 540.1 bed
Wingamm Oasi 540.1 bed
Wingamm Oasi 540.1 bed nacht
Wingamm Oasi 540.1 bed nacht
Wingamm Oasi 540.1 sanitair
Wingamm Oasi 540.1 sanitair

Exterieur Wingamm Oasi 540.1

De buitenkant van de Wingamm Oasi 540.1 ziet er strak uit. Een garage ontbreekt, maar aan de achterzijde geeft een smalle horizontale klep toegang tot een diep opbergvak waar je een tafel en twee campingstoelen kwijt kunt. Aan de bestuurderszijde is nog een groot opbergvak te vinden, dat van de buitenkant bereikbaar is.

Wingamm Oasi achterzijde
Wingamm Oasi achterzijde
Wingamm Oasi opbergruimte
Wingamm Oasi opbergruimte

Pakketten als optie

De Wingamm Oasi 540.1 staat op de Fiat Ducato met een 140 pk-motor onder de kap. De vanafprijs is in Duitsland 97.342 euro. Wil je deze supercompacte halfintegraal nog wat meer aankleden, bijvoorbeeld met cruise control en een passagiersairbag, dan kan je kiezen voor het ‘Drive Package’ van 1.904 euro. Ook een navigatiesysteem en achteruitrijcamera zijn optioneel verkrijgbaar. Meer weten? Klik op onderstaande button.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…