Starlink internet rijdend

Starlink-internet vanaf december ook rijdend te gebruiken

Jos Mark

Sinds april van dit jaar is Starlink-internet beschikbaar in Nederland. Vanaf medio december 2022 introduceert Starlink in Amerika een versie voor vaste montage op het dak van de camper. Die Starlink-versie werkt ook tijdens het rijden.

Starlink-internet de oplossing voor kampeerders

Wij hebben bij Campingtrend natuurlijk gelijk zo’n setje aangeschaft toen het begin dit jaar in Nederland werd geïntroduceerd en dat werkt uitstekend. Maar tijdens het rijden vallen wij nog gewoon terug op onze mobiele verbinding. Met de nieuwe dienst die Starink-internet vanaf december gaat aanbieden kun je echter ook onderweg het internet oppikken direct vanaf de SpaceX-satellieten. Als dat werkt dan zou je kunnen overwegen om het gebruik van de databundel van je provider op te zeggen. Daar hangt echter wel een prijskaartje aan. Starlink introduceert de dienst in Amerika voor een prijs van 2500 dollar, maar dat is eigenlijk alleen voor de apparatuur. Maandelijks betaal je daarnaast nog eens een bedrag van 105 euro voor het gebruik. Bij het ‘camper’-abonnement kun je de dienst maandelijks onderbreken.

Starlink internet Flat
Starlink internet Flat

Een nieuwe antenne

Starlink maakt voor de nieuwe dienst gebruik van andere apparatuur, met name de antenne is anders. Deze kan vast worden gemonteerd en komt vlak op het dak van de camper. Het bereik en de ontvangstmogelijkheden zijn groter. Zo is de antenne in staat om met meer satellieten tegelijk contact te hebben en kan hij een groter oppervlak bestrijken. Hierdoor is de schotel in staat om een stabiele internetverbinding op te bouwen.

Over de overige hardware is echter nog niets bekend en ook hebben wij nog geen foto’s gezien van de nieuwe antenne. Met de huidige installatie ben je aangewezen op 230v spanning, wij verwachten dat je voor deze mobiele oplossing een installatie op 12 volt mag verwachten. Ook de router mag meer mobiele kwaliteiten krijgen en de dikke stuurkabel naar de antenne kan waarschijnlijk ook een stuk slanker en zeker korter.

Starlink internet
Starlink internet

Huidig Starlink RV aanbod

Momenteel biedt Starlink een aantal opties aan in Europa. Je hebt keuze uit een Residentieel, Zakelijk, RV en Maritiem abonnement.De zakelijke optie is voor gewone gebruikers niet zo interessant en over maritiem vertelt Starlink niet zoveel, dus die belicht ik hier niet.

Wij hebben een Residentieel-abonnement, dat momenteel te koop is voor 480 euro voor de apparatuur en 85 euro voor het abonnement. Ons abonnement is uitgebreid met een RV-dekking zodat we kunnen roamen op het hele continent. Dat deel kost 25 euro per maand en is uit te zetten als we het niet nodig hebben. Totaal kost ons abonnement dus 105 euro per maand en dan alleen voor de maanden dat we er daadwerkelijk gebruik van maken.

Samengevat: het RV-abonnement kost 105 euro per maand, maar is in zijn geheel te pauzeren als je het niet gebruikt. Voor de apparatuur betaal je eenmalig 480 euro.

Ben jij in de markt voor het internet van Starlink of zal het jou allemaal worst zijn?
Reageer op onze Facebook-pagina.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

jos-mark

Jos Mark

Eigenaar Campingtrend

Jos kampeert van jongs af aan. Tegenwoordig met echtgenote Ineke en hond Noa in een camper Carthago C-Tourer 145 RB LE.