Sporten op vakantie: ja of nee?

Marije Onderwaater

Yes, het is vakantie (nou ja, in dit artikel dan)! Lekker relaxen voor de tent, caravan, vouwwagen of camper. Een boekje lezen, afkoelen in het campingzwembad, dorpjes bezoeken, lekker eten en drinken, en… sporten. Vroeger kwam sporten niet in mijn vakantiewoordenboek voor. Inmiddels is dat veranderd en hoort een paar keer per week hardlopen vanaf de camping er helemaal bij. En dat geldt ook voor mijn Love2camp-buddy Martine.

Sporten

Lekker eten en drinken op vakantie: I love it! Lang geleden was dat ook al zo, maar toen dacht ik er niet aan om me op vakantie ook nog eens in het zweet te werken. Nu is dat wel anders. In het dagelijks leven loop ik graag hard. Gewoon als recreant, meestal zo’n drie keer per week. Ook pak ik sinds een jaar regelmatig de racefiets. Sporten vind ik inmiddels echt fijn. Het maakt mijn hoofd leeg, ik voel me fit en het zorgt voor enige balans ten opzichte van de weekendwijntjes. Jaren geleden nam ik voor het eerst mijn hardloopschoenen mee op vakantie om vanaf de camping een rondje te rennen.

Een Aperol Spritz drinken in het Italiaanse Saló: lekker!
Een Aperol Spritz drinken in het Italiaanse Saló: lekker!
Gezellig samen met mijn oudste zoon in Spanje.
Gezellig samen met mijn oudste zoon in Spanje.

Hardloopschoenen mee naar de camping

Inmiddels heeft mijn hardloopkleding een vaste plek in mijn kampeerbagage. Hardlopen vanaf de camping hoort er nu echt bij. Meestal maak ik een rondje van 5 tot 7 kilometer. Ik vind het heerlijk! Het is leuk om de omgeving op een andere manier te zien. Soms kom ik ’s ochtends op plaatsen waar het later op de dag druk zal worden. Ik voel me dan echt bevoorrecht dat ik er nog even in rust van kan genieten. Dat gebeurde bijvoorbeeld deze zomer aan de Millstätter See in Oostenrijk. En ik voel me altijd heerlijk energiek als ik weer op de camping kom. Zo fijn om daarna lekker te chillen met een boek of een duik in het zwembad te nemen.

Dit was zo’n ochtend waarop ik enorm genoot van mijn hardlooprondje in Oostenrijk.
Dit was zo’n ochtend waarop ik enorm genoot van mijn hardlooprondje in Oostenrijk.

Hardlopen

Meestal ga ik alleen hardlopen. Dit jaar kreeg ik regelmatig gezelschap van mijn vriend, die voor het eerst ging hardlopen. Ook mijn oudste zoon is meerdere keren op vakantie mee gaan rennen, bijvoorbeeld vanaf camping Enmar in Spanje of camping Côte de Nacre in Frankrijk. En met Martine app ik tijdens de vakantie vaak over de rondjes die we hebben gerend, want ook zij gaat vanaf de camping vaak hardlopen.

Natuurlijk houden Martine (boven, Zeeland 2020) en ik (Normandië, 2020) onze rondjes bij op Strava.
Natuurlijk houden Martine (boven, Zeeland 2020) en ik (Normandië, 2020) onze rondjes bij op Strava.

Better safe than sorry

Op vakantie ben ik trouwens wel altijd voorzichtig met hardlopen. Kan ik alleen maar langs een drukke weg rennen? Dan ga ik niet. En als ik alleen op pad ga, zet ik altijd mijn locatie via WhatsApp aan. Better safe than sorry.

Kijk, daar ga ik langs het strand in Normandië.
Kijk, daar ga ik langs het strand in Normandië.

Hardlopen, wielrennen of baantjes trekken

Dit jaar heb ik getwijfeld om mijn racefiets mee te nemen. Uiteindelijk heb ik dat niet gedaan en héél soms had ik er spijt van. Maar uiteindelijk vond ik het wel prima zo. Misschien gaat hij in de toekomst wel een keertje mee. De zomer dat ik een blessure had en niet kon hardlopen, startte ik de ochtend trouwens met baantjes trekken in het campingzwembad. Heerlijk!

Natuurlijk zijn we benieuwd: sport jij op vakantie? Laat je het ons weten via Facebook of Instagram?

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…