Uitkijktoren Harzturm

Nieuw in de Duitse Harz: spectaculaire Harzturm mét glijbaan

Marije Onderwaater

Dat de Duitse Harz een heerlijke bestemming is voor een korte of langere vakantie is inmiddels geen nieuws meer. Wél nieuws is de pas geopende Harzturm, een 65 meter hoge uitkijktoren met spectaculaire glijbaan en een dito uitzicht over het gebied.

De Harz ligt op zo’n 450 kilometer rijden van Utrecht en is het enige middelgebergte van Noord-Duitsland. Dit ruwe landschap met bergen, dalen en bossen is grotendeels een nationaal park en het leefgebied van veel dieren. Je treft hier unieke diersoorten als de lynx, de zwarte ooievaar en de wilde kat. Genieten van dit bijzondere natuurgebied kan nu vanaf 65 meter hoogte. In november is in het dorp Torfhaus namelijk de Harzturm geopend, die zéker het bezoeken waard is.

Harzturm uitkijktoren
Het uitkijkplatform en de glijbaan van de Harzturm
Harzturm uitkijktoren
Het uitkijkplatform en de glijbaan van de Harzturm

Heel veel hout en staal

Voor actievelingen is er maar één manier om boven te komen: de trap natuurlijk! Vind je 65 meter klimmen toch iets te veel van het goede? Vooruit, dan kun je de lift nemen. Dankzij de lift is de Harzturm ook toegankelijk voor minder validen. En je wil er niet over nadenken, maar ook bij nood kunnen zij veilig beneden komen. Eenmaal boven wacht een magnifiek uitzicht over de Harz. Wie durft, bekijkt het natuurgebied vanaf de Skywalk. Op dit glazen platform ben je even helemaal vrij en één met de natuur. Als je alle Instagram-plaatjesschieters even wegdenkt dan, want dit is natuurlijk dé plek voor een goede foto. Dat komt mede doordat het dorp Torfhaus al op 800 meter hoogte ligt.

De Harzturm – de Harztoren dus – bestaat uit hout en staal. In Duitsland is er geen hogere uitkijktoren die van deze materialen is gemaakt. Als je goed kijkt, kun je zien dat het ontwerp is gebaseerd op een gedraaide boomstam.

Harzturm
Harzturm

Magische glijbaan

Eenmaal boven moet je op een gegeven moment weer naar beneden. Daarvoor zijn drie manieren: de trap, de lift én de avontuurlijke glijbaan Rasantia. Natúúrlijk kies je voor die laatste optie. Deze Rutsche heeft een lengte van 110 meter. Gemiddeld glij je met een snelheid van zo’n 25 kilometer per uur naar beneden. Na afloop kun je checken wat jouw daadwerkelijke snelheid was. Saai is het sowieso niet, de glijbaan is voorzien van allerlei licht- en geluidseffecten.

Harzturm winter
Houd wel de acutele weersverwachting in de gaten.
Harzturm winter
Houd wel de acutele weersverwachting in de gaten.

Entreeprijzen en openingstijden

De Harzturm is van november tot en met maart geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Vanaf april kan je er tot en met oktober terecht van 9.30 tot 18.00 uur. Bij slecht weer kan het zijn dat de uitkijktoren niet opengaat, check dat dus van tevoren op de site. Volwassenen betalen 15 euro voor een bezoekje aan de toren. Voor kinderen tot 15 jaar kost een ticket 7,50 euro. Er zijn ook familietickets te koop.

De toren opende begin november en de eerste weken zijn niet helemaal vlekkeloos verlopen. Kijk daarom goed op de site voor de actuele bezoekstatus van de Harzturm. Je komt er via onderstaande button.

En als je dan toch in de Harz bent, kan je bijvoorbeeld deze mooie Werelderfgoedlocaties bezoeken.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…