Southvan buscamper op Transit Custom in drie varianten

Luc Schaepkens

De Ford Transit Custom zien we niet zoveel als buscamper. Natuurlijk wel bij de Nugget. En bij de Copa die eraan komt. Ook Southvan heeft de Transit Custom nu als basis.

Southvan: drie varianten, twee uitvoeringen

Het merk Southvan heette eerst Southwind. Hun nieuwe buscamper heeft als basis de Ford Transit Custom. Al valt er al meteen wat te kiezen. Want die Custom is er als Basis, Limited of Sport. We zien een indeling die doet denken aan de California. De Basis is de goedkoopste uitvoering. Die moet het doen met 105 pk, maar is verder redelijk goed uitgerust. Zo zijn hill-control en een start-stop-systeem standaard. Kies je voor de Sport, dan wonen er 185 pk onder de kap. Als extra zit er onder meer parkeerhulp op. Wie een automaat wil – alleen mogelijk op de Sport en Limited – moet een kleine 2000 euro bijbetalen.

Interieur

Om hem helemaal naar je zin te maken, kun je de kleur van de striping op de standaard witte buitenkant zelf kiezen. Ook een kleurtje in het interieur kun je naar eigen smaak laten aanpassen. De camperbouwer uit het Duitse Füsen heeft twee modelvarianten in de aanbieding: de Allrounder en de Camper. De eerste heeft een slaapbank over de gehele breedte en verder weinig meubels. De tweede is meer een klassieke buscamper, compleet met keukenblok. We zien grijze oppervlakten en houten frames. Het geheel doet modern aan.

Gasloze keuken

De keuken doet het zonder gasfles. Koken doe je op inductie. Al krijg je er ook een éénpitter met een gascartouche bij, voor als je buiten wilt koken. Het keukenblok biedt opbergruimte. Verder is er een koelkast met 40 liter inhoud en een wasbakje met een jerrycan. Naast de koelkast is er optioneel – meerprijs 130 euro – een vak voor een mobiel toilet. De hoge kast voor kleding is als hang- of legkast te bestellen. De slaapbank heeft overdag drie zitplaatsen met gordel te bieden en is verschuifbaar. Hij kan er zelfs helemaal uit. Wil je er nog twee extra stoelen bij, dan kost dat 830 euro.

Slaapruimte

Slapen kun je met zijn vieren. Althans als je het SCA-slaaphefdak erbij koopt. Dat kost 7000 euro. De huishoudaccu van 100 Ah is wel standaard. Er zijn stopcontacten voor 230 volt, 12 volt en usb-poorten in het interieur. Optioneel zijn de omvormer, een dieselverwarming en het zonnepaneel op het dak. De Southvan is 4,97 meter lang en heeft een maximaal gewicht van 3100 kilo als Sport en 3200 kilo als Basis en Limited. Hij is er exclusief bpm vanaf 62.500 euro.

SpecificatiesFord Transit Custom, vanaf 105 pk

Afmetingen (lbh): 4,97/2,27/2,01 meter
Maximaal gewicht: 3100/3200 kilo
Zit-/slaapplaatsen: 2 -4 / 5 – 7
Prijs: vanaf 62.400 euro exclusief bpm

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur