Softclose: geen knallende schuifdeur meer

Luc Schaepkens

De schuifdeur van een buscamper heeft eigenlijk maar één nadeel: hij maakt lawaai als je hem sluit. De Softclose is een betaalbare oplossing voor dit probleem.

Softclose is stil en niet duur

De schuifdeur van een buscamper heeft natuurlijk veel voordelen. Je haalt buiten naar binnen. En als je keukenblok er half voor staat, heb je een prima uitzicht tijdens het koken. Zo zijn er vast nog meer voordelen te verzinnen. Maar er is ook een groot nadeel. De schuifdeur moet namelijk met een klap dicht. Doe je dat te voorzichtig, dan valt hij namelijk niet in het tweede slot. Bijvoorbeeld als je ’s nachts naar het toilet bent geweest en je wilt hem heel stil dichttrekken. Als dat niet meteen lukt, moet je het nog eens proberen. Dat wil je de campingburen eigenlijk niet aan doen. AST-Technik heeft nu een betaalbare oplossing.

Elektrische sluiting

De Softclose is een vrijwel geruisloze elektrische sluiting. Hij kost 450 euro en past op alle Sevel-bussen – dus Fiat Ducato, Citroën Jumper en Peugeot Boxer – vanaf bouwjaar 2006. Het inbouwen kost in de garage zo’n vier tot zes uur. Dat hangt af van de camperinrichting rond de C-stijl. Er moeten vier gaten worden geboord. Een sensor ziet vervolgens dat de schuifdeur wordt dichtgetrokken. Op het laatste stukje trekt de Softclose via een pin de deur geruisloos in het slot. Omdat de deur al vrijwel dicht is op het moment van sluiten, kun je er niet met je vingers tussenkomen.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur