Snelheidslimiet in Frankrijk weer aangepast

Martine van Kuler

In een aantal Franse departementen mag je op eenbaanswegen zonder middenberm weer wat harder rijden. De snelheidslimiet in Frankrijk op deze wegen buiten de bebouwde kom is aangepast van 80 naar 90 kilometer per uur. Maar let op, want er zitten nog wat haken en ogen aan.

Snelheden snelweg

Twijfel jij soms ook hoe hard je mag rijden op die Franse binnenwegen? 110? 90? 80? Soms heb ik net het verkeersbord gemist en dan weet ik het gewoon even niet meer. En die Fransen kunnen flitsen als de beste, dus tijd voor een lesje snelheidslimieten. Let op: we hebben het in dit artikel over personenauto’s, campers en auto’s met aanhanger of caravan lichter dan 3500 kilo.

80 of 90 kilometer per uur buiten de bebouwde kom

In 2018 werd de maximumsnelheid op eenbaanswegen zonder middenberm – dus één rijstrook in elke richting, zoals bijvoorbeeld routes nationales – verlaagd van 90 naar 80 kilometer per uur. Dit zorgde voor veel protest. Nauwelijks een jaar later werd besloten dat elk departement in Frankrijk zelf mag beslissen of er 80 of 90 kilometer per uur wordt aangehouden. Een aantal departementen ging in 2020 al terug naar een snelheidslimiet van 90 kilometer per uur. Daar komen er met ingang van 1 maart 2022 nog een paar bij, wat het totaal aantal departementen dat 90 km/uur hanteert op 37 brengt.

De regels zijn dus regio-afhankelijk en echt overzichtelijker wordt het er daarmee niet op. Als er op wegen 90 kilometer per uur mag worden gereden, dan moet dit duidelijk staan aangegeven. In totaal gaat het om bijna 33.000 kilometer aan wegen. Staat er niks aangegeven? Dan is de snelheidslimiet 80 kilometer per uur. Mis je net als ik weleens een bordje? Speel dan op safe, want die flitspalen hè!?

Hoe zit het met de snelheidslimiet op andere wegen in Frankrijk?

Nou, die is gelukkig ongewijzigd. Op wegen buiten de bebouwde kom met een middenberm of vangrail mag je over het algemeen 110 kilometer per uur rijden. Inderdaad, we zeggen ‘over het algemeen’, want dit is afhankelijk van het weer. Bij regen geldt hier een maximumsnelheid van 100 kilometer per uur.

Op snelwegen mag je de 130 km/uur aantikken, maar ook hier geldt een beperking bij slecht weer. Als het regent, mag je niet harder rijden dan 110 km/uur.

Snelheidslimiet in Parijs en andere steden

En dan is er sinds vorig jaar zomer nog de verlaging van de maximale snelheid in Parijs. Vrijwel overal in de hoofdstad geldt een maximale snelheid van 30 kilometer per uur. Dit geldt overigens niet voor de ring rond Parijs (70 km/u) en enkele andere doorgaande wegen. Op 1 januari 2022 heeft een aantal andere Franse steden – waaronder Lille, Lyon, Montpellier en Bordeaux – dit voorbeeld gevolgd.

Moraal van dit verhaal? Let goed op de borden! Benieuwd naar andere verkeersregels in Frankrijk? Lees dan het artikel dat we hier eerder over schreven.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!