Slovenië is een heerlijk vakantieland en niet te druk

Luc Schaepkens

Wil je wél naar het buitenland op vakantie, maar niet meteen naar de drukte? Kies dan voor vakantieland Slovenië. Hier is het groener dan groen en je kunt er bijvoorbeeld prachtige turquoise meren bezoeken.

Autovakantie

Slovenië is ongeveer de helft zo groot als Nederland en leent zich uitstekend voor een autovakantie. Waarom het een heerlijk vakantieland is? Door de prachtige meren en rivieren, de bergen, de ruimte en rust en het grote aantal campings, waaronder een indrukwekkend glampingaanbod. Maar ook omdat het een eldorado is voor fiets- en wandelliefhebbers en vanwege de sfeervolle en ideale wandelhoofdstad Ljubljana. Dan zijn er natuurlijk de lokale wijnen. Die zullen ook bij vakantiegangers die er nog niet eerder zijn geweest goed in de smaak vallen.

Vakantieland Slovenië voor een visvakantie

FishingBooker – een van ’s werelds grootste visvakantieboekingsites – tipte onlangs Tolmin in het Triglav National Park langs de rivier Soča als een van de top tien vislocaties in de Alpenregio. Azuurblauw water en uitzicht op de bergen; het is magistraal. De vangst is hier vooral forel en vlagzalm. Maar er zijn tientallen andere uitstekende vliegvisstekken in Slovenië. Het land heeft zo’n 28.000 kilometer aan rivieren en 1300 meren met een oppervlakte van meer dan 1 hectare. Voor nadere informatie klik hier. Online een visakte kopen gaat heel makkelijk via deze link. Lees de Engelstalige Fly Fishing in Slovenia brochure hier: https://issuu.com/slovenia/docs/en_muharjenje_p

Waarom je moet fietsen in Slovenië

Tour-de-France-sterren als Tadej Pogacar en Primož Roglič komen uit vakantieland Slovenië. Daar hebben ze een ongekend oefenterrein. Wil je afzien op de Vršič bergpas met zo’n vijftig haarspeldbochten? Of liever relaxed fietsen tussen wijngaarden? Ga je graag mountainbiken in de Koroška of door grotten in de bergen van Peca? Of fiets met het hele gezin op een rustig tempo langs rivieren – waaronder de mooie Dravaroute. Het land biedt een enorm aanbod aan verschillende fietsregio’s. Niet onbelangrijk is het netwerk van fietsvriendelijke accommodaties die herkenbaar zijn aan de 1 tot 5 fietswielenclassificatie.

Bijzonder overnachten

Aan campings geen gebrek in vakantieland Slovenië. Maar wil je een keer extra romantisch slapen of de kids verrassen met een bijzondere overnachting? Dan scoort een verblijf in een kasteel hoge ogen. In Slovenië zijn veel kastelen voor toeristen opengesteld, maar er zijn er ook meerdere die omgebouwd zijn tot een luxe hotel. Denk aan het Otočec Castel aan de Krka rivier – aangesloten bij Relais & Chateaux, het Golf hotel Mokrice Castle bij Brežice en het Grad Kasteel in de heuvels van Goričko. Voor een overzicht van verschillende kasteelhotels in Slovenië, klik hier.

Green & Save label

Het verkeersbureau van vakantieland Slovenië heeft een Green & Safe-label in het leven geroepen. Bedrijven die zich houden aan de strenge hygiëne maatregelen en protocollen opgelegd door de Sloveense National Institute of Public Health komen hiervoor in aanmerking. Hotels, campings, restaurants, attracties en overige toeristische bedrijven die de hygiëne-, routing- en gedragsmaatregelen toepassen, zijn herkenbaar aan de ronde Green & Safe-sticker. Alle voorwaarden waar het toeristisch bedrijfsleven in Slovenië aan moet voldoen, zijn te lezen in de Engelse uitgave Responsible Travel Standards of Slovenian Tourism.

Ander vakantieland? Wat dacht je van Oostenrijk, Zweden, Duitsland of Frankrijk?

Kijk voor de actuele kleurcode van je vakantieland op Nederland Wereldwijd.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur