Robuust en zelfvoorzienend: 4×4-camper Eura Mobil Xtura

Marije Onderwaater

De beurzen in Parijs en Lillestrøm hadden de primeur, en ook Duitse dealers en vakjournalisten konden hem al even bewonderen: de gloednieuwe Eura Mobil Xtura. Op de officiële release van deze 4x4-camper op de Mercedes Sprinter moeten we nog even wachten, die vindt pas plaats op de CMT in Stuttgart. Wij kunnen écht niet tot januari wachten en stellen hem alvast aan je voor.

Wie de Eura Mobil Xtura van buiten ziet, weet meteen: deze stoere halfintegraal – van 6,88 meter lang en 2,20 meter breed – is niet voor één gat te vangen. De Xtura is de eerste 4×4-camper van Eura Mobil en helemaal gericht op kamperen in avontuurlijke gebieden. Een grindweggetje, een nat grasveld of een besneeuwd pad is geen enkel probleem dankzij de vierwielaandrijving en de all terrain-banden. Om het risico op schade door bijvoorbeeld keien op de weg zoveel mogelijk te ondervangen, is aan de voorkant een skid plate gemonteerd die de kwetsbare onderdelen van het voertuig beschermt. De aflopende achterzijde maakt ook steile wegen begaanbaar. Voor de opbouw van de Xtura is GFK-composiet gebruikt en over het hele oppervlak in de aluminium profielen verlijmd. Eura Mobil roemt deze Sealed Structure-carrosserie vanwege de hoge mate van stijfheid. Vanwege het gewicht is voor de Xtura wel een C1-rijbewijs vereist.

Heldere verlichting
Op het dak liggen universele dragers met daaromheen led-lampen. Is de nacht al gevallen terwijl je nog onderweg bent? Schakel de verlichting in en dankzij de totale 21.000 lumen – op de maximale stand – is het alsof je overdag rijdt.

Eura Mobil Xtura
Eura Mobil Xtura

Noodoproep via satelliet

De 4×4-halfintegraal is uitgerust met een boordbesturingssysteem en een offroad-navigatiesysteem van Garmin. Deze laatste is speciaal bedoeld voor hellingen en onverharde wegen. De status van de boordsystemen is af te lezen via het bedieningspaneel, de Garmin-pad of een smartphone. Wie op avontuur gaat, kan met de camper zomaar zonder mobiel bereik komen te zitten. Daarom is de Eura Mobil Xtura voorzien van noodoproepsysteem dat via de satelliet gaat.

Xtura dak
Xtura dak

Dertig dagen zelfvoorzienend

Lang wegblijven van de stroompaal is geen enkel probleem. Eura Mobil heeft voor de Xtura fors ingezet op zelfvoorzienendheid. De camper komt onder meer met een krachtige 330 aH-lithiumbatterij, twee in het imperiaal geïntegreerde zonnepanelen en een 3 kW-omvormer. Voor meer zonne-energie is het mogelijk om opvouwbare zonnepanelen aan te sluiten op de elektra-unit in de garage. Het opladen van de accu gebeurt tijdens het rijden via de twee laadomvormers die elk een laadvermogen van 60 A hebben. Verder heeft de verswatertank een inhoud van 145 liter en de vuilwatertank van 105 liter. Volgens Eura Mobil is het mogelijk om met deze uitrusting zeker dertig dagen zelfvoorzienend te zijn.

Winterkamperen
De vloerverwarming en technische installaties hebben een plekje gekregen in de 85 millimeter dikke vloerplaat, die geïsoleerd is. Hiermee zijn ze beschermd tegen winterse temperaturen tot zeker -20 graden.

Garage Xtura
Garage Xtura
Badkamer Xtura
Badkamer Xtura

Indeling Eura Mobil Xtura

In het zitgedeelte zijn twee bankjes tegenover elkaar geplaatst. Met de draaibare cabinestoelen vormen ze een gezellige zithoek. Daarboven hangt een elektrisch hefbed. Het panoramadakraam zorgt voor veel lichtinval. In het interieur kiest Eura Mobil voor gecapitonneerde bekleding in een crèmekleur en wandvlakken van vilt. De deurtjes en kleppen zijn uitgevoerd in wit en een houtlook.

Hybride kookplaat
Bij zelfvoorzienend reizen hoort en efficiënt energieverbruik. Daarom heeft de Xtura een hybride kookplaat met twee gaspitten en een inductiekookplaat. Verder is de keuken voorzien van een compressorkoelkast van 146 liter. Een oven is optioneel. De badkamer heeft een fraai Scandinavisch design met een banktoilet, een wastafel en een douche. Achterin de camper zijn twee enkele bedden te vinden, die beide 1,95 meter lang zijn. De garage daaronder is bekleed met traanplaat en voorzien van sjorogen.

Zithoek Xtura
Zithoek Xtura
Xtura zithoek
Xtura zithoek
Xtura enkele bedden
Xtura enkele bedden

Première in Stuttgart

De officiële première van de Eura Mobil Xtura vindt in januari plaats op de CMT in Stuttgart. Natuurlijk nemen we er dan een kijkje. Dan vertellen we je ook meer over de optionele pakketten die je kunt aanschaffen. Wil je alvast meer weten van deze Duitse camperbouwer? Bezoek dan de site via onderstaande button.

SpecificatiesEura Mobil Xtura

L x b x h: 6,88 x 2,20 x 3,05 meter
Maximaal totaalgewicht: 4100 kg
Rijklaargewicht: 3350 kg
Laadvermogen: 750 kg
Plattegrond Xtura

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…