Rij- en kentekenbewijs voortaan op je mobiele telefoon?

Luc Schaepkens

Je rij- en kentekenbewijs staan in de toekomst mogelijk op je mobiele telefoon. Je hoeft de huidige plastic kaartjes dan niet meer bij je te hebben. Oostenrijk en Duitsland hebben het bijna rond.

Rij- en kentekenbewijs als document op je smartphone

In Duitsland zijn wetswijzigingen in gang gezet die dit mogelijk moeten maken. Men gokt op het voorjaar van 2021. Het rijbewijs bijt de spits af. Je zet het via een speciaal procedé op je mobiele telefoon. Vervolgens kun je het rijbewijs in creditcardformaat voortaan thuislaten. Je kunt je rijbewijs laten zien door het document op je mobiele telefoon te tonen. Als deze proef lukt, is de volgende stap om ook het kentekenbewijs op deze manier te gaan behandelen. Het rij- en kentekenbewijs kunnen vanaf dan in de la blijven liggen. Volgens betrokken deskundigen is dit een logische stap in de verdere digitalisering. Wel moeten de nodige wetten voor worden aangepast en dat vergt tijd.

Oostenrijk koploper in deze ontwikkeling

In Duitsland dienen vier wetten te worden aangepast. Dat zijn het Kraftfahrgesetz, Führerscheingesetz, Passgesetz en het E-Government-Gesetz. De aanzet voor deze verdere digitalisering komt uit Oostenrijk. Oostenrijkers moeten namelijk heel wat pasjes meedragen die ze moeten kunnen tonen als ze daarom worden gevraagd. Dit land ligt daardoor voorop in dit proces. Al in 2019 konden nieuwe rijbewijzen daar digitaal worden ge-upload. Oostenrijkers kunnen vanaf volgend jaar bij o.a. verkeerscontroles de digitale versie van hun rijbwijs op hun telefoon laten zien. Zoals het nu uitziet, is Duitsland het tweede land waar dit kan. Ook in andere Europese landen zoals Spanje lopen momenteel proeven met het digitale rij- en kentekenbewijs. De RDW is sinds 2016 bezig met de ontwikkeling van een rijbewijs-app.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur