Recordaantal caravans verkocht in eerste kwartaal van 2022

Martine van Kuler

De caravan is bezig aan een opmars in kampeerland. De verkoop van caravans bereikte in het eerste kwartaal van 2022 het hoogste niveau in tien jaar. Zowel nieuwe als gebruikte caravans zijn populair, zo constateren Kampeer & Caravan Industrie (KCI), BOVAG en RDC.

Stijging van verkochte caravans

De eerste drie maanden van het jaar werden er maar liefst 1634 nieuwe caravans afgeleverd. Dat is een stijging van ruim zes procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar en het hoogste aantal afgeleverde caravans in een eerste kwartaal sinds 2012. Ook vonden veel oudere caravans een nieuwe eigenaar, 9454 stuks om precies te zijn. Dit zijn occasions die zowel door de vakhandel als door particulieren onderling zijn verkocht. Sinds RDC op maandbasis deze gegevens rapporteert (2007) werden er niet zoveel leveringen van tweedehands caravans genoteerd.

CamperZaterdag
CamperZaterdag

Verkoop nieuwe campers daalt

Waar de caravan in 2022 bezig is aan een opmars, geldt voor campers het tegenovergestelde. Het aantal nieuwe campers dat in het eerste kwartaal werd geregistreerd, daalde van 668 vorig jaar naar 574 in 2022. Net als in de autobranche, hebben ook camperfabrikanten te kampen met leveringsproblemen als gevolg van wereldwijde logistieke uitdagingen, chiptekorten en de oorlog in Oekraïne.

Wel meer camperoccasions

Mensen lijken dus minder snel te kiezen voor een nieuwe camper, maar dat betekent niet dat kampeerauto’s hebben ingeboet aan populariteit. Kampeerders lijken alleen eerder een tweedehands exemplaar te kopen. Evenals de afzet van gebruikte caravans noteerde de vakhandel namelijk ook bij de verkoop van tweedehands kampeerauto’s een absoluut record. In de maanden januari, februari en maart van dit jaar werden er voor het eerst meer dan 4.000 occasions in een eerste kwartaal van een kalenderjaar afgeleverd. De handel in camperoccasions tussen particulieren onderling steeg in het eerste kwartaal van 2022 met bijna 2,5 procent tot 3.956 exemplaren.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!