KCI camper

Recordaantal campers en caravans in Nederland

Martine van Kuler

Kamperen was ook in 2022 weer razend populair. Het afgelopen jaar telde Nederland een recordaantal van maar liefst 600.000 campers en caravans, zo blijkt uit verkoopstatistieken van nieuwe kampeervoertuigen. "Een mijlpaal", zo zegt Leo Diepemaat, voorzitter van branchevereniging Kampeer & Caravan Industrie (KCI).

Niet eerder had Nederland zoveel camper- en caravanbezitters. Leo Diepemaat: “Zeshonderdduizend caravans en campers is een aantal dat we nog niet eerder hebben bereikt. Daaruit blijkt dat kamperen nog altijd op de kaart staat als een populaire manier van vakantie vieren.” Het totaal aantal caravanbezitters is ongeveer gelijk gebleven in het afgelopen jaar. Het aantal camperbezitters is met 13.287 toegenomen.

Minder nieuwe kampeervoertuigen verkocht

Toch zijn er niet alleen maar stijgende cijfers te melden. Nederland telt dan wel een recordaantal campers en caravans, maar het aantal nieuw verkochte kampeervoertuigen is licht gedaald. In 2022 werden 7,2 procent minder caravans en 28,6 procent minder campers verkocht dan het jaar ervoor. Deze daling is te verklaren, want zoals je al in dit artikel op Campingtrend leest, heeft de branche te maken met leveringsproblemen.

Eerst stagneerde de productie doordat veel fabrieken dicht waren tijdens de covid-pandemie, en nu speelt de oorlog in Oekraïne en de boycot van Russische producten de branche parten. “Bovendien zorgt de oorlog in Oekraïne voor hogere inflatie en een lager consumentenvertrouwen”, verklaart Leo Diepemaat de lichte daling van het aantal niet verkochte kampeermiddelen.

Campers en caravans op de Caravana

Een recordaantal campers en caravans in Nederland is wat ons betreft een mooi bericht. Het bewijst dat kamperen onverminderd populair is. Als jij dit artikel leest, is de kans groot dat jij een van die enthousiaste kampeerders bent. Daarom nog even aandacht voor de Caravana, een beurs waar je de nodige inspiratie kunt opdoen. In dit artikel lees je er alles over.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!