RCN Domaine de la Noguière: kamperen aan de Côte d’Azur

Martine van Kuler

Na jaren kamperen in het Franse binnenland hunkerde ik weer eens naar de kust. Mijn wederhelft houdt alleen niet zo van zand, dus we kozen voor een compromis: RCN Domaine de la Noguière in de Provence, niet ver van Fréjus aan de Côte d’Azur.

Middelgrote camping in de Provence

RCN Domaine de la Noguière is een middelgrote camping in Le Muy, op ongeveer 1280 kilometer vanaf Utrecht. Te ver om in één ruk te rijden, dus we maakten een tussenstop. Aan het begin van de middag arriveerden we op de camping. Na een hartelijke ontvangst kon de zoektocht naar ons plekje beginnen.

Toen kwam hetgeen waar dit luxepaardje altijd een hekel aan heeft: het reispaleis positioneren en de voortent en luifel opzetten. Dat de temperatuur inmiddels was opgelopen tot ruim boven de dertig graden, kwam mijn humeur niet ten goede. Ik beken: het echtelijke gekissebis dat ontstond was helemaal mijn schuld. Gelukkig kwamen we al snel bij zinnen en besloten de boel de boel te laten en een duik in het zwembad te nemen.

Vanaf onze plek hadden we een heel fijn uitzicht!
Vanaf onze plek hadden we een heel fijn uitzicht!

Camping met zwembad aan de Côte d’Azur

Het zwembad – of beter: de zwembaden – is meteen een van de pluspunten van de camping. Er zijn glijbanen voor groot en klein, je kunt er baantjes trekken en heerlijk spelen. Rondom staan ligbedden. Een flink aantal, maar niet genoeg voor iedereen. Al kan ik me geen camping heugen waar dat wél het geval is. Dat er vrijwel iedere middag bij het zwembad minidisco is… tja, dat namen wij op de koop toe. We kenden het van onze bezoekjes aan andere RCN-campings.

Klimmen en klauteren op RCN Domaine de la Noguière

Mijn kids houden van klimmen in bomen. Ze hadden geluk, want Domaine de la Noguière heeft een heus Adventure Parc. Twee avonden in de week kun je hier tegen betaling een klimparcours door de bomen afleggen onder begeleiding van professionals.

Sowieso is er op de camping genoeg te beleven voor kinderen. Speciaal in de zomermaanden is er Nederlandstalige animatie. De knutselclub heeft mijn kroost links laten liggen, maar het voetbaltoernooi en de schuimparty vonden ze heel leuk.

Klimmen en klauteren in het Adventure Parc op Domaine de la Noguière.
Klimmen en klauteren in het Adventure Parc op Domaine de la Noguière.

Eten, drinken, wassen en plassen

Op Domaine de la Noguière hoef je niet op een houtje te bijten. Croissants, baquettes, pains aux raisins en verschillende soorten granenbrood. Het was iedere ochtend verkrijgbaar. Vaak nog warm ook. Een campingwinkel daarentegen is er niet. Er zijn wat producten bij de receptie verkrijgbaar, maar voor de dagelijkse boodschappen moet je toch echt in de auto stappen. Op zo’n tien minuten rijden zijn er verschillende supermarkten. Geen zin om te koken? Dat is geen probleem, want er is een prima restaurant op de camping en ook voor een afhaalsnack kun je er terecht.

Het sanitair op de camping vind ik altijd ‘een dingetje’. Gelukkig viel het op Domaine de la Noguière alleszins mee. Dat wil zeggen: het personeel deed zijn uiterste best. Dat sommige medekampeerders schijt aan anderen hebben, is de camping niet aan te rekenen. Kleine kanttekening: iets meer douches en afwasplekken zou fijn zijn.

Qua plek hadden we niets te klagen. Ruim genoeg en eindelijk kon ik een keer mijn hangmat ophangen! En van het olijfboompje dat er stond werd ik gewoon heel erg blij.

Zien en doen in de omgeving van Le Muy

De camping ligt in Le Muy, een dorpje aan de Franse Côte d’Azur. Het ligt niet direct aan de kust, maar een kilometer of zestien het binnenland in. Het voordeel hiervan is dat het ergste massatoerisme je enigszins bespaard blijft. Nadeel is dat je toch echt in de auto moet stappen als je naar het strand wilt.
Je kunt natuurlijk naar Fréjus of St. Maxime gaan en daar op het volle strand ploffen. Maar rij je een stukje langs de kustweg, dan kom je talloze mooie en veel rustiger baaitjes tegen. Hier kun je heerlijk dobberen op je luchtbed of visjes vangen met een schepnet.

Misschien wel net zo leuk en heel dicht bij de camping zijn de Gorges de Pennafort. Het is even klimmen en klauteren, maar dan heb je ook wat. Mooie natuur, rotsen om vanaf te springen. Vergeet alleen je waterschoenen en iets te eten en drinken niet.

Hou je van marktjes? Dan zit je goed in de Provence. Bijna iedere dag kun je wel ergens over een markt struinen. Die in Le Muy is iedere zondagochtend. Ook leuk is de dagelijkse avondmarkt in Fréjus. Verwacht er geen bijzondere aankopen te doen, maar gezellig is het wel. En voor het donker moet je echt even in het reuzenrad. Je hebt dan een prachtig uitzicht.

Een leuk dagtripje is een bezoek aan Saint Tropez. Vergaap je aan de luxe jachten, en geniet er van een lekkere lunch. En last but not least: Monaco. Wij bezochten het prinsdom op een regenachtige dag.

Tip: Ga een dagje naar Monaco!
Tip: Ga een dagje naar Monaco!

Informatie over de camping

RCN Domaine de la Noguière
Adres: 1617 Route de Fréjus,
DN 7 83490 Le Muy
Land: Frankrijk
Afstand vanaf Utrecht: ca. 1284 km
Geopend: april-september
Aantal plaatsen: 237
Website: RCN Domaine de la Noguière

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!