Promobil lezerskeuze 2024

Promobil lezerskeuze 2024: déze campers zijn populair

Marije Onderwaater

Het is elk jaar vaste prik: in januari maakt het Duitse magazine Promobil bekend welke campers bij hun lezers het geliefdst zijn. De volgende modellen zijn echte winnaars volgens de Promobil lezerskeuze 2024.

Voor vrijwel alle mogelijke campermodellen is er een categorie bij de Promobil Lezerskeuze 2024. In totaal zijn er elf categorieën die gaan van enorme liners tot camperbussen. Vorig jaar was de prijsgrens flink opgerekt ten opzichte van 2022. Dit jaar zien we dat die grens in de meeste categorieën gelijk is gebleven. Verkijk je niet op de prijzen: die zijn afkomstig uit Duitsland en vanwege de btw en bpm niet één-op-één naar Nederland te vertalen. Als we het dus hebben over campers tot 95.000 euro, dan komt daar voor Nederland nog een bedrag bij.

Compacte campingbussen

De Volkswagen California Ocean houdt knap stand en weet net als in 2023 de meeste stemmen voor zich te winnen. Van de lezers koos 23% voor de altijd populaire Volkswagen-bus. De nummer 2 van 2024 is verrassend. Dat is met 20,4 % de Weinsberg CaraLife. Een mooie plek voor een nieuwkomer! De Pössl Campstar kreeg 16,1 % van de stemmen en dat was goed genoeg voor de nummer 3-positie. De Mercedes Marco Polo en Ford Nugget Plus stonden vorig jaar nog in de top 3, maar zijn nu verdwenen.

Volkswagen California Ocean
Volkswagen California Ocean
Volkswagen California Ocean
Volkswagen California Ocean

Buscampers met sanitair tot 60.000 euro

De concurrentie is enorm in deze categorie van de Promobil lezerskeuze 2024, zo stelt het magazine. En het is Pössl die de rest opnieuw het nakijken geeft. Met de Pössl Summit weet het merk net als vorig jaar de kopplaats te pakken, dit keer zelfs met maar liefst 30,6 % van de stemmen. De nummer 2 is voor de Concorde Compact (18,5 %) die daarmee zijn 2023-positie behoudt. Op plek 3 opnieuw een Weinsberg. De Weinsberg CaraBus stond een jaar geleden nog op nummer 7 en pakt met 16,1 % van de stemmen nu naar het brons. Bij de importmodellen komt de Adria Twin opnieuw als favoriet uit de bus.

Possl Summit Shine 540
Pössl Summit
Possl Summit Shine 540
Pössl Summit

Buscampers met sanitair vanaf 60.000 euro

Het is stuivertje wisselen in de categorie ‘buscampers met sanitair vanaf 60.000 euro’. De Hymer Grand Canyon S kreeg 24,3 % van de stemmen en stijgt daarmee naar de eerste plaats. De winnaar van vorig jaar, de Malibu Van, moet het doen met 20,7 % en een bijbehorende tweede plaats. De Volkswagen Grand California kon rekenen op 15,9 % van de stemmen en dat is net als in 2023 goed voor een derde plaats. En ook in deze categorie is de Adria Twin Max lijstaanvoerder bij de importmodellen.

Hymer Grand Canyon S exterieur
Hymer Grand Canyon S
Hymer Grand Canyon S exterieur
Hymer Grand Canyon S

Halfintegraalcampers tot 75.000 euro

Ten opzichte van vorig jaar is de prijsgrens van deze categorie opgerekt van 70.000 tot 75.000 euro. Adria, Knaus en Weinsberg streden in 2023 om de titel bij de populaire halfintegralen. Daarbij trekt de Adria Coral/Matrix dit jaar aan het langste eind. Van de stemmers koos 12,9 % voor het Sloveense merk. De Knaus Van Ti heeft geknokt voor wat ‘ie waard is, maar krijgt net 0,2 % minder stemmen en dat betekent een tweede plek. Maar niet getreurd voor het merk, want ook de nummer 3 is een Knaus en wel de Knaus Tourer Van die 10,5 % van de stemmen wist te winnen. Ook bij de importmodellen is de Adria Coral/Matrix het meest geliefd.

Adria Matrix
Adria Matrix

Halfintegraalcampers vanaf 75.000 euro

De top 3 halfintegraalcampers vanaf 75.000 euro laat zich niet verjagen. Dat betekent dat de nummer 1, 2 en 3 exact hetzelfde zijn als in 2023 én dat het dus weer feest is bij Carthago. Het goud gaat namelijk naar de Carthago Chic C-Line T (20,3 %) en ook het zilver is voor Carthago met de C-Tourer T (15,1 %). Brons blijft in handen van de Hymer B-klasse ML T (14,3 %). Bij de importmodellen staat de Adria Coral/Matrix Supreme MB bovenaan.

Carthago Chic C-Line T
Carthago Chic C-Line T
Carthago Chic C-Line T
Carthago Chic C-Line T

Integraalcampers tot 95.000 euro

De Weinsberg CaraCore moest er best lang op wachten, maar in 2023 wist de integraalcamper deze categorie eindelijk te winnen. Weinsberg is zó blij met de eerste plek dat ‘ie hem niet meer afstaat. En met 27,1 % van de stemmen in de Promobil lezerskeuze 2024 hoeft dat ook niet. De Knaus Live I bevalt het ook prima op het hoofdpodium. Met 18,8 % van de stemmen schuift hij van plek 3 in 2023 naar een mooie tweede plaats. Hekkensluiter is de Dethleffs Globebus I (17,1 %), die hiermee nieuw in dit rijtje is. Bij de importmodellen verrast de Laika Kosmo H met de winst. Dit gaat ten koste van de Adria Sonic Plus die vorig de top 3 aanvoerde, maar er dit jaar niet in voorkomt.

Weinsberg CaraCore
Weinsberg CaraCore
Weinsberg CaraCore
Weinsberg CaraCore

Integraalcampers vanaf 95.000 euro

Carthago heeft een naam op te houden in de wereld van integraalcampers. De zege in de categorie integraalcampers vanaf 95.000 euro is dan ook van harte welkom. De Carthago Chic C-Line I kreeg 16,6 % van de stemmen en behoudt daarmee de koppositie van vorig jaar. De Niesmann + Bischoff iSmove behoudt met 15,9 % van de stemmen zijn tweede plaats. Wel moet N+B zijn derde plek afstaan. Vorig jaar ging die nog naar de Arto, maar dit jaar staat daar de Carthago Chic E-Line I (14,1 %). Dit betekent dat Carthago opnieuw met twee modellen een top 3 domineert. De Adria Supersonic zit op de bok bij de importmodellen.

Carthago Chic C-line I
Carthago Chic C-line I
Carthago Chic C-line I
Carthago Chic C-line I

Alkoofcampers tot 70.000 euro

Waarom genoegen nemen met een tweede plaats als het ook een treetje hoger kan? De Weinsberg CaraHome had vorig jaar het zilver in handen, maar het goud lonkte. Met 38,3 % van de stemmen heeft deze alkoofcamper het eremetaal in 2024 te pakken. De tweede plaats is voor een nieuwkomer: de Sunlight A (20,8 %). En op het rechterpodium is een plekje vrijgehouden voor een ander merk uit de Erwin Hymer Groep. De Carado-alkoofcamper knokte zich met 17,7 % van de stemmen naar een derde plek. De alkoofcamper van Sun Living is favoriet bij de importmodellen.

Weinsberg CaraHome
Weinsberg CaraHome
Weinsberg CaraHome
Weinsberg CaraHome

Alkoofcampers vanaf 70.000 euro

Bimobil bouwt kampeervoertuigen voor globetrotters en die vallen in de smaak. De alkoofcamper van Bimobil behaalde 18,9 % van de stemmen en behoudt daarmee zijn koppositie. De Dethleffs Alpa, een alkoofcamper die in Nederland niet in de showroom staat, weet zich met 17,6 % naar een tweede plaats te manoeuvreren. Getouwtrek om de derde plek in de Promobil lezerskeuze 2024. De Concorde Cruiser Atego bezette die positie vorig jaar en wil die duidelijk niet afstaan. Maar ook de Bürstner Lyseo Gallery TD, in 2024 nog tweede, wil de top 3 duidelijk niet verlaten. Het resultaat: een gedeelde derde plek. Beide alkoofcampers kregen 17 % van de stemmen. Onbetwiste winnaar bij de importmodellen is de Adria Coral X, die op 86,6 % van de stemmen kan rekenen.

Bimobil LBX 365 alkoofcamper
Bimobil alkoofcamper
Bimobil LBX 365 alkoofcamper
Bimobil alkoofcamper

Luxe liners

De Niesmann+Bischoff Flair is in voor allerlei kampeervakanties, maar als het om deze verkiezing gaat, gaat de liner nergens heen. Al voor de negende keer staat de Flair in deze categorie bovenaan, dit keer met 39,9 % van de stemmen. Ook bij de nummer 2 geen wijziging, dat is de Morelo Palace Liner (24,2 %). Morelo raakt dit jaar wél zijn derde plek kwijt. De Grand Empire valt van het podium om plaats te maken voor de Concorde Liner (20,1 %).

Niesmann+Bischoff Flair 880
Niesmann+Bischoff Flair
Niesmann+Bischoff Flair 880
Niesmann+Bischoff Flair

Basisvoertuigen: Fiat is still going strong

Een paar jaar geleden was er gedoe met de productie van Fiat. Dit heeft ervoor gezorgd dat veel campermerken hun horizon verbreden en ook naar andere basisvoertuigen kijken. Toch is de Ducato nog steeds razend populair. In camperland én bij de stemmers van de Promobil lezerskeuze 2024. Maar liefst 50,6 % van de mensen stemde op de Ducato. Daarmee daalt het percentage wel iets ten opzichte van 2023, toen dat nog 59,4 % was. Ook de rest van de top 3 blijft ongewijzigd: de Mercedes Sprinter staat met 33,9 % op plek 2, gevolgd door de MAN TGE (19,6 %).

Fiat Ducato 2024
De immer populaire Fiat Ducato
Fiat Ducato 2024
De immer populaire Fiat Ducato

Ben je benieuwd hoe Duitse kampeerders vorig jaar stemden? Bekijk dan de Promobil lezerskeuze 2023.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…