Niesmann+Bischoff Flair 2023
De vernieuwde Flair bij de perspresentatie aan de Wolfgangsee.

Promobil lezerskeuze 2023: deze campers vielen in de prijzen

Marije Onderwaater

Het Duitse magazine Promobil vraagt lezers jaarlijks naar hun favoriete campers en producten. De uitslag van de Promobil lezerskeuze 2023 verschilt in meerdere opzichten van die van vorig jaar, zo is onder meer de prijsverhoging van campers in de verkiezing terug te zien.

De verkiezing bestaat uit twaalf categorieën. Alle campermodellen komen voorbij; van kleine campingbussen tot luxe liners. De buscampers, alkoofcampers, halfintegralen en integraalcampers zijn bij de Promobil lezerskeuze 2023 onderverdeeld in twee soorten prijsklassen. Hierbij valt op dat de prijsgrens flink hoger ligt dan vorig jaar. Zo lag die bij de integraalcampers vorig jaar nog op 80.000 euro, terwijl die grens nu naar 95.000 euro is opgerekt. De halfintegralen zijn van 60.000 euro naar 70.000 euro gegaan, de alkoofcampers van 50.000 euro naar 70.000 euro en buscampers van 50.000 euro naar 60.000 euro. Aangezien ook aan campers een steeds hoger prijskaartje hangt, zag Promobil zich genoodzaakt de prijsgrens voor de verschillende categorieën te verhogen. De genoemde prijzen zijn overigens niet één-op-één naar Nederland te vertalen. Vanwege de bpm liggen de prijzen voor campers hier hoger.

Compacte campingbussen

De top 3 bij de compacte campingbussen bestaat uit dezelfde merken als in 2023, al is er wel degelijk verschil met vorig jaar. Hier weet de Volkswagen California met 22,1 % van de stemmen de eerste positie te veroveren. Vorig jaar moest de populaire kampeerbus het hoofdpodium afstaan aan de Mercedes Marco Polo, die destijds nét iets meer stemmen kreeg. De winnaar van 2022 zakt dit jaar naar plek 3. Het zilver is voor de Ford Nugget Plus (19,2 % van de stemmen) die daarmee een plaats stijgt ten opzichte van 2022.

Volkswagen California
Volkswagen California
Volkswagen California
Volkswagen California

Buscampers met sanitair tot 60.000 euro

Bij de buscampers met sanitair tot 60.000 euro staat Pössl fier op nummer 1, met 21,3 % van de stemmen. De nummer 2 en 3 maken duidelijk dat we hier te maken hebben met een Duitse verkiezing. De Concorde Compact (17,8 %) en de La Strada Avanti (14,2 %) zien we minder in Nederland en zouden het hier waarschijnlijk niet tot de top 3 schoppen. Overigens kosten ze vanwege de bpm in Nederland meer dan 60.000 euro. De Sloveense Adria Twin voert de lijst aan bij de importmodellen.

Concorde Compact
Concorde Compact
Concorde Compact
Concorde Compact

Buscampers met sanitair vanaf 60.000 euro

De Malibu Van Charming is met 26,6 % van de stemmen – net als vorig jaar – de overduidelijke winnaar bij de buscampers met sanitair boven de 60.000 euro. De Hymer Grand Canyon S zat de nummer 2 van 2022 – de Volkswagen Grand California – met een verschil van 0,1 % vorig jaar flink op de hielen. Dit jaar is het gelukt om er met 19,8 % van de stemmen daadwerkelijk voorbij te komen. En dat betekent dat de Grand California (18,6 %) een trede zakt. Bij de importmodellen is de Adria Twin Sports de overtuigende winnaar.

Malibu Van Charming
Malibu Van Charming
Malibu Van Charming
Malibu Van Charming

Halfintegraalcampers tot 70.000 euro

Het was spannend in de top 3 van halfintegraalcampers tot 70.000 euro. Toch lukt het de Knaus Van TI om 13,8 % van de stemmen te behalen en daarmee de eerste plaats te behouden. Een nipte overwinning, want de Adria Coral/Matrix behaalt slechts 0,4 % minder stemmen en pakt daarmee het zilver. Het brons is met 11,2 % voor de Weinsberg CaraCompact. De Adria Coral/Matrix is ook favoriet bij de importmodellen.

Knaus Van TI
Knaus Van TI
Knaus Van TI
Knaus Van TI

Halfintegraalcampers vanaf 70.000 euro

De vlag kan uit bij Carthago. Het merk bezet maar liefst twee plaatsen in de top 3. De Carthago Chic C-Line T weet zich met 20 % van de stemmen verzekerd van de eerste plaats. Dat is een treetje hoger dan vorig jaar. Met de C-Tourer T – die vorig jaar op 1 stond en nu 12,8 % van de stemmen krijgt – mag Carthago op het rechterpodium plaatsnemen. En dan blijft de nummer 2-positie nog over. Die is net als in 2022 voor de Hymer B-Klasse ML T, die 17,1 procent van de stemmen ontvangt. De Kabe Royal staat bij de importmodellen bovenaan de lijst.

Carthago Chic C-Line T
Carthago Chic C-Line T
Carthago Chic C-Line T
Carthago Chic C-Line T

Integraalcampers tot 95.000 euro

Even leek het erop dat de Weinsberg Cara-Core de Joop Zoetemelk van deze verkiezing zou blijven. Toch weet deze integraalcamper het juk van de ‘eeuwige tweede’ bij de Promobil lezerskeuze 2023 van zich af te schudden door met 24,1 % van de stemmen de eerste plaats te pakken. De Adria Sonic Plus komt met 21,3 % op nummer 2. Hekkensluiter van de top 3 is de Knaus Live I met 20,3 % van de stemmen. De Adria Sonic Plus leidt ook de lijst bij de importmodellen.

Weinsberg CaraCore
Weinsberg CaraCore
Weinsberg CaraCore
Weinsberg CaraCore

Integraalcampers vanaf 95.000 euro

Carthago heeft flinke concurrentie van Niesmann+Bischoff in de categorie integraalcampers vanaf 95.000 euro. Desalniettemin blijkt de Carthago Chic C-Line I overtuigend genoeg om met 18,1 procent de koppositie te pakken. De in 2020 geïntroduceerde Niesmann+Bischoff iSmove komt met 0,5 % minder op de tweede plaats terecht. De Arto van N+B bezet met 15,5 % de derde plek. Een overwinning voor de Arto, die na jarenlang op nummer 1 te hebben gestaan, vorig jaar niet eens in de top 3 voorkwam. Bij de importmodellen gaat de winst naar de Adria Supersonic.

Carthago Chic C-line I
Carthago Chic C-line I
Carthago Chic C-line I
Carthago Chic C-line I

Alkoofcampers tot 70.000 euro

De Adria Coral XL gooit hoge ogen bij de Promobil lezerskeuze 2023. In de categorie alkoofcampers tot 70.000 euro weet de Coral XL maar liefst 29,1 % van de stemmen te behalen. Dat neemt niet weg dat deze nr. 1 de hete adem van de runner-up voelt. De Weinsberg CaraHome – die in 2022 won – haalt namelijk 28,6 % van de stemmen en staat dus met een minimaal verschil op de tweede plaats. De Hobby Optima Ontour kan zich tevreden stellen met plaats nummer 3. De Adria Coral XL krijgt ook bij de importmodellen een overtuigende meerderheid aan stemmen.

Adria Coral XL
Adria Coral XL
Adria Coral XL
Adria Coral XL

Alkoofcampers vanaf 70.000 euro

Een bijzonder rijtje bij de alkoofcampers. Daar gaat de koppositie naar Bimobil, het merk uit Zuid-Duitsland dat kampeervoertuigen voor globetrotters bouwt. Bimobil behaalt 23 % van de stemmen en laat daarmee de Bürstner Lyseo Gallery TD achter zich. Toch kan de halfintegraal met opblaasbare alkoof op veel animo rekenen, want de Lyseo Gallery TD krijgt 20 % van de stemmen. De Concorde Cruiser Atego (19,1 %) maakt de top 3 in deze categorie af. Noemenswaardig is de eerste plaats bij de importmodellen. Die is voor de Italiaanse Laika Kosmo F, die maar liefst 75,7 procent van de stemmers aan zich weet te binden.

Bimobil Promobil lezerskeuze 2023
Bimobil
Bimobil Promobil lezerskeuze 2023
Bimobil

Luxe liners

De top 3 bij de luxe liners biedt geen verrassingen. Hier staat de Niesmann+Bischoff Flair al voor de achtste keer bovenaan. Sterker nog, de Flair kreeg in 2022 38,5 % van de stemmen en dit jaar zelfs 43,7 %. Op nummer 2 volgt de Morelo Palace Liner met 25,4 %. En op nummer 3 ook een Morelo: de Grand Empire, die 21,0 % van de stemmen behaalt.

Niesmann+Bischoff Flair front
Niesmann+Bischoff Flair.
Niesmann+Bischoff Flair front
Niesmann+Bischoff Flair.

Basisvoertuigen: Fiat nog aan kop

Fiat zag de stevige positie op de campermarkt het afgelopen jaar flink afnemen. Steeds meer merken kozen (ook) voor andere merken als basisvoertuig. Dat neemt niet weg dat de Fiat Ducato met 53,2 % nog steeds bovenaan staat bij de Promobil Lezerskeuze 2023. De Mercedes Sprinter kan rekenen op 38,1 % van de stemmen. De MAN TGE staat met 21,4% op nummer 3.

Terugblik op vorig jaar

Wil je weten wie vorig jaar in de prijzen vielen bij deze lezersverkiezing van Promobil? Check dan dit artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…