Promobil lezerskeuze 2022: dit zijn de winnaars

Jos Mark

Na ons bericht over de winnende caravans bij Caravaning vertellen we je ook graag de uitslag van de Promobil lezerskeuze 2022. Tijdens de jaarlijkse Leserwahl van de toonaangevende vakbladen Caravaning en Promobil kiezen de lezers welke producten hen het meest aanspreken. Bij de campers zijn interessante verschuivingen te zien, zo blijkt in deze verkiezing van Promobil.

Categorieën

De verkiezing kent nogal wat categorieën; elf maar liefst. Van het meest geliefde basisvoertuig tot integraalcampers boven de 80.000 euro (in Duitsland). Grote winnaar dit jaar is Carthago. De fabrikant van luxe campers heeft vijf vermeldingen. Carthago-dochter Malibu levert de derde winnaar binnen het concern.

1. Integraalcampers boven de 80.000 euro

In deze categorie vinden we de eerste Carthago die bij de Promobil lezerskeuze 2022 wist te winnen. Voorheen was Niesmann+Bischoff met de Arto hier jaren de gedoodverfde winnaar. Dit keer komt Arto niet eens in de top drie voor. Die derde plaats gaat wel naar N+B, maar dan naar de iSmove, die 16,4% van de stemmen krijgt. Net daarboven – met 16,8% – eindigt de Carthago chic e-line. Nummer 1 met 19,2% is de Carthago chic c-line. De lijst bij de importmodellen wordt aangevoerd door Adria met de Sonic Supreme, waar 22,8% van de kiezers op stemde.

2. Beste integraal tot 80.000 euro

Eigenlijk zouden we de Duitse prijzen naar Nederland moeten vertalen. De winnaar van deze categorie kun je in ons land namelijk niet aanschaffen voor een prijs onder de 80k. De Hymer Exsis-I – ook bij ons een geliefd model – sleept het goud in de wacht bij Promobil lezerskeuze 2022. Met 25,4% van de stemmen bleef Hymer de concurrentie met 4,4% riant voor. Op nummer 2 vinden we namelijk de Weinsberg CaraCore die met 21% van de kiezers de tweede plek in deze categorie inneemt. Op de derde plaats met 14,7% staat de Knaus Live I. Bijzonder is dat bij de importmodellen net als hierboven de Adria Sonic Plus met 27,8% op 1 staat.

3. Beste halfintegraal boven de 60.000 euro

En daar zijn de derde en vierde Carthago in deze verkiezing. Zowel de c-tourer als de chic c-line T-modellen voeren de lijst aan. De c-tourer T mag met 16% op nummer 1 staan. Met o,4% minder is de chic c-line T nipt van de hoogste trede gestoten. Op nummer 3 vinden we Hymer BMC T, die wij natuurlijk erg goed kennen. De Hymer kreeg van het Duitse publiek 13,7% van de stemmen bij de Promobil lezerskeuze 2022.
Het meest geliefde importmodel is opvallend. De Kabe Royal strijkt hier namelijk met de eer dankzij 22,2% van de stemmen.

4. Halfintegraalcampers tot 60.000 euro

Ik herhaal het nog maar eens: het gaat hier om Duitse prijzen. Voor Nederland moet er eigenlijk ‘tot 75.000 euro’ staan. Knaus stoot hier Hymer van de troon. Niet helemaal, want door een prijsverhoging valt de Exsis T niet meer in deze categorie. Hoewel het model wel voorkomt in de lijst van campers duurder dan 60.000 euro, speelt de Exsis daar geen rol van betekenis. De Knaus Van TI leidt de lijst bij de Promobil lezerskeuze 2022 met 14,2%. Met een verschil van 3% wordt de tweede plaats ingevuld door Bürstner. De Lyseo TD krijgt 11,2% van de stemmen en fluit een aardig deuntje mee. De derde plaats wordt ingenomen door de Dethleffs Just 90 die daarmee de nummer 4 – de eigen Dethleffs Trend – met slechts 0,2% verschil van het podium duwt. De categorie importcampers wordt ook hier aangevoerd door Adria, die met de Compact 15,1% van de stemmen vergaarde.

Knaus Van TI
Knaus Van TI

5. Beste buscampers boven de 50.000 euro

De stijl van Carthago en Malibu wordt in Duitsland hoog gewaardeerd. Dat blijkt wel in deze categorie waar de ranglijst opnieuw wordt aangevoerd door een product van de fabrikant uit Aulendorf. Met de Malibu Van Charming pakken ze meer dan een kwart van de stemmen. Met 26,6% blijft de Malibu de runner-up met een riante 7,8% voor. De Promobil lezerskeuze 2022 wijst namelijk de Volkswagen Grand California aan als nummer 2. De Hymer Grand Canyon laat op de nummer 2 slechts 0,1% liggen. Ook hier leidt Adria het importsegment, want de Adria Twin Sports krijgt met 34% meer dan een derde van de stemmen.

De stijl van Carthago en Malibu wordt in Duitsland hoog gewaardeerd. Dat blijkt wel in deze categorie waar de ranglijst opnieuw wordt aangevoerd door een product van de fabrikant uit Aulendorf. Met de Malibu Van Charming pakken ze meer dan een kwart van de stemmen. Met 26,6% blijft de Malibu de runner-up met een riante 7,8% voor. De Promobil lezerskeuze 2022 wijst namelijk de Volkswagen Grand California aan als nummer 2. De Hymer Grand Canyon laat op de nummer 2 slechts 0,1% liggen. Ook hier leidt Adria het importsegment, want de Adria Twin Sports krijgt met 34% meer dan een derde van de stemmen.

6. Buscampers tot 50.000 euro

Pössl staat bovenaan de lijst bij de instapbuscampers. De Summit behaalt met 18,1% het bovenste plekje van het podium. 17,9% ging naar de Malibu Van Compact. Op 3 ook een product uit de Pössl-fabriek: de Concorde Compact pakt namelijk 16,6% van de stemmen. Ook hier is de zege bij de importcampers voor Adria, ditmaal met de Twin. Adria weet 28,2% van de kiezers aan haar kant te krijgen.

7. Camperbusjes

In dit segment is de laatste jaren veel beweging. Kon je een aantal jaren geleden alleen bij Volkswagen terecht voor een California, tegenwoordig is er veel meer keuze. De winst in deze categorie bij de Promobil lezerskeuze 2022 gaat dan ook ten koste van de VW California naar de Mercedes Marco Polo. Maar liefst 21,9% van de stemmen ging naar de Mercedes. De VW California volgt overigens met slechts 0,6% verschil op de tweede positie. De derde plaats gaat naar de Ford Nugget Plus, die 18,1% van de stemmen kreeg toebedeeld. Adria weet ook in dit segment te winnen met de Adria Active; 50,6% van de stemmen ging naar de Slovenen.

8. Liners, een klasse op zich

Hier staat N+B nog wel riant op het bovenste plekje. De Flair wist zelfs de voorsprong uit te bouwen. Niesmann+Bischoff wist met 38,5% de voorsprong met 3,5% uit te bouwen. Nummer 2 bij de liners is de Morelo Palace met 25,4%. Ook op 3 een Morelo; de Grand Empire die met een verschil van 1,2% de nummer 4 wist voor te blijven. Daar staat de Concorde Charisma die uit de top drie van de Promobil lezerskeuze 2022 is geduikeld.

Fiat nog steeds geliefd als basis

De lezers van Promobil kiezen waarschijnlijk wat ze kennen. Omdat de meeste campers op Fiat staan, kiest bijna 60% van de mensen dan ook de Fiat Ducato als het meest geliefde basisvoertuig. De Mercedes Sprinter strijkt 36,7% van de stemmen op en 20,3% gaat naar de MAN TGE.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

jos-mark

Jos Mark

Eigenaar Campingtrend

Jos kampeert van jongs af aan. Tegenwoordig met echtgenote Ineke en hond Noa in een camper Carthago C-Tourer 145 RB LE.