Prijswinnende familietent: de Vango Anantara III Air TC 650XL

Marije Onderwaater

Een premium familietent die kamperen naar een hoger niveau tilt. Zo’n prachtig predikaat willen alle tentenbouwers wel krijgen. In dit geval is deze lofzang bedoeld voor de Vango Anantara III Air TC 650XL. De opblaasbare familietent was begin dit jaar de overall winnaar bij de Camping Editor’s Choice Awards 2021.

Tent van Jaar

Bij deze verkiezingen deelt het toonaangevende Britse Camping Magazine prijzen uit aan gezinstenten in negen categorieën. De Vango Anantara III Air TC 650XL is dit keer verkozen tot ‘Tent van Jaar’. Maar waar heeft deze opblaasbare tent die prestigieuze titel aan te danken? Tijd voor een duik in het juryrapport. Daarin staat onder meer: “Deze luxe familietent is niet alleen uitgerust met de nieuwste technologie, maar zit ook boordevol functies en hoogwaardige materialen die u moeten helpen jarenlang onvergetelijke gezinsvakanties te beleven.”

Oranje spanbanden zorgen dat de tent stevig staat.
Oranje spanbanden zorgen dat de tent stevig staat.

The ultimate home from home

ango zelf noemt deze opblaasbare familietent the ultimate home from home, een thuis wanneer je van huis bent. De tent is voorzien van Vango’s eigen AirBeam S.I Pro-systeem. Via één centraal punt wordt de lucht de hele tent in gepompt. Volgens Vango staat hij in twaalf minuten. Daarnaast heeft elke luchtboog een eigen ventiel, waardoor het – indien nodig – mogelijk is om in een aparte boog nog wat lucht te pompen. Leeglopen is ook binnen enkele minuten gebeurd.

Getinte ramen zorgen voor privacy

De tent is gemaakt van hoogwaardig polykatoen. Deze robuuste stof is duurzaam, ademend, waterafstotend, en licht- en geluiddempend. Rondom de tent zijn ramen aangebracht. Daarmee dreigt het gevaar dat kampeerders het gevoel hebben dat ze in de etalage zitten. In de Vango Anantara III Air TC 650XL hoef je daar niet bang voor te zijn. De ramen zijn namelijk getint, waardoor je toch de nodige privacy hebt. Elk raam bestaat uit drie lagen: horrengaas, het ‘raam’ van pvc en een gordijn. Het is mogelijk om bijvoorbeeld het pvc-raam naar beneden te rollen, en alleen het gaas en het gordijn gesloten te houden.

Het interieur van de Vango Anantara III Air TC 650XL.
Het interieur van de Vango Anantara III Air TC 650XL.

Opvallend ruim

De Vango Anantara III Air TC 650XL is opvallend ruim. Dat komt onder meer door de bijna verticale tentwanden. Door de binnendeur helemaal open te ritsen, worden de tent en de luifel één geheel en ontstaat nog meer ruimte. Daarnaast is het mogelijk om het slaapgedeelte van het leefgedeelte af te scheiden door een scheidingswand dicht te ritsen. In deze opblaasbare familietent kunnen zes personen de nacht doorbrengen. De tent heeft drie zogenoemde Midnight-slaapkamers, van respectievelijk 1,20 meter, 1,40 meter en 1,60 meter breed en 2,45 meter lang. De slaapkamers zijn verduisterd, wat de nachtrust moet bevorderen. In het interieur zijn verder allerlei opbergmogelijkheden te vinden. Vango’s speciale ophangrail maakt het mogelijk om bijvoorbeeld verlichting in de tent op te hangen.

De verduisterde Midnight-slaapkamers.
De verduisterde Midnight-slaapkamers.

Geen kleine jongen

Zoals op de foto’s al is te zien, is de Vango Anantara III Air TC 650XL bepaald geen kleine jongen. Deze opblaasbare tent is 8,05 meter lang en 4,40 meter breed. Daar staat tegenover dat je in deze tent echt alle ruimte hebt, wat heel fijn is tijdens wisselvallig kampeerweer. De tent is grijs van kleur, met opvallend oranjekleurige scheerlijnen, of beter gezegd: spanbanden. Hiermee staat hij ook tijdens stormachtig weer als een huis.

Jury: Vango Anantara III Air TC 650XL tilt kamperen naar hoger niveau

Tenslotte nog even een citaat uit het juryrapport: “Er is iets speciaals voor nodig om boven de massa uit te stijgen, maar we denken dat deze tent zijn plaats bovenaan de lijst absoluut verdient. Polykatoen, vol technische innovatie, veel ruimte en gemakkelijk op te zetten, dit is een eersteklas familietent die kamperen naar een hoger niveau tilt.”

Na ‘op afstand’ even helemaal in deze tent te zijn gedoken, ben ik zelf ook echt onder de indruk. Vooral van de ruimte! En tegelijkertijd zie ik dan ook weer die krappe plekjes op een charmante Italiaanse camping voor me, waar deze unit niet of nauwelijks past. Verder ben ik weg van de drielaagsramen, de verduisterde slaapkamers en – net als de jury – van de gebruikte materialen. En de vele ramen vind ik héél gezellig. Heerlijk om het lekker licht in de tent te maken. Voor mijn gezin van vier zou deze tent sowieso te groot zijn, maar ik kan me voorstellen dat dit voor grotere gezinnen echt een aanrader is.

Er is nog véél meer te vertellen over de Vango Anantara III Air TC 650XL. Alle informatie en specificaties vind je op deze website.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…