Podcasts

Podcasts voor onderweg

Martine van Kuler

Tijdens de ellenlange rit naar je vakantieadres wil je misschien weleens iets anders horen dan kibbelende kinderen of weer diezelfde muziek. Denk dan eens aan een podcast. De Campingtrend-redactie mag er graag naar luisteren. Dit zijn onze favoriete podcasts, doe er je voordeel mee.

Moordzaken

Dit is dé favoriete podcast van Marije! En dit is waarom: “Carrie en Eddie bespreken moordzaken die ooit het nieuws haalden. Het blijft een beetje luguber om voor de lol te luisteren naar een podcast die over moord gaat, zeker omdat ik altijd wel het verdriet van de nabestaanden in mijn hoofd heb. Dat gezegd hebbende, wil ik toch echt de aflevering over de parachutemoord tippen. Vorig jaar luisterden mijn vriend en ik – onze jongens hadden een koptelefoon op – deze aflevering in de auto op weg naar Oostenrijk. Fascinerend! Overigens kan ik nog een hele trits aan true crime-podcasts noemen, maar voor nu houd ik het even bij deze.”

Bob

Gelukkig luistert Marije niet alleen naar lugubere verhalen. “De eerste podcast – hij is al enkele jaren oud – waar ik werkelijk verslingerd aan raakte. Overal luisterde ik: in de auto, tijdens het hardlopen en bij het uitruimen van de vaatwasser. De podcast gaat over de 84-jarige Elisa, die het steeds maar over Bob heeft. Maar wie is deze Bob? Haar drie dochters hebben nooit eerder van hem gehoord. Nele, Siona en Mirke van AudioCollectief SCHIK gaan in gesprek met Elisa. Zo proberen ze te achterhalen wie Bob is en of hij echt heeft bestaan. Dit is een perfecte podcast voor tijdens een lange autoreis. Luister van dezelfde makers ook El Tarangu, over een doodgewaande beroemde wielrenner die ineens opduikt.”

Podwalks verhaal van Nederland
Podwalks verhaal van Nederland

Het Verhaal van Nederland Podwalks

Martine probeert haar kinderen af en toe wat geschiedenis bij te brengen. “Dat gaat prima met Het Verhaal van Nederland Podwalks. Het verhaal van Nederland, het tv-programma over de geschiedenis van ons land, was een hit. In de bijbehorende tien gps-gestuurde Podwalks brengt Daan Schuurmans de verhalen uit de serie op Nederlandse locaties tot leven. Aan de hand van gebouwen, monumenten en andere sporen in het landschap vertelt hij over de historie van die locatie. De audiotours zijn te beluisteren via de gratis Podwalks-app Het verhaal van Nederland. Een aanrader tijdens een vakantie in eigen land.”

De Deventer Mediazaak

Toch ook een beetje dood en verderf voor Martine. “De Deventer Mediazaak is in 2021 uitgeroepen tot beste podcast van het jaar en dat is niet voor niets. De podcast gaat over de rol van de media in de Deventer Moordzaak. Michael de Jong, de ‘klusjesman’ die door de media verdacht werd gemaakt, vertelt hoe de affaire zijn leven tot op de dag van vandaag bepaalt. Vooral de rol van Maurice de Hond hierin vind ik onthutsend.”

De Blankenberge Tapes

Oei, nog een misdaadverhaal op Martines lijstje. In 2013 wordt de 27-jarige Hannah Rentmeester vermoord. Haar vriend is direct hoofdverdachte, maar hij lijkt van de aardbodem te zijn verdwenen. Pas als er een link wordt gelegd met een moordzaak die zich tien jaar eerder afspeelde, vallen de puzzelstukjes langzaam maar zeker op hun plek. Puzzelstukjes die één beeld lijken te vormen, dat van een grauwe kustplaats in België: Blankenberge. “Een loeispannend en mysterieus misdaadverhaal aan de Belgische kust. Kippenvel gegarandeerd. Lekker voor in de hete auto.”

Saras-Mysteries Podcasts
Saras-Mysteries Podcasts

Sara’s Mysteries

Nog een tip van Marije. “Dit is een ontzettend leuke podcast om met het hele gezin te luisteren. Sara is al sinds haar jeugd gek op mysteries. Ze is dan ook de perfecte persoon om met kinderen op zoek te gaan naar het antwoord op hun eigen mysterie. Wat zit er in het kluisje van overgrootvader dat oma op zolder heeft staan? Wie wonen er in dat huis waar nooit iemand te zien is? En wie is de eigenaar van een gevonden portemonnee met bijzondere postzegels? De afleveringen zijn heel goed gemonteerd, een feest om naar te luisteren! Er staat net weer een nieuw seizoen online, dus wij gaan in de auto lekker met Sara mysteries oplossen.”

Weird Hit Wonder

Toch graag muziek in de auto? Weird Hit Wonder gaat over nummers die vreemd genoeg een hit werden. De makers zoeken uit hoe dat heeft kunnen gebeuren en wie die gekkigheid bedacht heeft. Van André Rieu tot Mannenkoor Karrespoor.

Tweewielers

Een favoriet van de hele redactie. Herman van der Zandt en Martijn Hendriks noemen Tweewielers zelf ‘een podcast voor iedereen met een racefiets’. Hun podcast is dus leuk om te luisteren voor zowel de beginnende fietser als voor de ervaren wielrenner. De twee mannen maken zelf veel fietskilometers en vertellen smakelijk over hun avonturen. Elke aflevering beantwoorden ze vragen over alles wat met een racefiets te maken heeft.

Bovenstaande podcasts kun je allemaal luisteren via Spotify.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!