Unicamp Toyota Sienna Pop Top

Personenauto met pop-up dak: Unicamp Toyota Sienna Pop Top

Marije Onderwaater

Een personenauto met een daktent kennen we. Een personenauto met een slaaphefdak, zoals de Unicamp Toyota Sienna Pop Top, komen we alleen niet zo vaak tegen. Dat zal ook niet snel gebeuren, want dit exemplaar is vooralsnog alleen in Amerika te koop. Toch vinden wij hem het bespreken waard.

Voor Unicamp is een slaaphefdak op een personenauto niet nieuw. Het Amerikaanse bedrijf plaatste al eerder een pop-up dak op een Kia Carnival, die daarmee meteen in een kampeerauto veranderde. Op de foto’s hieronder is te zien hoe dat er van binnen uitziet. Om het bed in het hefdak te bereiken, hoef je de auto niet uit. En dát doet ons denken aan een andere auto met pop-up dak, waar je onderaan dit artikel meer over leest.

Unicamp Kia Carnival
Unicamp Kia Carnival
Kia Carnival Unicamp
Kia Carnival Unicamp

Slapen in je Toyota Sienna

Hetzelfde kunstje haalt Unicamp nu uit met de Toyota Sienna, een hybride auto met optionele vierwielaandrijving. Dit Amerikaanse model is een echte gezinsauto met de mogelijkheid tot acht zitplaatsen. Op de site van Toyota toont het merk de auto met een teardrop-caravan erachter. Ook leuk! Maar wij kijken even verder naar het exemplaar van Unicamp.

Lange levensduur

Voor het pop-up dak koos Unicamp een kunststofsoort die tegen een stootje kan. Zo is het dak bestand tegen weersinvloeden en corrosie, wat de levensduur ten goede komt. Het slaaphefdak bevat een tweepersoonsbed dat een maximum gewicht van zo’n 220 kilogram kan dragen. Het raam met horrengaas zorgt binnen voor licht en ventilatie.

Toyota Sienna
Van Toyota zelf: de Sienna met teardrop
Toyota Sienna
Van Toyota zelf: de Sienna met teardrop

Binnen 5 seconden naar bed

Hou je het voor gezien na een lange autotocht en wil je direct na het stoppen je bed in duiken? Dat kan supersnel: met een druk op de knop van de autosleutel opent het dak zich in vijf seconden. Handmatig open en sluiten is ook mogelijk. Net als bij de Kia Carnival is het bed direct van binnenuit bereikbaar, en dat is het grote verschil met een personenauto met daktent.

Toyota Sienna Pop Top Unicamp
De Sienna met gesloten dak
Toyota Sienna Pop Top Unicamp
De Sienna met gesloten dak

Van personenauto naar camper

Met deze inventieve kampeeroplossing maakt Unicamp van een personenauto een minicamper. Dat past weer in de trend van multifunctionele kampeerauto’s die zowel in het dagelijks leven als voor weekendjes weg en vakanties zijn te gebruiken. Alhoewel camper in het geval van deze Toyota Sienna Pop Top een groot woord is. Vooralsnog is het een personenauto met een bed. Anders dan bij de Kia Carnival biedt Unicamp geen extra matras of een keukenbox. Al is dat laatste geen probleem, gezien het aantal aanbieders van dergelijke boxen. Lees hier meer over deze Unicamp-Sienna.

Habiton by Bürstner L1 L2
Habiton by Bürstner L1 L2

Een échte microcamper: Habiton by Bürstner

En als we het toch over personenauto’s met pop-up dak hebben, dan willen we de Habiton by Bürstner niet onbesproken laten. Het merk introduceerde op de Caravan Salon 2023 het eerste studiemodel van deze microcamper, toen nog met daktent. Enkele weken later onthulde Bürstner een langer model mét pop-up dak dat van binnen uit bereikbaar is. In tegenstelling tot de Toyota Sienna Pop Top heeft de Habiton wel een camperinrichting. Of en wanneer Bürstners microcamper op de markt komt, is nog niet bekend.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…