Pelješac-brug in Kroatië

Pelješac-brug in Kroatië eindelijk geopend

Martine van Kuler

Reizen van schiereiland Pelješac naar het vasteland van Kroatië neemt sinds kort minder tijd in beslag. Eind vorige maand ging namelijk de nieuwe Pelješac-brug open. Hierdoor hoeven reizigers die van het noorden van Kroatië naar het zuiden gaan niet meer door Bosnië en Herzegovina te rijden.

De laatste paar weken hebben we vaker over Kroatië geschreven. Simpelweg omdat het land populair blijkt onder lezers van Campingtrend. Al moeten we bekennen dat we ook wat minder positieve reacties hebben gekregen. Door onze verhalen zou het land namelijk nóg populairder worden en daar zitten fervente Kroatië-gangers blijkbaar niet op te wachten. Toch willen we jullie het laatste nieuwtje over het vakantieland niet onthouden: de Pelješac-brug in Kroatië is geopend.

Pelješac-brug in Kroatië
Pelješac-brug in Kroatië

Sneller naar Dubrovnik

Een nieuwe brug, is dat nou zo belangrijk? Ja, in dit geval wel, en wie weleens vanuit het noorden van Kroatië naar Dubrovnik is gereden, weet waarom. Je passeert dan namelijk de grens met Bosnië en Herzegovina. Hoewel de route door het land slechts tien kilometer is, kost het flink wat tijd om twee keer de landsgrens met paspoortcontrole te passeren. Met de opening van de Pelješac-brug is dit verleden tijd. Door de nieuwe verbinding wordt de reistijd verkort van een uur naar 20 minuten. Dit is van groot belang voor de inwoners van Dalmatië, maar ook voor de toeristen, die sneller naar het zuidelijkste deel van Kroatië kunnen reizen.

Pelješac-brug verenigt Kroatië

Helemaal onomstreden is de brug overigens niet. De Europese Unie financierde het gevaarte voor een groot deel, maar de bouw ervan werd toegewezen aan een Chinees staatsbedrijf. En dan kwamen er ook nog protesten uit Bosnië en Herzegovina, dat vreest voor verlies aan inkomsten door het verminderde toeristenverkeer. Het zal de Kroaten een zorg zijn, die zijn blij met de 2,4 kilometer lange brug. Volgens premier Andrej Plenkovic is het “de brug die Kroatië verenigt.”

Wil je meer weten over Kroatië? Lees dan eens dit artikel.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!