Overwinteren of op wintersport? Check voor vertrek de coronamaatregelen

Luc Schaepkens

Reis je binnenkort over de grens? Naar de sneeuw op wintersport of zoek je de zon op om te overwinteren? Check dan de actuele coronamaatregelen. Zowel voor de landen die je doorkruist als voor het land van bestemming. We zetten de actuele maatregelen (24 november 2021) voor de meest bezochte landen op een rij. Situatie op 24-11-2021

Duitsland neemt strengere coronamaatregelen

Met ingang van zondag 21 november 2021 beschouwt Duitsland Nederland weer als hoogrisicogebied. Wie langer dan 24 uur naar Duitsland gaat, moet zich vooraf via internet registreren. Wie niet is gevaccineerd of geen herstelbewijs heeft, moet na aankomst in quarantaine. Voor kinderen tot 12 jaar gelden deze maatregelen niet. Na vijf dagen quarantaine kan je je laten testen. Bij een negatieve test eindigt de quarantaine. Deze beperkingen gelden voor iedereen die tot tien dagen voor het inreizen van Duitsland in een hoogrisicogebied is geweest. Wie korter dan 24 uur in Duitsland blijft, heeft vrijstelling van deze verplichtingen. Bedenk dat de coronamaatregelen in Duitsland per deelstaat kunnen verschillen.

Kerstmarkten in Duitsland onzeker

De grote kerstmarkt in München – hoofdstad van de Duitse deelstaat Beieren – is afgelast. Het is de eerste afgelasting van een grote kerstmarkt in Duitsland. Kleinere markten in München gaan vooralsnog wel door. Veel deelstaten neigen naar het invoeren van een 2G-beleid voor kerstmarkten. Je moet dan of gevaccineerd of genezen zijn. Een negatieve test is niet meer voldoende. Het doorgaan van de kerstmarkten is allesbehalve zeker. Het is onduidelijk welke coronamaatregelen Duitsland gaat nemen.

Oostenrijk wintersport met tijdelijke lockdown

Oostenrijk is een geliefde bestemming voor de wintersport. Per 22 november 2021 is heel Oostenrijk – dus alle gebieden – in lockdown. Deze lockdown duurt vooralsnog 10 dagen. Ben je niet gevaccineerd of genezen, dan moet je thuis blijven. Je mag dan alleen nog de straat op voor werk, school, boodschappen en een medische afspraak. Dit betreft iedereen ouder dan 12 jaar, ook buitenlandse reizigers. Met een eenmalige vaccinatie met het Janssen-vaccin – niet ouder dan 270 dagen – mag je Oostenrijk wel nog inreizen. Het is binnen Oostenrijk echter geen toegangsbewijs meer voor toegang tot horeca en skigebieden. Voor skiliften is een 2G-beleid van kracht. Tijdens de lockdown zijn winkels, restaurants, musea en kerstmarkten gesloten. De maatregelen tegen corona kunnen per gebied in Oostenrijk verschillen. Ook kunnen ze snel veranderen.

Frankrijk vraagt groen vinkje

Om Frankrijk in te reizen, volstaat momenteel een groen vinkje op je corona-app of een aantekening van vaccinatie in het gele boekje. Frankrijk heeft zelf kleurcode geel. Daarom moet je ook bij het terugreizen naar Nederland dat groene vinkje kunnen tonen als iemand ernaar vraagt. In skiliften is een mondmasker verplicht.

Nederland kleurde voor het eerst donkerrood op de Europese coronakaart.
Nederland kleurde voor het eerst donkerrood op de Europese coronakaart.

Italië vraagt ingevuld formulier

Ook voor Italië volstaat bij het inreizen de coronapas of het gele boekje. Ook een herstelbewijs niet ouder dan 6 maanden of een negatieve test niet ouder dan 48 uur volstaat. Een mondkapje is verplicht in alle openbare gelegenheden en het openbaar vervoer. Voor iedereen ouder dan zes jaar. Daarnaast moet je een ingevuld Digital Passenger Locator Form kunnen laten zien.

Zwitserland: formulier invullen

Zwitserland accepteert het groene vinkje op de coronapas. Om Zwitserland in te mogen reizen, moet je minstens 22 dagen zijn gevaccineerd of recent zijn genezen. Recent is minimaal 10 dagen en maximaal 6 maanden. Of je moet een negatief testresultaat kunnen laten zien. PCR niet ouder dan 72 uur, antigeen niet ouder dan 48 uur. Ook Zwitserland kent een inreisformulier dat je vooraf dient in te vullen. Mondkapjes zijn verplicht in openbare binnenruimtes, het openbaar vervoer en in de skilift. Ook 1,5 meter afstand houden is verplicht.

Scandinavië open voor Europese toerist

  • Voor Noorwegen volstaat bij het inreizen de coronapas met het groene vinkje voor het inreizen. Ook een herstelbewijs – van 14 dagen tot 6 maanden oud – volstaat. Alleen reizigers ouder dan 13 jaar die vliegen moeten aanvullend beschikken over een gezondheidsverklaring.
  • Zweden accepteert eveneens de coronapas. Ook iedereen boven de 18 jaar die een negatieve PCR-test kan tonen, mag het land in. In Zweden moet je 2 meter afstand houden.
  • Voor Finland volstaat een groen vinkje. Ook hier is 2 meter afstand houden de regel. Kom je met de auto vanuit Duitsland en was je daar langer dan 24 uur? Dan gelden dezelfde regels als Duitsland in dat geval hanteert (zie onder Duitsland bovenaan dit artikel).
  • Denemarken accepteert het groen vinkje bij het inreizen. Dat heb je ook nodig voor toegang tot horeca, culturele instellingen en meer. De meest actuele informatie over de coronamaatregelen in Denemarken staan op deze website.

Portugal: overwinteren waar alles open is

Niet naar de sneeuw, maar naar de zon? Dat kan natuurlijk ook. Wie gaat overwinteren in Portugal heeft geen problemen bij het inreizen. Alleen wie met de boot of het vliegtuig komt, moet een groen vinkje kunnen laten zien. Mondkapjes zijn verplicht in openbare ruimtes voor iedereen van 10 jaar en ouder. Alles is op dit moment gewoon toegankelijk in Portugal.

In Spanje ook per regio bekijken

Spanje werkt eveneens met de coronapas en het groene vinkje. Voor kinderen onder de 12 jaar is deze niet verplicht. Mondkapjes zijn verplicht in openbare ruimtes en in het openbaar vervoer voor iedereen vanaf 6 jaar. Spanje is verdeeld in regio’s. De geldende coronamaatregelen – zoals een avondklok – kunnen per regio verschillen.

Check altijd de actuele coronamaatregelen

Of je nu op wintersport gaat of gaat overwinteren: check voor vertrek de actuele coronamaatregelen. Zowel voor de landen waar je doorheen komt, als voor het land van bestemming. Dan kun je niet voor onaangename verrassingen komen te staan. Bedenk dat er ook eisen kunnen gelden voor de terugkeer in Nederland. Ga met een gerust hart en goed voorbereid op pad. Wees voorzichtig, maar ga bovenal genieten van je vakantie.

Kijk op onderstaande site van de Rijksoverheid voor de actuele reisadviezen en geldende coronamaatregelen per land.

 

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur