XBUS Camper

Opvallende kampeerbus: XBUS Camper van ElectricBrands

Marije Onderwaater

Cuteness overload bij de XBUS Camper van ElectricBrands. Dit elektrische camperbusje valt lekker op. Vooral vanwege z'n schattige looks. Maar is 'ie ook nog een beetje stoer? We nemen de XBUS Camper onder de loep.

Komt de XBUS Camper je bekend voor? Dat kan! Ruim een jaar geleden schreven we al over de eBussy, zoals het busje toen nog heette. “Bijzonder is een understatement als we eBussy beschrijven. Er valt namelijk zoveel op aan dit busje”, stond in het artikel te lezen. Op dat moment, in april 2021, kon je alleen nog een vrijblijvende reservering doen. Inmiddels is de elektrische bus ook écht te reserveren.

XBUS met verschillende modules

De XBUS is een elektrische bus die met negen verschillende modules helemaal naar eigen wens is samen te stellen. Zo is er een pick-up module, een transportermodule en een busmodule. Wij richten ons op de campermodule, waarmee je van de XBUS een eigentijds kampeermiddel maakt, dat ultralicht én innovatief is. De bus zelf is standaard uitgerust met acht accu’s van 1,25 kWh. In de stadsmodus zorgt dit 10 kWh-accupakket voor een actieradius van 200 kilometer. In de mixmodus is dat 140 kilometer. De zonnepanelen op het dak, en de extra accu’s waarmee de XBUS is uit te breiden, kunnen bij elkaar zorgen voor een actieradius tot 600 kilometer. Tot de standaarduitrusting horen verder onder meer een infotainment-systeem met 10 inch touchscreen, een audiosysteem, een multifunctioneel stuur, Keyless Entry & Go, een 220V-lader en 16 inch stalen velgen.

XBUS Camper plattegrond
Twee personen kunnen in de XBUS Camper overnachten.
XBUS Camper plattegrond
Twee personen kunnen in de XBUS Camper overnachten.

XBUS Camper voor twee personen

Met de campermodule is de XBUS voorzien van een keuken met kookplaat, spoelbak en koelkast. Ook heeft hij een hefdak. Door de achterkant uit te schuiven en zitbank neer te klappen, ontstaat een tweepersoonsbed met een afmeting van 2,10 x 1,30 meter. En ben je het uitzicht zat? Tover dan gewoon de televisie tevoorschijn voor een avondje ontspannen tv kijken. En dat alles op een compact oppervlak; de XBUS Camper is namelijk slechts 3,95 meter lang, 1,63 meter breed en 1,92 meter hoog. In de offroad-versie is dit elektrische busje iets breder en hoger: 3,95 x 1,69 x 1,97 meter. De XBUS haalt een topsnelheid van maximaal 100 km per uur. Het maximaal totaalgewicht komt op 1600 kilogram. Zonder de accu’s is het leeggewicht ca. 500-800 kilogram. ElectricBrands benadrukt dat deze technische gegevens nog onder voorbehoud zijn.

XBUS Camper interieur
XBUS Camper interieur

Configureren op website

Op de website van ElectricBrands – zie de button onderaan dit artikel – is de XBUS Camper helemaal naar wens samen te stellen in de configurator. En dat is sowieso leuk om te doen. In Nederland is de elektrische kampeerbus bij verschillende dealers te bestellen. De verkoopprijs begint bij ca. 30.000 euro. De XBUS is leverbaar vanaf 2024.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…