Op loopafstand van boulevard Pineda de Mar: camping Enmar in Spanje

Marije Onderwaater

Hou je van drukte en vertier? Dan ben je op camping Enmar in Spanje aan het juiste adres. Deze camping ligt op loopafstand van de gezellige boulevard van Pineda de Mar. Enmar ligt dus vlakbij het strand én heeft een groot zwembad.

Drukke camping in Spanje

De aankomst op camping Enmar is hartelijk, al moeten we wel even wennen aan de drukte. Heel anders dan de charmante camping Monplaisir, die we die ochtend achter ons hebben gelaten. Bij aankomst krijgen we te horen dat er twee ‘kleine’ plekken aan ons zijn toegewezen. Met boeken is er iets misgegaan (mijn fout) en in plaats van de grote plek, krijgen we nu twee kleinere plekken. Superfijn opgelost, maar dat neemt niet weg dat we éven moesten slikken als we onze plek zien: die ligt namelijk in een heel druk straatje vol met gele nummerborden en de plekken liggen héél dicht tegen elkaar. Nadat we ruim een half uur discussiëren hoe we de opblaasbare tent moeten neerzetten (op een ‘gewone’ kleine plek had hij waarschijnlijk niet eens gepast) kunnen we hem eindelijk opzetten.

Eerlijk is eerlijk: de eerste twee dagen moeten we erg wennen aan camping Enmar. Het is namelijk een drukke camping met – naast Nederlanders – veel Fransen en Spanjaarden. Er is slechts één sanitairgebouw voor al die mensen. Maar het moet gezegd: ik hoef eigenlijk nooit op een douche of toilet te wachten en ondanks de gedateerde voorzieningen, is het behoorlijk netjes. Wel is het altijd erg druk en rumoerig in de sanitairgebouwen. Verder vind je op de camping een winkeltje waar je ‘s ochtends broodjes kunt halen, een bar en een restaurant.

Echt: we hadden een grote plek. En nog moesten we bedenken hoe we de tent gingen neerzetten. Zo dus. Met de luifel over de zij-ingang.
Echt: we hadden een grote plek. En nog moesten we bedenken hoe we de tent gingen neerzetten. Zo dus. Met de luifel over de zij-ingang.
Het winkeltje met brood, levensmiddelen en opblaasspul.
Het winkeltje met brood, levensmiddelen en opblaasspul.
Wij stonden een beetje achterin dit straatje aan de linkerkant. Zoals je ziet, ligt Enmar middenin een woonwijk.
Wij stonden een beetje achterin dit straatje aan de linkerkant. Zoals je ziet, ligt Enmar middenin een woonwijk.

Zwemmen en spelen op camping Enmar in Spanje

Het zwembad van camping Enmar ziet er op foto’s veelbelovend uit. Twee glijbanen, verschillende baden en voldoende ligbedjes. Ook in het echt is het mooi, vooral ‘s avonds als er niemand is. Overdag is het er namelijk ontzettend druk. Onze kinderen vinden het er trouwens hartstikke leuk en gaan graag van de glijbaan.

Verder heeft Enmar een kleine speeltuin met een voetbalkooi. Hier hadden we de camping mede op uitgekozen. Dit speelgedeelte blijkt alleen helemaal achter de camping te liggen. Overdag is het er te warm om te voetballen en ‘s avonds willen onze boys er niet alleen heen omdat het te ver weg is (en dat vinden wij eigenlijk ook).

Het zwembad als er niemand is. Mooi hè?
Het zwembad als er niemand is. Mooi hè?

Strand en boulevard

En dan het strand. Daar loop je vanaf de camping in ongeveer drie minuten heen. Even een tunneltje door en je staat aan een lange boulevard die onder meer richting Calella gaat.

Het strand is niet diep, maar wel erg fijn. Wij hebben hier een supertijd. Vrijwel elke dag lopen we met opblaasdieren, snorkelmasker, een koelbox met broodjes en drinken en nog meer strandspullen richting zee om er vervolgens een paar uurtjes te liggen. Die boulevard is trouwens ideaal als je tijdens de vakantie wilt hardlopen. Ik ga meerdere keren ‘s ochtends rennen en dat bevalt echt heel erg goed. Het is heerlijk om zo vroeg langs zee te lopen.

Aan de boulevard ligt ook ons favoriete strandtentje: Tiaré. Hier komen we op onze eerste avond terecht. Tijdens het eten zit je hier heel gezellig en vervolgens kan je met je voeten in het zand nog een cocktail aan zee drinken. Het eten is op de eerste avond heel lekker en op de volgende avonden gewoon prima. Niet heel bijzonder. Het is een beetje saai, maar tijdens ons verblijf in Pineda de Mar gaan we – als we uit eten gaan – alleen maar naar Tiaré. De zonsondergang in zee, de jongens die fijn in het zand spelen, de lekkere sangria en cocktails: het is gewoon super.

Het strand en de boulevard.
Het strand en de boulevard.
’s Ochtends hardlopen langs de boulevard met onze oudste zoon.
’s Ochtends hardlopen langs de boulevard met onze oudste zoon.

Nog een keer naar camping Enmar?

Camping Enmar is een combinatie van een strand- en een stadscamping en behoorlijk druk. Daar moeten wij even aan wennen, maar uiteindelijk zitten wij hier goed op onze plek. Vooral omdat het ‘s avonds en ‘s nachts gewoon rustig is. Ook hebben we fijne buren naast ons en aan de overkant, waar verhuurchalets staan. De camperplaatsen zien er trouwens heel goed uit. Volgens mij kan je daar prima staan. Wij hebben dit deel van Spanje nu wel even gezien, maar camping Enmar is voor ons zeker geen misser.

Strandtentje vlakbij camping Enmar
Strandtentje vlakbij camping Enmar

Zien en doen in Pineda de Mar

Pineda de Mar is leuk om doorheen te lopen. Je kunt hier bijvoorbeeld een terrasje pakken of winkeltjes bekijken. Het valt ons op dat dit stadje populair is bij Spanjaarden en dat vinden we leuk om te zien.

Boodschappen doen we bij een heel grote Carrefour in het naastgelegen Santa Susanna. Ook gaan we een dagje naar Barcelona. Net als twee jaar geleden, toen we vlakbij op camping Globo Rojo in Canet de Mar zaten, gaan we met de trein naar Barcelona. Pineda heeft een eigen station en de verbinding met Barcelona is goed. Je komt regelrecht op het Plaça Catalunya uit. Verder doen we deze vakantie niet zoveel. We gaan een keer naar Malgrat de Mar, een dagje naar Girona en eten voor de verjaardag van onze zoon (weer) taart in Calella.

Informatie over de camping

Camping Enmar
Adres: Avinguda Ntra. Sra. de la Mercè, s/n, 08397 Pineda de Mar
Land: Spanje
Afstand vanaf Utrecht: 1449 km
Geopend: maart-oktober
Aantal plaatsen: 400 (200 toeristisch)
Website: Camping Enmar

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…