Waddeneilanden

Onthaasten op de Waddeneilanden

Martine van Kuler

Of je nu houdt van wandelen, fietsen of zonnebaden, op de Waddeneilanden kom je gegarandeerd aan je trekken. In het Nederlandse deel van het waddengebied liggen vijf bewoonde eilanden. Allemaal hebben ze hun eigen charmes, maar er is één overeenkomst: prachtige natuur.

TVTAS. Het ezelsbruggetje om de volgorde van de Waddeneilanden te onthouden is er bij menigeen ingestampt op de basisschool. TVTAS, oftewel Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog, van links naar rechts op de kaart. Daarnaast is er nog een aantal zandplaten en onbewoonde eilanden, maar deze zijn niet of nauwelijks toegankelijk.
De Waddeneilanden vormen samen met de Waddenzee een uniek stukje Nederland. Sinds 2009 staat de Waddenzee de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Texel Waddeneilanden
Wandelen, fietsen, zwemmen. Op Texel kan het allemaal!
Texel Waddeneilanden
Wandelen, fietsen, zwemmen. Op Texel kan het allemaal!

Snel naar Texel

Met een oppervlakte van ongeveer 162 vierkante kilometer is Texel het grootste Nederlandse Waddeneiland en ook het enige dat bij de provincie Noord-Holland hoort. Het is ook het eiland dat het snelst te bereiken is. Als je in Den Helder op de boot stapt, zet je twintig minuten later al voet aan Texelse wal. Mede daardoor is het eiland een geliefde bestemming voor toeristen. Het eiland telt zeven dorpjes, zes musea, ruim dertig kilometer strand en honderdveertig kilometer fietspad. Een groot deel van het eiland behoort tot het Nationaal park Duinen van Texel. Het bekendste deel daarvan is De Slufter, een grotendeels door duinen omsloten strandvlakte die in open verbinding staat met de Noordzee. Het grootste deel van De Slufter is een broedgebied voor vogels en daardoor niet toegankelijk, maar het zuidelijke deel is open voor bezoekers. Aanrader!

Waddeneilanden Vlieland
Op Vlieland leven veel vogels. Misschien spot je de steenloper wel!
Waddeneilanden Vlieland
Op Vlieland leven veel vogels. Misschien spot je de steenloper wel!

Vlieland: klein maar fijn

Vlieland is het kleinste van de vijf bewoonde Waddeneilanden. Het ligt op anderhalf uur varen van Harlingen. Je auto laat je achter in Friesland, want Vlieland is een autoluw eiland. Dat komt de rust en de natuur ten goede. Vlieland is dan ook een walhalla voor vogelaars, want veel trekvogels vinden er hun broedplaats. Het eiland wordt liefkozend Vliebiza genoemd, vanwege de relaxte sfeer en de hippieachtige boetiekjes in Oost-Vlieland, het enige dorp op het eiland.

terschelling waddeneilanden
Terschelling met zijn Brandaris.
terschelling waddeneilanden
Terschelling met zijn Brandaris.

Duisternis op Terschelling

Het derde Waddenland is een van de donkerste plekken ter wereld. Simpelweg omdat er zo weinig lichtvervuiling is. Het oostelijke deel van het eiland wordt gevormd door het natuurreservaat de Boschplaat, maar ook elders op het eiland regeert de natuur. Eén keer per jaar – in juni – wordt Terschelling overspoeld door liefhebbers van kunst en cultuur en dat is tijdens het Oerol-festival. Het eiland is dan tien dagen lang één groot podium voor muzikanten, theatermakers en kunstenaars.

Waddeneilanden Ameland
Mooi Ameland.
Waddeneilanden Ameland
Mooi Ameland.

Amelands dialect

Op drie kwartier varen vanaf het Friese Holwerd ligt dit vierde (vanuit het westen gezien) bewoonde Waddeneiland. Er wonen zo’n 3500 mensen verdeeld over de vier dorpjes die het eiland rijk is: Hollum, Ballum, Nes en Buren. Versta je de Amelanders niet zo goed? Dat kan kloppen, want onderling praten velen in een dialect. Je mag je auto meenemen naar Ameland, maar nodig is het niet. Je kunt er namelijk prima fietsen. Ben je een natuurliefhebber? Vergeet dan niet een bezoek te brengen aan duingebied Het Oerd.

Schiermonnikoog Waddeneilanden
Nationaal Park Schiermonnikoog.
Schiermonnikoog Waddeneilanden
Nationaal Park Schiermonnikoog.

Nationaal Park Schiermonnikoog

Met nog geen duizend inwoners mag Schiermonnikoog zich de kleinste gemeente van Nederland noemen. Toeristen mogen het eiland niet met de auto op, maar dat is geen probleem. Schiermonnikoog is slechts twintig kilometer lang en vier kilometer breed en heeft een uitgebreid netwerk van fiets- en wandelpaden. Je vindt er vele planten- en diersoorten, dus het is niet verwonderlijk dat Schiermonnikoog is uitgeroepen tot Nationaal Park.
Wil jij graag uitwaaien en onthaasten op een van de Nederlandse Waddeneilanden? Lijkt ons geen slecht idee. Bovendien kun je er prima kamperen. Komende week zetten we een paar campings op de Waddeneilanden voor je op een rij. Deze review staat nu al voor je klaar.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!