NKC Poll: Camperaar van nu wil camperplaats met voorzieningen

Luc Schaepkens

Je leest het vaker op fora: de (camper)tijden zijn veranderd. Vroeger wilde iedereen vrij staan en was een slagboom taboe. Nu wil de camperaar een camperplaats met voorzieningen. De helft wenst zelfs vooraf te reserveren. Zo blijkt althans uit een poll van de NKC (Nederlandse Kampeerauto Club).

Geen camperplaats

Vroeger. Toen bestond er geen camperplaats met voorzieningen. Er waren natuurlijk ook lang nog niet zoveel campers. Wel: genoeg afgelegen plekken, verlaten stranden en stille bosweggetjes. Genieten van de vrijheid die camperen heet deed je liefst in de vrije natuur. De camping was voor de caravan. Hoe anders is het nu. Het aantal campers is ontploft. De camperplaatsen worden steeds groter. Met een sanitairgebouw, stroom en andere voorzieningen. En achter een slagboom. De camperaar van weleer snapt er niks van. Maar dit is – deels noodgedwongen – hoe de camperaar van nu het wil.

Camperplaats met voorzieningen: ja graag

De NKC hield op haar site een poll. Wat wil de camperaar van nu eigenlijk? Wel of geen voorzieningen op de camperplaats, dat was de vraag. De poll werd door 5854 camperaars ingevuld. De helft hiervan geeft aan dat ze vooraf een plek op de camperplaats willen kunnen reserveren. Daar kunnen we ons – gezien de drukte – wel iets bij voorstellen. Camperplaatsen staan steeds vaker helemaal vol. Je moet vaak al vroeg op de dag arriveren om nog een plek te vinden. Zeker nu veel camperaars vanwege corona in eigen land blijven, is de ruimte krap.

Een verrassend resultaat is het wel. Omdat het grote voordeel van een camper nou net is dat je kunt gaan waar en wanneer je dat wilt. Door vooraf te reserveren, vervalt een deel van die vrijheid. De enorme groei van het aantal campers zal vast ook een rol spelen. Helaas zijn er genoeg verhalen bekend over camperplaatsen die gesloten werden. Soms doordat er teveel campers stonden, of door overlast. Zelfs in camperparadijzen als Spanje en Portugal is de pret van het vrij staan deels aan banden gelegd.

Camperplaats te luxe?

Aanleiding van de poll zijn de klachten die de NKC kreeg over de prijzen van de camperplaatsen. Deze waren volgens camperaars te hoog. Dat zou komen doordat ze veel te luxe waren met sanitairgebouwen en alle voorzieningen. Terwijl je dat met een camper toch helemaal niet nodig had. Zo was de strekking van de klachten. Dat blijkt in werkelijkheid toch heel anders te liggen. Het grootste deel van de deelnemers aan de poll geeft namelijk aan de voorzieningen te waarderen.

Water tanken, vuil water en het chemisch toilet lozen wil driekwart van de poll-deelnemers. De helft wenst stroom. Ongeveer een derde stelt een sanitairgebouw, een douche en een verharde ondergrond op prijs. Slechts 15% geeft aan dat een camperplaats voor hen helemaal geen voorzieningen hoeft te hebben.

En wat mag het kosten?

Camperaars vinden het ook heel normaal dat ze moeten betalen voor de voorzieningen. Slechts 5% geeft aan gratis te willen staan. Iets meer dan eenderde wil tot 10 euro betalen. Meer dan de helft gaat akkoord met een bedrag tussen de 10 en de 20 euro. Ook dat is een verrassend resultaat, aldus de NKC. Maar bij 20 euro is het ook echt op, laten de deelnemers weten. Goed om te weten als je als bedrijf of gemeente nadenkt over de aanleg van een nieuwe camperplaats.

Camperplaats uitzoeken met of zonder voorzieningen? Kijk onder deze link.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur