NKC gaat weer campers wegen: weet wat je weegt

Luc Schaepkens

Campers hebben nogal eens last van overgewicht. De NKC stelt camperaars in de gelegenheid hun camper op de weegschaal te zetten. Ook niet-leden kunnen hun campers wegen tijdens deze weegdagen.

Campers wegen

Bij eerder gehouden weegdagen bleek 40% van de aangeboden campers te zwaar. Vaak gaat dat camper overgewicht ongemerkt. Het komt de rijstabiliteit en het remvermogen van de camper niet ten goede. Daarbij is te zwaar zijn onderweg ook nog eens strafbaar. De NKC wil de camperaar op dit vlak bewust maken. Juist in deze tijd, want er waren nog nooit zoveel nieuwe camperaars.

Coronaproof campers wegen op zes plekken

Er komen zes weegdagen op zes verschillende plekken. Het is de bedoeling dat je de camper vakantieklaar op de weegschaal zet. Zo weet je precies hoe je er wat het gewicht betreft voorstaat. Neem je een volgende keer meer personen of meer spullen mee? Dan kun je redelijk eenvoudig zelf een rekensom maken. De campagne is volledig coronaproof. Camperaars blijven in hun camper en het weegpersoneel houdt de verplichte anderhalve meter afstand. Er is geen onderling contact. Wat een camper maximaal mag wegen, staat op het kentekenbewijs onder het kopje toegestane maximummassa. Kom je daarboven, dan heeft je camper overgewicht. Is het maximaal toegestane gewicht 3500 kilo of minder? Dan mag je de camper met een B-rijbewijs besturen. Is dat meer? Dan heb je een C-rijbewijs nodig.

Er worden campers verkocht met een heel gering laadvermogen. Dat laadvermogen is het verschil tussen leeggewicht en de maximaal toegestane massa. Ons advies: zet een camper voor aankoop altijd op een weegbrug. Want wat er op papier staat, klopt vrijwel nooit. Er zijn na het wegen vaak nog accessoires gemonteerd. En het gewicht daarvan gaat af van je laadvermogen. Er zijn voorbeelden bekend waarbij na het instappen van een tweede persoon de camper al over zijn toegestane gewicht zat. Camperovergewicht is dan eigenlijk niet te voorkomen. Het is een serieus punt om rekening mee te houden bij de aankoop.

Data en spelregels weegdagen

Iedereen met een camper is welkom op de weegdagen, je hoeft geen NKC-lid te zijn. Je hoeft je ook niet vooraf aan te melden. Wel zijn er een aantal spelregels bij het campers wegen. Die zijn er om de veiligheid van de bezoekers en medewerkers te waarborgen. Kijk voor de spelregels en de data met plaats en tijdstip op de campagnepagina van de NKC.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur