Niewiadow N126NT-S: low budget caravan uit Polen

Martine van Kuler

Een caravanmerk waarover je weinig leest op Campingtrend is Niewiadow. Tijd om daar verandering in te brengen, want bij de Poolse fabrikant rollen compacte low budget caravans van de band. De nieuwe Niewiadow N126NT-S bijvoorbeeld.

Niewiadow

Niewiawatte? Het zou zomaar je eerste reactie kunnen zijn bij het horen van de naam van het caravanmerk Niewiadow. Wellicht dat de naam Predom wel een belletje doet rinkelen. In 1973 werd in het Poolse dorpje Osiedle Niewiadów de eerste Predom-caravan gemaakt. Tegenwoordig worden deze caravans verkocht onder de naam Niewiadow.

Van deze zithoek kun je een tweepersoonsbed maken.
Van deze zithoek kun je een tweepersoonsbed maken.

Kleine auto? Geen probleem met lichtgewicht Niewiadow

Bij de caravans van Predom/Niewiadow kom je modelnaam N126 vaak tegen. Rondneuzend op Wikipedia – ons Pools is niet zo goed dat we de geheel in het Pools geschreven website van de fabrikant begrijpen – ontdekken we dat dit nummer is afgeleid van de Fiat 126. De eerste caravans werden gebouwd met componenten van deze kleine auto en kunnen daar ook door getrokken worden. Inmiddels zijn er 126D, E en ET-modellen met hefdak en 126N, NT en NTL-modellen zonder hefdak.

Check die opklapbare, ruimtebesparende wastafel!
Check die opklapbare, ruimtebesparende wastafel!

N126NT-S: goed geïsoleerde en compacte caravan

Terug naar de nieuwe Niewiadow N126NT-S. Sinds 1973 zijn de caravans helemaal van polyester. Met de N126NT-S brengen de Polen daar verandering in. Dit model heeft een zogenoemde sandwichconstructie (hetgeen de S in het nummer verklaart), dat wil zeggen dat het is gemaakt van zowel polyester als multiplex. Een voordeel hiervan is dat de caravan beter geïsoleerd is. Een nadeel is weer het hogere gewicht en grotere kans op lekkage.

De Niewiadow N126NT-S is slechts 3,05 meter lang en 1,95 meter breed, met recht een compacte caravan dus. Maar wat vind je nou op die nog geen zes vierkante meter? Voorin vind je een zithoek, die is om te bouwen tot een tweepersoons bed. Achterin is een compacte keuken geplaatst met een tweepits gasstel en een koelkast van 55 liter. Tot slot is er een kleine badkamer met badkamer met toilet en een ruimtebesparende opklapbare wastafel. De basisprijs voor de Niewiadow N126NT-S is een kleine 13.000 euro. Kijk voor meer informatie op de website van de Nederlandse importeur. Als je Pools goed is kun je natuurlijk ook een kijkje op de officiële website.

De indeling van de N126NT-S.
De indeling van de N126NT-S.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!