Prijs-kwaliteitverhouding campings

ADAC onderzoekt prijs-kwaliteitverhouding campings in Europa

Marije Onderwaater

In welke Europese landen krijgen kampeerders waar voor hun geld? Waar is de prijs-kwaliteitverhouding op campings prima in orde? PiNCAMP, het digitale platform van ADAC, zocht het uit. En wat blijkt: Nederland doet het goed.

Voor het onderzoek nam PiNCAMP campings in twaalf landen onder de loep: Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zweden, Oostenrijk, Spanje, Kroatië, Denemarken, Italië, Groot-Brittannië, Slovenië en Zwitserland. PiNCAMP keek naar de prijzen en ADAC-sterren voor kampeerseizoen 2022. De gemiddelde sterbeoordelingen van de ADAC-classificatie werden gedeeld door de gemiddelde overnachtingsprijs (gebaseerd op de ADAC-vergelijkingsprijs).

Nederland scoort beste

Het blijkt dat kampeerders in Nederland waar voor hun geld krijgen. De deelsom wijst uit dat Nederlandse campings het beste scoren op het gebied van prijs-kwaliteitverhouding. Campings in ons land hebben naar verhouding vaak veel ADAC-sterren – gemiddeld 3,9 – én hebben nog eens een gemiddelde overnachtingsprijs van 44,88 euro. En die prijs maakt het verschil. Want ook Kroatische campings hebben gemiddeld 3,9 sterren, alleen ligt de prijs daar op gemiddeld 58,87 euro. Daarentegen is de gemiddelde overnachtingsprijs in Zweden met 34,30 euro een stuk lager, maar hebben de campings minder sterren, gemiddeld 2,6 sterren.

Prijs-kwaliteitverhouding campings in Europa
Deze grafiek laat de uitkomst van het onderzoek zien.
Prijs-kwaliteitverhouding campings in Europa
Deze grafiek laat de uitkomst van het onderzoek zien.

Ook goede prijs-kwaliteitverhouding in Duitsland

Duitsland komt in het onderzoek ook positief naar voren. De campings in het land hebben na Nederland de beste prijs-kwaliteitverhouding. In Duitsland is de gemiddelde overnachtingsprijs 36,99 euro en hebben campings gemiddeld 3,2 sterren. De ADAC-superplaatsen – we schreven er hier al eerder over – komen nog beter uit de bus: daar ligt de prijs op 55,15 euro, maar dus wel voor een vijfsterrencamping.

ADAC-vergelijkingsprijs

Voor de kosten van een overnachting baseerde ADAC zich op de eigen vergelijkingsprijs. Dat is het totaalbedrag in het hoogseizoen voor een gezin van twee volwassenen met een kind van 10 jaar op een standplaats voor een camper of caravan met auto, 5 kWh elektriciteit, een warme douche en toeristenbelasting.

Sandaya La Côte de Nacre.
Sandaya La Côte de Nacre.

Prijs-kwaliteitverhouding campings: wat betaal jij?

Wat betaal jij in het hoogseizoen voor een overnachting op een camping? Heb je een maximumprijs waar je écht niet overheen gaat? Laat het ons weten op Facebook!

En wil je meer informatie over het onderzoek? Klik dan op de button hieronder.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…