Kampeer Duurzaamheidsprijs

Genomineerden Kampeer Duurzaamheidsprijs bekend, stembus geopend

Marije Onderwaater

De uitreiking van de Kampeer Duurzaamheidsprijs vindt op 5 oktober plaats tijdens de Kampeer & Caravan Jaarbeurs 2022 in Utrecht. Inmiddels zijn de genomineerden van de Kampeer Duurzaamheidsprijs bekend én is de stembus geopend. Kijk snel mee wie er in het lijstje staan!

Op Campingtrend kon je al eerder lezen over de Kampeer Duurzaamheidsprijs, voor de meest duurzame innovaties op kampeergebied. De prijs is een initiatief van Kampeer & Caravan Jaarbeurs (KCJ), de Kampeer & Caravan Industrie (KCI) en de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC). Er zijn twee categorieën: de beste duurzame innovatie voor de kampeerbranche en het beste duurzame innovatieve camperproduct.

Beste duurzame innovatie voor de kampeerbranche

Dit zijn de genomineerden voor de beste duurzame innovatie voor de kampeerbranche:

Smitveld Vouwwagens – Ruebist Ecoline
Dit Nederlandse bedrijf maakt voor zijn vouwwagens gebruik van duurzame materialen. Zo bestaat het tentdoek van de Ruebist Ecoline uit gerecycled polyester, hennep en organisch katoen. Het hout in de vouwagens komt uit duurzaam beheerde bossen in Europa en de werkplaats in Heiloo is zoveel mogelijk circulair, hier worden ook reparaties uitgevoerd. De levensduur van een Smitveld is meer dan 20 jaar.

Karsten – Blueline circulaire tenten
De Blueline-tenten van het Nederlandse merk Karsten hebben een tentdoek van TenCate BlueCAMP katoen. Hiervoor zijn hoogwaardig katoen en gerecyclede spijkerbroeken gebruikt. Door de jeans te hergebruiken ontstaat er minder afval en is minder katoen nodig. Dit scheelt veel waterverbruik. De productie vindt plaats in Nederland en België.

Flevobike Technology – GoLo GoCamp
De GoLo is een vrachtfiets waar nu een kampeermodule voor is ontwikkeld: de GoCamp. Tot de standaarduitrusting behoren onder meer een zonnepaneel, een accu, een compressorkoelkast, verlichting en diverse 230-, 12V- en USB-aansluitingen. De GoCamp heeft een bed van 2,20 x 0,85 meter, een zitplaats en ruimte voor bagage.

Solbio – Take the Green Road
Deze toiletvloeistof is gemaakt van natuurlijke ingrediënten die 100% biologisch afbreekbar zijn. De Pouch-verpakking zorgt voor een enorme CO2-voetafdrukvermindering ten opzichte van een plastic fles. Solbio heeft een CUC-certificering, een ECO Garantie-label en het Vegan-label.

CRW systems – Tank – 03 fresh water system
Dit onderhoudssysteem maakt de tanks en leidingen door en door schoon én is milieuvriendelijk. Het Tank-O3 fresh water system zorgt overal en altijd voor zuiver water. Plastic flessen en waterverspilling zijn met dit duurzame systeem verleden tijd.

Thetford – PowerPods Bio
Elke pod van de Thetford PowerPods Bio bevat de exacte dosering voor een afvaltank. Voor de milieuvriendelijke pods is een innovatieve technologie, gebaseerd op micro-organismen, gebruikt. De inhoud lost snel op in de 2 tot 3 liter koud water die aan de afvaltank moet worden toegevoegd.

Dit is slechts een korte uitleg van de genomineerde producten. Hier vind je ze allemaal, met een uitgebreide omschrijving.

Genomineerden Kampeer Duurzaamheidsprijs
De GoCamp is een van de genomineerden.
Genomineerden Kampeer Duurzaamheidsprijs
De GoCamp is een van de genomineerden.

Beste duurzame innovatieve camperproduct

Dit zijn de genomineerden voor het beste duurzame innovatieve camperproduct:

Ventje – camperbus Ventje
Ventje is een kampeerbus met een volledig duurzaam interieur. Het hout komt uit verantwoord beheerde bossen. Voor de isolatie is schapenwol gebruikt, dat warm, natuurlijk en recyclebaar is. De vloer is gemaakt van linoleum dat CO2-neutraal is geproduceerd. Ventje plant voor elke bus twee bomen.

Erwin Hymer Group Nederland B.V. – Crosscamp Flex
De Crosscamp Flex is een urban camper op basis van de elektrisch aangedreven Opel Zafira e-Life. Op de KCJ presenteert Crosscamp een prototype, met een 75 kWh-accu en een extra 96 Ah-accu voor apparaten en verlichting in de bus.

Tonke – 100% elektrische Tonke EQV Touring
De volledig elektrische Tonke EQV Touring heeft een actieradius van 360 kilometer. Deze camperbus is gebouwd op de Mercedes-Benz EQV en is voorzien van een inductiekookplaat. Een warmtepomp kan stilstaand verwarmen en koelen.

Fixxter Nederland – elektrische camper e-Fixxter
De elektrische camper e-Fixxter is al duurzaam, maar Fixxter zet zich ook in voor een duurzaam productieproces en toekomstige ontwikkelingen. Daarvoor werken ze samen met partners die hier ook aan willen bijdragen. De productie vindt plaats in Nederland. Slimme updates maken het mogelijk om zo duurzaam mogelijk te blijven rijden.

Etarki – Solar Camper
Deze 100 % elektrische Etarki Solar Camper is uitgerust met hoog-vermogen zonnepanelen. Bij de productie wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van bestaande onderdelen en duurzame materialen. Etarki bouwt op bestaande voertuigen, maar het is ook mogelijk om een nieuw voertuig te kiezen.

Dit is slechts een korte uitleg van de genomineerde producten. Hier vind je ze allemaal, met een uitgebreide omschrijving.

Genomineerden Kampeer Duurzaamheidsprijs
Ventje is ook genomineerd.
Genomineerden Kampeer Duurzaamheidsprijs
Ventje is ook genomineerd.

Genomineerden Kampeer Duurzaamheidsprijs: breng je stem uit

Wil je stemmen op een van de genomineerden? Dat kan tot en met 25 september via onderstaande button. Daar vind je ook alle informatie over de Kampeer Duurzaamheidsprijs. Op 5 oktober is de bekendmaking van de winnaar(s) tijdens het NKC KCI Duurzaamheidscongres.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…