Licht, kort én helemaal compleet: Carthago c-tourer I/T 145 RB LE

Marije Onderwaater

Een integraalcamper onder de 7 meter mét een ruime badkamer? Kom daar maar eens om. Toch lukt het Carthago om met de nieuwe c-tourer I/T 145 RB LE een integraalcamper en een halfintegraal neer te zetten die rond de 7 meter blijven, een maximaal gewicht van 3500 kilo hebben én helemaal compleet zijn uitgerust inclusief ruime badkamer.

De lengte van de Carthago c-tourer I/T 145 RB LE is afhankelijk van het basisvoertuig. Bij de Fiat Ducato is dat 7,00 meter en bij de Mercedes Sprinter is dat 7,18 meter. Beide staan op een verlaagd AL-KO breedspoorchassis en zijn verkrijgbaar in een lichtgewicht 3500 kilo-uitvoering of met een gewicht van 4500 kilo voor bestuurders met een C1-rijbewijs. Om de campers ook in een lichtgewichtuitvoering aan te kunnen bieden, nam het merk de hele constructie onder handen. Daarnaast zijn er nu meer opties die anders standaard zouden zijn, maar waarmee de gebruikers zelf het gewicht van hun camper kunnen bepalen. Wel is het oppassen met alle opties; die kunnen het gewicht zo weer boven de 3500 kilo laten uitstijgen. De nieuwe integraal- en halfintegraalcamper zijn volgens Carthago zo’n 30 tot 50 centimeter compacter dan campers met een vergelijkbare indeling. Overigens fluisterde Carthago ons in dat een verdere gewichtsbesparing van zo’n 100 tot 150 kilo ook voor de andere c-tourers in het vooruitzicht ligt.

De Ducato is standaard voorzien van een 140 pk-motor met optioneel uitbreiding tot 180 pk. Bij de Sprinter is dat standaard 150 pk en optioneel 170 pk. Daarnaast is er keuze uit een handgeschakelde zesversnellingsbak of een negentrapsautomaat.

Slapen en sanitair

De nieuwe plattegrond heeft achterin enkele bedden met een lengte tot 2 meter. Tegen meerprijs zijn een ombouw voor een tweepersoonsbed verkrijgbaar. Dit heeft wel invloed op het gewicht van de camper. Onder de bedden is plek om kleding op te bergen en ook de bovenkastjes bieden volop ruimte.

Bijzonder in deze plattegrond van 7 meter of 7,18 meter is het sanitair, met een douchecabine aan de ene kant en daar tegenover de gecombineerde toilet-wastafelruimte. Hier is een riante badkamer van te maken, die ook als kleedkamer is te gebruiken. Met een optionele deur is deze bad-/kleedkamer af te sluiten van het slaapgedeelte.

Carthago c-tourer I145 RB LE slaapkamer
Carthago c-tourer I145 RB LE slaapkamer
Carthago c-tourer I145 RB LE bad- en kleedkamer
Carthago c-tourer I145 RB LE bad- en kleedkamer

Hoekkeuken en L-lounge

De hoekkeuken is aan de bestuurderszijde geplaatst en uitgerust met een driepitskookstel en een ronde spoelbak van rvs, met een glazen afdekplaat. De afdekplaat van de spoelbak is als werkbladverlenging te gebruiken. Aan de passagierskant is de SlimTower-koelkast geplaatst, deze heeft een inhoud van 133 liter. Een L-vormige lounge met extra stoel maakt de Carthago c-tourer I/T 145 RB LE helemaal af. De campers zijn verder uitgerust met een 32 inch flatscreen dat 90 graden horizontaal kan draaien.

Zowel de nieuwe 145 RB LE integraal- als halfintegraalcamper heeft een garage voor (elektrische) fietsen of een scooter en een dubbele vloer met veel bergruimte. Het interieurdesign ‘Casablanca’, dat voorheen op de optielijst stond, behoort nu tot de standaarduitrusting.

Carthago c-tourer I145 RB LE
Carthago c-tourer I145 RB LE
Carthago c-tourer I145 RB LE keuken
Carthago c-tourer I145 RB LE keuken

Nieuw ontworpen achterzijde

En dan nog de hybride achterwand van de twee c-tourer campers; die is opnieuw ontworpen. Dit ‘dynamic design’ omvat en gestroomlijnde achterzijde met geïntegreerde gebogen hoekstijlen en opvallende achterlichten. We zien dit design ook terug bij de duurdere Carthago-modellen als de chic e-line en de chic s-plus. De vernieuwde achterwand zorgt binnen in de camper voor meer ruimte. De standaardkleur van de cabine is Artic White. Wie kiest voor de Sprinter in plaats van de Ducato, kan kiezen voor de Mercedes-kleur ‘obsidiaan zwart’.

Carthago c-tourer 2024 achterwand
Carthago c-tourer 2024 achterwand

Superior-uitvoering

Beide nieuwe campers zijn ook verkrijgbaar in de Superior-uitvoering, waarmee Carthago van de klassieke look afwijkt. In de Superior-editie is het interieur namelijk meer ingetogen dan we van het merk zijn gewend, met lichte kleuren en greeploze kastjes.

Carthago c-tourer 2024 superior
Het interieur in de Superior-uitvoering
Carthago c-tourer 2024 superior
Het interieur in de Superior-uitvoering
Carthago c-tourer I145 RB LE plattegrond
Plattegrond c-tourer I145 RB LE
Carthago c-tourer I145 RB LE plattegrond
Plattegrond c-tourer I145 RB LE

Meer Carthago

Wil je weten wat Carthago nog meer heeft te bieden voor modeljaar 2024? Bekijk dan de website via onderstaande button.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…