DW tankstation

Nieuw probleem aan de pomp: dieseltekort dreigt

Marije Onderwaater

Het is een veelbewogen jaar voor automobilisten en camperrijders. Na de torenhoge brandstofprijzen van begin deze zomer, dreigt er nu in heel Europa een dieseltekort. En ook dit heeft alles te maken met de oorlog in Oekraïne.

Als je onlangs nog aan de pomp hebt gestaan, heb je vast gezien dat de diesel tegenwoordig duurder is dan benzine. Opvallend, want meestal zijn dieselrijders aan de pomp goedkoper uit. Dat dit nu niet meer het geval is, komt omdat Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne in de ban wordt gedaan. En dat is niet alleen in Nederland, maar in heel Europa merkbaar.

Overstappen op andere ruwe olie

Europese raffinaderijen zorgen voor diesel. Veelal komt hier Russische olie aan te pas. Vanwege de sancties die de Europese Unie aan Rusland heeft opgelegd, komt er straks geen olie en diesel meer binnen en dat kan voor problemen zorgen. Voor raffinaderijen is het namelijk niet makkelijk om over te schakelen op een ander soort ruwe olie. Dat heeft te maken met de samenstelling van de olie. Karen de Lathouder, bestuursvoorzitter van BP Nederland, die in Rotterdam een van Europa’s grootste raffinaderijen heeft, legt het uit op nos.nl: “De raffinaderijen zijn precies ontworpen voor een speciale mix van olie en daar draait die fabriek het lekkerste op. Als die mix verandert dan werkt het niet meer zo goed.”

Andere olie kost tijd: dieseltekort dreigt

De raffinaderijen hebben dus tijd nodig om over te stappen op een andere soort ruwe olie en om hun fabriek daar op toe te rusten. De Belangenvereniging Tankstations (BETA) vreest daarom een dieseltekort, vertelt Tim Schoenmakers van BETA aan ANP. “We weten dat de aanvoer uit Rusland stokt, terwijl de vraag groot is. Dat betekent dat er onvermijdelijk op een termijn van maanden droogvallers gaan zijn.” Hij vreest vooral een dieseltekort bij lokale pompstations die goedkopere merkloze brandstof verkopen, en niet bij de bekende tankstations.

Volgens Schoenmakers is de automobilist in Nederland de dupe. “Mensen met een dieselauto betalen al veel meer wegenbelasting dan benzinerijders en nu is de brandstof ook nog fors duurder dan benzine. Het loont niet meer om diesel te rijden. Als het kabinet niet eerder dit jaar een accijnsverlaging had doorgevoerd zou de prijs voor een liter diesel nu 2,40 euro zijn, een absoluut record.”

Dieseltekort dreigt
Dieseltekort dreigt

Zoveelste brandstofprobleem van dit jaar

Het dreigende dieseltekort is het zoveelste brandstofprobleem van dit jaar. Net voor de zomer gingen de prijzen aan de pomp al door het dak. En Franse tankstations kampten afgelopen maand nog met een brandstoftekort door stakingen. Hebben de brandstofprijzen invloed op jouw vakanties en tripjes? Laat het ons weten op Facebook. Oh, en zie je DW op de hoofdfoto? Hij kwam deze pomp tegen op zijn ‘overwinterreis’. Wil je met hem meereizen? Volg Campingtrend dan op YouTube.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…