Nieuw jasje voor bijzondere Wanner Silverdream 690 RS

Luc Schaepkens

De Wanner Silverdream 690 RS is opvallend anders. Dat komt onder meer door zijn zilveren kleur. De opbouw – gemaakt uit één stuk – heeft een afwijkende indeling met een grote U-vormige rondzit achterin.

Silverdream

Wanner huist in het Duitse Dettingen en bouwt sinds 1969 campers. Het model Silverdream gaat al een tijdje mee. We schreven er eind 2017 al eens over. Sinds oktober vorig jaar staat er een nieuwe versie van de Wanner Silverdream 690 RS in de showroom. De trotse vermelding Eine Klasse für Sich onderstreept nog maar eens dat deze Mercedes Sprinter-camper moeilijk met andere campers te vergelijken is. Bij de nieuwe versie is het basisvoertuig in ieder geval hetzelfde gebleven. De opbouw is nog steeds uit één stuk, oftewel monocoque. En hij is gemaakt van 100% gfk en kevlar. De meubelbouw is nog steeds van timmermanskwaliteit. Ook de grote garage en de extreme wintervastheid zijn gebleven.

Wanner Silverdream 690 RS pluspunten

De Wanner Silverdream 690 RS is er in drie verschillende indelingen. Vanaf een lengte van 5,99 meter tot aan 7,50 meter. De 690 RS zit er met een lengte van – inderdaad – 6,90 meter precies tussenin. De camper heeft een combinatie van sportieve rij-eigenschappen, moderne lifestyle en de nieuwste campertechniek, aldus de fabrikant. Rijden doet hij als een Mercedes. Het wooncomfort staat op een hoog niveau. De gewichtsverdeling is perfect op orde. De alkoof is bij het nieuwe model langer geworden. Dat komt de lengtemaat van de twee enkele bedden ten goede. Het langste bed van de twee meet nu 2,07 meter. Het andere is een paar centimeter korter. Uit de kast achter de bestuurdersstoel trek je de trap naar het bed in de alkoof tevoorschijn. Precies boven de trap een groot Heki-dakluik. Je hoeft dus niet bang te zijn om je hoofd te stoten.

Eigen klasse

De hagelbestendigere opbouw van de Wanner Silverdream 690 RS is slechts minimaal breder dan de originele Sprinter. Dat komt de rij-eigenschappen ten goede. De opbouw van deze Mercedes Sprinter camper is houtvrij. En ook aerodynamisch met een lage CW-waarde van slechts 0,34. De toegangsdeur naar het woongedeelte – aangesloten op de centrale vergrendeling – is voorzien van een raam en een hordeur. Optioneel kun je een in de opbouw wegvallende elektrische luifel bestellen. De ruime garage is van beide zijkanten én van de achterkant bereikbaar. De ruime rondzit achterin heeft lederen bekleding. De meubeloppervlakten in hoogglans glimmen je tegemoet. Dit geeft het interieur zeker zijn eigen klasse.

De neus van het vorige model Wanner Silverdream.
De neus van het vorige model Wanner Silverdream.

Rijk uitgeruste eyecatcher

De keuken – met drie pitten – en de badkamer met separate douche zijn aangenaam ruim. De badkamer is zelfs zeer ruim te noemen. De Wanner Silverdream 690 RS zit goed in zijn uitrusting. De watertanks zijn geïsoleerd – de camper is wintervast – en kunnen 150 liter bevatten. De dubbele bodem is verwarmd. Je hebt in de Wanner geen last van condens. Daarvoor zorgt een slim ventilatiesysteem. Onder de kap van de achterwielaangedreven Mercedes 316 CDI ligt de nieuwe 2 liter 170 pk sterke Mercedes-dieselmotor. Natuurlijk zit er standaard onder meer ABS, ESP en ASR op. De draaibare lederen cabinestoelen zijn verwarmd. Navigatie en achteruitrijcamera ontbreken evenmin. De Wanner 690 RS kost in Duitsland 130.000 euro. Dat is zonder onze bpm.

SpecificatiesWanner Silverdream 690 SR

Basis: Mercedes Sprinter 316 CDI, 2 liter 170 pk
Afmetingen (lbh): 6,90/2,30/3,00 meter
Leeggewicht / Laadvermogen: 2940 / 560 tot 910 kilo
Maximaal gewicht: 3500 / 3850 kilo
Zit-/slaapplaatsen: 2-4 / 4
Prijs: 130.000 euro

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur