Newmar King Aire, luxe Amerikaanse camper van 1 miljoen

Luc Schaepkens

De Newmar King Aire camper is een luxe Amerikaanse camper. Of zoals ze dat in Amerika noemen: een Luxury Motor Coach. Heel Amerikaans, met bijbehorende afmetingen. Voor omgerekend 998.000 euro staat hij voor de deur. Onder het motto ‘de tiende kan het gebeuren’ bekijken we deze gigant.

Newmar King Aire

Met de Newmar King Aire voel je je vast en zeker de koning van de camping of camperplaats. Althans, als je een plaatsje vindt voor deze luxe Amerikaan van 13,70 meter lang. Newmar bouwt campers sinds 1968 en is gevestigd in het stadje Nappanee in de Amerikaanse staat Indiana. Het bedrijf valt sinds 2019 onder het bekende Amerikaanse camperconcern Winnebago. Dat is qua grootte de derde camperfabrikant van Amerika. Thor Industries – met de Erwin Hymer Group – en Forest River zijn de nummer 1 en 2. Basisvoertuig voor de Newman King Aire Luxury Motor Coach is de Spartan K3 met een Cummins X 15 motor met 605 pk. Want waarom zou je het voor minder doen?

Newmar King Aire camper is in alles groot(s)

Neem je plaats achter het stuur, dan zit je in een zetel. Het stuur, de pedalen, de zetel, de spiegels; alles is naar eigen wens in te stellen. En de volgende keer is een druk op de memory-knop genoeg om het allemaal weer in de goede stand voor jou terug te zetten. De Newmar let – bij ingeschakelde cruise control – zelf op de afstand tot de voorligger. Adaptive Cruise Control zogezegd. Ook blijft hij automatisch binnen de lijnen van de gekozen rijstrook. Alle voertuiginformatie valt af te lezen van een groot tablet op het dashboard. Het head-up display toont de bandendruk. De luchtvering zorgt voor ongekend comfort. Door een 360 graden-camerasysteem heb je rondom zicht.

Drie indelingen

Drie luifels aan de rechterkant. Een kleine luifel boven de deur: nooit regen op het elektrische opstapje. En een grote luifel in twee delen over de rest van de zijkant. Aan de linkerkant ook nog eentje. Je weet natuurlijk nooit hoe de zon staat. Uiteraard zijn alle vier de luifels elektrisch te bedienen en met afstandsbediening. Er zijn drie verschillende indelingen van de Newmar King Aire. Voor het grootste deel zijn deze gelijk. Met drie slide-outs voor meer ruimte op de plek van bestemming. Een grote badkamer achterin met welness-douche. Met helemaal achterin over de volledige breedte de inloopkast voor kleding en een safe voor de juwelen. Ook is er plek voor een wasmachine en een droger.

Vóór de badkamer aan de kant van de bijrijder het kingsize bed. Je verwacht niet anders. Hier zorgt een slide-out voor veel ruimte rondom het bed. En zo is de televisie – hangend aan de wand tegenover het bed – niet te dichtbij. Want die gaat met een tweede slide-out nog verder naar achteren. Deze slide-out loopt door tot de zetel in de cockpit. Na het bed komt een tweede badkamer annex gastentoilet. Pas voorin is er verschil te zien in de drie indelingen. De keuken is nog hetzelfde, met plafondhoge apothekerskasten. Koelkast met diepvries en magnetron. Zitten doe je op minimaal twee luie banken en een dinette-zitgroep.

Waar voor je geld in deze luxe Amerikaanse camper

Voor de 998.000 euro die je op tafel moet leggen voor deze Amerikaanse camper mag je natuurlijk het een en ander verwachten. Je krijgt in ieder geval standaard drie Samsung Qled-tv’s. Voor het geluid zorgt een installatie van Bose. Satellietsysteem en wifi-router zitten er in. Airco en zonnepanelen: check. Vloeistofverwarming en een centraal stofzuigersysteem zijn inbegrepen. Ook de rest van wat je je zou kunnen wensen zit er al in. En mocht je toch nog iets missen, dan kan het er optioneel bij. De Newmar King Aire Luxury Motor Coach is ook voor de bouwer een buitenbeentje. De meeste modellen hebben een prijskaartje vanaf zo’n 100.000 dollar. De 1,2 miljoen dollar van deze gigant zorgt natuurlijk voor een beperkt koperspubliek. Maar de Amerikanen zijn ook op dit vlak wel wat gewend.

Je hoeft overigens niet zo ver te reizen voor een vergelijkbare camper. In Duitsland kun je terecht voor een Volkner Perfomance of een Vario Mobil Perfect. Mocht het deze tiende voor jou gebeuren, dan heb je dus de keus.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur