Lourdes

Net als Francis: bezoek bedevaartsoord Lourdes én omgeving

Marije Onderwaater

Op de avond van deze Eerste Kerstdag start KRO-NCRV met een driedelige serie waarin operazangeres Francis van Broekhuizen het Franse bedevaartsoord Lourdes bezoekt. Wij vertellen je alles over Lourdes en omgeving, want Lourdes is méér dan een bedevaartsoord.

Miljoenen bezoekers in Lourdes

Lourdes ligt in het zuidwesten van Frankrijk in het departement Hautes-Pyrénées, regio Occitanië, en niet ver van de grens met Spanje. De stad aan de voet van de Pyreneeën werd bekend door de Maria-verschijningen. In 1858 verscheen Maria hier meerdere keren aan de veertienjarige Bernadette Soubirous. Sindsdien is Lourdes een bedevaartsoord dat jaarlijks miljoenen bezoekers trekt.

Lourdes kaart
Lourdes kaart

Hart van de Pyreneeën

Maar Lourdes is meer dan een bedevaartsoord. Het toerismebureau omschrijft Lourdes als het hart van de Pyreneeën. En: “Om te doen of niets te doen, om te ontsnappen of nieuwe energie op te doen, om sterke sensaties te ervaren of om je te verwonderen, om los te komen van het dagelijkse leven of om opnieuw verbinding te maken met de essentie, Lourdes is de ideale bestemming, die op meerdere manieren een verandering van omgeving garandeert. Naar Lourdes komen betekent kiezen voor een gezonde vakantie: exotisch, ontspannend, maar vooral vol betekenis.”

Lourdes Frankrijk
Lourdes Frankrijk

Lourdes als bedevaartsoord

Maar liefst achttien keer verscheen Maria aan Bernadette in 1858. Dat gebeurde bij de Grot van Massabielle. Maria toonde de jonge Française ook een tot dan toe nooit ontdekte bron. Inmiddels is dit Lourdes-water beroemd om de geneeskrachtige werking die het zou hebben. Op de plaats van de verschijningen bij de grot is in 1864 een beeld van Maria opgericht. Pelgrims en toeristen komen hier in groten getale naartoe om de magie van deze bijzondere plek zelf te ervaren, waarbij velen proberen de rots even aan te raken.

Lichtjesprocessie Lourdes
Lichtjesprocessie Lourdes

Drie basilieken

Lourdes telt verder drie basilieken: de Basiliek van de Onbevlekte Ontvangenis (met de hoge torenspits en glas-in-lood-ramen), de Rozenkransbasiliek in Romeins-Byzantijnse stijl en ten slotte de ondergrondse basiliek van St. Pius. Van april tot oktober is er dagelijks om 17.00 de eucharistie of de processie van het Heilig Sacrament. Daarna vindt de zegening van de pelgrims plaats. Beroemd is ook de dagelijkse lichtjesprocessie. Om 21.00 uur verzamelen de pelgrims zich om van de Grot der Verschijningen tot de Rozenkransbasiliek te lopen. Vooraan lopen eerst pelgrims met een Mariabeeld, met daarachter de andere deelnemers met een kaars in de hand.

Basilieken
Basilieken

Historische stad

Ook de historische stad zelf is de moeite van het bezoeken waard. Hier kan je onder meer het kasteel bekijken. Dit militaire bouwwerk biedt uitzicht op de stad en op de Pyreneeën, en is uitgeroepen tot historisch monument. En wil je meer weten over de Pyreneeën, dan is het op dezelfde plek gevestigde Musée Pyrénéen een aanrader. Hier leer je meer over de geschiedenis, het erfgoed en de cultuur in dit gebied.

Kasteel Lourdes
Kasteel Lourdes

Activiteiten rondom Lourdes

De Franse Pyreneeën lenen zich bij uitstek voor allerlei sportieve activiteiten. Zo kun je hier bijvoorbeeld volop wandelen en fietsen. Niet voor niets zie je de cols jaarlijks terugkomen in de Tour de France. Wil je zelf fietsen, dan kan je bijvoorbeeld het Voie Verte des Gaves proberen, deze groene route gaat langs rivier Gave de Pau  tussen Lourdes en Gavarnie. Wandelaars van elk niveau komen aan hun trekken dankzij de vele wandelroutes. Kies bijvoorbeeld voor een wandeling langs het gletsjermeer van Lourdes. Waterratten kunnen hun hart ophalen in de omgeving rond Lourdes. Raften, kajakken, hydrospeed of canyoning; het is allemaal mogelijk op een van de vele bergstromen en rivieren.

Recreatiepark Hautacam
‘Een speeltuin voor sensatiezoekers’, zo luidt de omschrijving van recreatiepark Hautacam. In dit skigebied kun je zowel in de zomer als winter terecht voor activiteiten en prachtige vergezichten.​

Pic du Jer
Een treintje brengt je omhoog naar de Pic du Jer. Vanaf daar kun je ver over de Pyreneeën kijken en wandelingen maken.

Pyreneeën
Pyreneeën
Wandelen Pyreneeën
Wandelen Pyreneeën
Hydrospeed
Hydrospeed

Campings in omgeving Lourdes

Ben je enthousiast over een bezoek aan Lourdes en de Franse Pyreneeën? Dan tippen we je een paar campings in de buurt:

Camping La Forêt
Deze driesterrencamping ligt op tien minuten lopen van de Grot van Massabielle. De bus die voor de deur stopt, brengt je in drie minuten naar de Basiliek van Notre Dame en het stadscentrum. De camping heeft een zwembad.
Website camping La Forêt

Camping d’Arrouach
Camping op een landgoed van 13 gectare met een verwarmd zwembad. Dichtbij het meer en de golfbaan.
Website camping Arrouach

Camping Plein Soleil
Driesterrencamping met toeristische staanplaatsen en huuraccommodaties, een verwarmd binnenzwembad en een speelruimte voor kinderen. De camping ligt dichtbij alle bezienswaardigheden.
Website camping Plein Soleil

Bekijk hier meer campings.

Camping la Forêt
Camping la Forêt
Camping la Forêt
Camping la Forêt

Lourdes op televisie

En dan nog even over Francis, dat is dus operazangeres Francis van Broekhuizen. In de driedelige serie Francis naar Lourdes gaat ze als vrijwilliger mee met een pelgrimsreis naar het bedevaartsoord, iets dat ze al achttien keer eerder deed. Ze spreekt met pelgrims, vertelt wat Maria voor haar betekent en vertelt meer over het Lourdes-water. De serie start vanavond om 20.40 uur bij NPO 2 en is ook dinsdag en woensdag nog te zien. Ook te bekijken op NPO Start en Plus.

Wil je meer weten over Lourdes? Via onderstaande button kom je bij het toerismebureau waar je veel informatie vindt.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…