5 tips voor een vakantie in Drenthe

Luc Schaepkens

Vakantie in eigen land, dat is natuurlijk helemaal geen straf. Zo heeft ook de tweede provincie in onze reeks heel wat te bieden. Na ons artikel met tips voor een vakantie in Zeeland, hebben we vandaag 5 tips voor een vakantie in Drenthe. Laat je verrassen.

1. (Her)ontdek Drenthe; zoveel meer dan de hunebedden

Zeg je Drenthe, dan zeg je ruimte en een ongekend uitgestrekte natuur. Zo telt Drenthe drie Nationale Parken. In Nationaal Park Dwingelderveld kun je nog echte stilte horen. Het zal je nog verbazen hoe stil dat is. Je kunt er onderweg twee schaapskuddes met hun herder tegenkomen. Dit is het grootste aaneengesloten natte heidegebied van West-Europa.

Wandelaars kunnen veel plezier beleven aan de wandel-app ‘Neem de tijd’. Daarin staan 36 trajecten met een totale lengte van 470 kilometer. Dan is er Nationaal Park Drents-Friese Wold. Op de Hoge Veluwe na het grootste aaneengesloten bosgebied van ons land. Hier vind je het donkerste stukje vaste land van Nederland. Blijf een nachtje en probeer alle 29.000 sterren te zien. Tenslotte Nationaal Park Drentse Aa. Dat is een beek van 28 kilometer lang. In dit gebied kun je 21 dorpen bezoeken. En dat zijn ze stuk voor stuk waard. Meer weten over deze Nationale Parken? Kijk dan vooral eens op de site van Drenthe.

Drentse Aa
Drentse Aa

2. Het hunebedcentrum in Borger

Een bezoekje aan de hunebedden mag niet ontbreken tijdens je vakantie in Drenthe. Ze zijn door de hele provincie te vinden. Wil je er meer over weten, dan ben je bij het hunebedcentrum in Borger aan het goede adres. In het museum zie je hoe de hunebedbouwers duizenden jaren geleden woonden en werkten. Op een steenworp afstand is het grootste hunebed van Nederland te bewonderen (foto boven). Ook is er een oerpark en een keientuin. Kijk op de site van het hunebedcentrum voor alle activiteiten (en de afwijkende openingstijden in deze coronaperiode). Het dorp Borger heeft overigens ook een prima aangeschreven eigen camperplaats. Kijk hier op de site van cp Nuuverstee.

Assen en Emmen

Grote steden moet je zoeken in Drenthe. Assen en Emmen zijn er twee. Assen is de hoofdstad en natuurlijk bekend van het TT Circuit. Ook het Drents museum huist hier. In dit museum kun je de Drentse Madonna bewonderen, evenals het meisje van Yde. Of bekijk de Turfschuit van Vincent van Gogh. Althans, als de regelgeving omtrent corona dat weer toelaat. Meer weten? Kijk dan op de site van het Drents museum. En dan Emmen, waar onder meer de Wildlands Adventure Zoo is te vinden. Tijdens je vakantie in eigen land met een boot door de jungle en met een bus over de Savanne. Je maakt hier een wereldreis in één dag. Naar de site van Wildlands Adventure Zoo.

Mooie dorpjes zijn er volop in Drenthe. Neem Dwingerloo, in 2012 uitgeroepen tot groenste dorp van Nederland met een beschermd dorpsgezicht. Of het drukbezochte Ruinen. En wat denk je van Orvelte, dat veel weg heeft van een openluchtmuseum. Bijna alle dorpen zijn een bezoek waard. Op de site mooistedorpjes.nl kun je een keus maken.

4. Geschiedenis en nog meer natuur

Een stukje Nederlandse geschiedenis tijdens een vakantie in Drenthe. Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een heftige plek. In de Tweede Wereldoorlog was het een zogenoemd doorgangskamp. Hier vandaan werden Joden naar de concentratiekampen in Duitsland vervoerd. Het is nu een museum vlakbij het oorspronkelijke kampterrein. Indrukwekkend om te zien. Kijk voor meer informatie op de site van Herinneringscentrum Kamp Westerbork. Een stukje Nederlandse geschiedenis tijdens een vakantie in Drenthe. Herinneringscentrum Kamp Westerbork is een heftige plek. In de Tweede Wereldoorlog was het een zogenoemd doorgangskamp. Hier vandaan werden Joden naar de concentratiekampen in Duitsland vervoerd. Het is nu een museum vlakbij het oorspronkelijke kampterrein. Indrukwekkend om te zien. Kijk voor meer informatie op de site van Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

De natuur is je speeltuin

De natuur als één grote speeltuin. Natuurlijk kun je op heel wat verschillende manieren genieten van de natuur tijdens je vakantie in Drenthe. Al wandelend of fietsend. Wist je dat er in Drenthe 2000 kilometer aan fietspaden ligt? Daaronder tal van leuke routes met een thema. Zo is er bijvoorbeeld een brinkroute langs mooie brinkdorpen. Ook zijn er speciale routes voor de mountainbike.

En dan zijn er nog de veertien speelbossen en belevingspaden. Slingerend aan een touw over het water. Klauteren in een boom. Heerlijk voor de kids. Ook noemen we nog de Hondsrug, het Balloërveld en Fochteloërveen, waar veel te ontdekken valt. Het Doldersummerveld kleurt in de nazomer helemaal paars. En in het Mantingerveld (foto boven deze tekst) en het Sleenerzand is het heerlijk wandelen en fietsen. Vakantie in eigen land? Lekker genieten in Drenthe, de provincie die overstroomt van de natuur.

Kamperen in Drenthe

Drenthe heeft op het gebied van kamperen heel wat te bieden. Het is de Nederlandse provincie met de meeste campings. Zo staan er in de ACSI gids Klein en Fijn – klik hier en je hebt hem morgen in huis – bijvoorbeeld 54 campings in deze provincie. Bekijk deze campings in Drenthe hier.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur