NDS Energy – Italiaanse specialist in mobiele stroom – overgenomen door Dometic

Luc Schaepkens

Het Zweedse Dometic is al een tijdje op overnamepad. Zo werden eerder tentenmaker Kampa en gasspecialist CADAC ingelijfd. Ook op het gebied van mobiele stroomoplossingen voor de kampeerder die offgrid gaat wil Dometic meer te bieden hebben. Daarom is er nu de overname van het Italiaanse NDS Energy, dat onder meer accu’s, zonnepanelen, laders en omvormers produceert.

Kampeer- en outdoormarkt

De kampeer- en outdoormarkt is een groeimarkt. Dometic wil in deze markt een grotere rol gaan spelen. Het bedrijf is daarom al een tijdje op overnamepad. Zo wil het zijn assortiment en dealernetwerk vergroten. Recent werd onder andere CADAC overgenomen, bekend van de gasbarbecues als de Citi Chef en natuurlijk de skottelbraai. Ook op het gebied van mobiele stroomoplossingen wil Dometic een grotere rol spelen. Daarvoor nam het onlangs het Duitse Büttner Elektronik over. Dit is net als NDS Energy een bedrijf dat vooral accu’s, zonnepanelen en laders in het aanbod heeft.

NDS Energy kan door overname groeien

Voor Dometic is het vergroten van het aanbod en het uitbreiden van het dealernetwerk de drijfveer achter de overnames. Voor NDS Energy is de overname een kans om te groeien. Producten van NDS kunnen nu de hele wereld overgaan. Eigenaar Mattia Di Sabatino zegt blij te zijn met deze kans voor zijn bedrijf. Hij kondigt de overname zelf aan op social media: “Ik ben verheugd om aan te kondigen dat ik een overeenkomst heb ondertekend voor de overname van NDS door Dometic, een multinational wereldleider in onze sector”.

NDS Energy is er volgens Mattia trots op om bij de wereldwijde marktleider op het gebied van outdoor living-oplossingen te horen. Dometic verkoopt zijn producten inmiddels in ruim honderd landen en heeft daarvoor een wereldwijd distributie- en dealernetwerk. Bij Dometic – met het hoofdkantoor in het Zweedse Stockholm – werken inmiddels zo’n negenduizend mensen. Dometic’s missie is om slimme en betrouwbare producten met een uitzonderlijk design te maken. Daar past NDS – volgens beide partijen – prima bij. Daarom is deze overname volgens Mattia ook een kans die zijn Italiaanse bedrijf niet kan missen.

Het verhaal van een echt familiebedrijf gaat verder

NDS Energy werd 40 jaar geleden opgericht door de broers Sabatino. Het bedrijf maakt geavanceerde accu’s, zonnepanelen, laders, omvormers en andere energievoorzieningen voor campers, caravans, boten, hoogwerkers en andere speciale voertuigen. Van de nodige producten is de technologie gepatenteerd. De elektronicadivisie werkt al 15 jaar aan het ontwerpen van vooruitstrevende, innovatieve energiesystemen. Het streven was altijd naar een prima prijs-kwaliteitverhouding voor de klant.

NDS Energy – thuis in het Italiaanse Pescara – verkoopt zijn producten door heel Europa. Alleen in Italië heeft het bedrijf momenteel tweehonderd dealers. Bij het familiebedrijf dat tot nu eigendom was van de familie werken 25 werknemers. De netto-omzet bedroeg het laatste jaar 11 miljoen euro. De afronding van de overname staat gepland voor het eerste kwartaal van 2022.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur