Naar een code oranje-gebied? Check dan zeker je reisverzekering

Luc Schaepkens

Ligt je vakantiebestemming in een gebied waar code oranje geldt? Check dan vooraf absoluut je reisverzekering. Wist je dat een kwart van de reisverzekeraars helemaal niets uitkeert bij code oranje? Bijna de helft van de Nederlandse vakantiegangers weet dit niet en gaat zo onbewust onverzekerd op vakantie.

Onverzekerd op reis

Eindelijk, we mogen weer. De camper of caravan uit de stalling, inpakken en wegwezen. Veel Nederlandse vakantiegangers laten zich dat geen twee keer zeggen. Wat velen niet weten, is dat ze een risico lopen als ze naar een land of gebied gaan met code oranje (alleen noodzakelijke reizen). Of in een gebied zijn dat opnieuw oranje wordt, zoals recent de Portugese Algarve. Je bent namelijk niet de enige die daardoor onbewust onverzekerd op reis gaat.

De situatie op 6 juli 2021.
De situatie op 6 juli 2021.

Reisverzekering dekt soms geen enkele schade bij code oranje

Vaak hoor of lees je dat in een land of gebied met code oranje alleen coronagerelateerde schade – zoals medische kosten of extra overnachtingen – niet zou worden gedekt. Dat is niet correct. Een kwart van alle reisverzekeringen dekt namelijk helemaal niets – dus geen enkele schade – bij code oranje. Je bent zo feitelijk onverzekerd op reis. Een behoorlijk risico als je bedenkt wat er allemaal kan gebeuren.

Er zijn meer misverstanden. Zo denkt 12% van de Nederlandse vakantiegangers onterecht dat code oranje niet voor hen geldt als ze volledig zijn gevaccineerd. Een en ander blijkt uit een onderzoek van prijsvergelijker PriceWise en onafhankelijk veldwerkbureau Panel Inzicht. Bron van veel misverstanden is de gedachte dat de kleurcodes nieuw zijn en alleen met corona te maken hebben. Dat is niet zo.

Kleurcodes bestaan al langer

Bijna de helft van de Nederlandse vakantieganger denkt dat de kleurcodes zijn ontstaan als reactie op de coronacrisis. Maar de gebruikte kleurcodes rood, oranje, geel en groen bestaan al langer.  “De veranderingen in dekking per kleurcode waren altijd al opgenomen in de polisvoorwaarden en geven de mate van risico’s aan in een gebied,” aldus Arno Baas van PriceWise. “Denk bijvoorbeeld aan een verhoogde kans op natuurgeweld, criminaliteit of de uitbraak van een pandemie.”

“Omdat er in Europa zelden risico’s zijn, lijkt het voor veel Nederlanders alsof code oranje iets nieuws is. Dat verklaart waarom veel mensen er geen rekening mee houden dat ze niet verzekerd zijn voor andere schade, zoals diefstal”, vervolgt Baas. Een analyse laat zien dat een kwart van de verzekeraars helemaal niets dekt als vakantiegangers naar een land reizen waar code oranje geldt.

Vakantie, we zijn er aan toe met z'n allen.
Vakantie, we zijn er aan toe met z'n allen.

Wat te doen bij verandering van kleurcode?

Wat moet je doen als het land of het gebied waar je bent de kleurcode oranje krijgt tijdens je verblijf? Dit gebeurde recent in de Portugese Algarve. Baas: “In dat geval ben je nog steeds gedekt voor schade, mits je zo snel mogelijk het oranje gebied verlaat. Ook daarbij zien we verschil in hoe verzekeraars dat tijdsbestek interpreteren”.

“De ene verzekeraar hanteert een termijn van 48 uur, de ander verwacht dat je de eerstvolgende vlucht pakt. Wij raden mensen daarom aan vooraf te checken wat hun verzekeraar verstaat onder zo snel mogelijk en hun reisverzekering over te sluiten als de dekking niet voldoende blijkt. Dan weet je zeker dat je met een gerust hart op reis gaat”, aldus Arno Baas van PriceWise.

Veel verschil tussen verzekeraars

Er zijn dus verzekeraars die geen enkele dekking bieden. Andere verzekeraars hebben vanwege de coronapandemie hun voorwaarden versoepeld. Zij vergoeden enkel coronagerelateerde schade niet meer. “Doordat sommige verzekeraars geen dekking meer bieden, zijn veel Nederlanders zelf aansprakelijk bij schade of diefstal van eigendommen als zij in een land met code oranje verblijven,” legt Baas uit.

Uit het onderzoek blijkt dat maar liefst 82% van de Nederlanders met een reisverzekering vindt dat verzekeraars één lijn zouden moeten trekken in wat wel of niet verzekerd is bij code oranje. 83% vindt dat verzekeraars mensen beter moeten informeren als zij reizen naar een land waar code oranje geldt.

Check voor vertrek dus je reisverzekering. Wat staat er in de polisvoorwaarden over code oranje? Zo kom je niet voor onaangename verrassingen te staan.

Op de hoogte blijven van de actuele situatie met betrekking tot de kleurcodes? Download via deze link de Reisapp van Buitenlandse Zaken.

Zoek je een groene vakantiebestemming? Wat dacht je van Duitsland?

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur