Naar de kerstmarkt? Campingtrend tipt er 5!

Luc Schaepkens

Kerst! Voor veel mensen is het de gezelligste tijd van het jaar. Wil je ook een beetje kerstsfeer opsnuiven? Dat kan op een kerstmarkt. Sommige markten zijn afgelast vanwege de coronamaatregelen, maar op het moment van schrijven gaan deze vijf markten nog door, zij het met de nodige regels en aanpassingen.

1. Keulen

Reserveer vooral vooraf een plekje als je op de camperplaats wilt staan. Dat was onze les in 2018. Je leest ons avontuur hier. Heb je een plek, dan stap je heel comfortabel in de metro die je naar het centrum van Keulen brengt. En na de nodige glühweins gelukkig ook weer terug. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen de fietsen mee te nemen. Lopen is alleen voor de geoefende wandelaar, want het is best een eind. Bedenk dat Keulen niet één kerstmarkt heeft, maar verschillende. Er is een mini-reuzenrad en een ijsbaan. Maar de meeste sfeer hangt toch rond de Keulse Dom. Momenteel wordt hier de 2G-regel gehanteerd. Lees hier alles over de kerstmarkten in Keulen.

Campingtrends Marije en Martine aan de glühwein in Keulen.
Campingtrends Marije en Martine aan de glühwein in Keulen.

2. Rothenburg ob der Tauer

en het al eerder – dat lees je hier – deze kerstmarkt ligt niet meteen naast de deur. Maar als een kleine 600 kilometer rijden vanaf Utrecht je niet afschrikt, dan is het wel de moeite waard. Vlakbij het middeleeuwse stadje ligt een prima camperplaats. Dat maakt het extra comfortabel. De kerstmarkt hier is een van de oudste van Duitsland. De lokale lekkernij is de zogenoemde Schneebal. Die moet je natuurlijk proeven als je er bent. Wij bezochten de kerstmarkt in Rothenburg ob der Tauer in 2019. Jos maakte daar onderstaande vlog over. Kijk hier voor meer informatie over deze kerstmarkt.

3. Winterland Hasselt

Winterland stond ooit in Maastricht, maar verhuisde de nodige jaren geleden naar het nabijgelegen Belgische Hasselt. Het is een grote kerstmarkt, te vinden op het Kolonel Dusartplein. Tussen de vele kraampjes met kerstspullen en de eetgelegenheden staan ook kermisattracties. Naast een reuzenrad en een ijsbaan met Grand Café is er bijvoorbeeld ook het antieke Grand Carrousel, een ouderwetse draaimolen. Voor kinderen tot tien jaar is er een kersttreintje. En in Santa’s Labyrint kun je verdwalen. De kleine camperplaats van Hasselt ligt aan de Bakkerslaan. Naast deze parkeerplaats stopt de bus. Op deze kerstmarkt is een mondkapje verplicht voor iedereen van 6 jaar en ouder. Kijk voor meer informatie over Winterland Hasselt op deze site.

Colmar in kerstsfeer. Als dat geen sprookje is...
Colmar in kerstsfeer. Als dat geen sprookje is...

4. Colmar

Colmar ligt in Frankrijk, op zo’n 640 kilometer van Utrecht. Een heerlijke stad in de Elzas met veel vakwerkhuizen. De oude binnenstad krijgt in deze periode de aanblik van een sprookje. Ook hier niet één, maar verschillende kerstmarkten door de stad verspreid. Zes stuks om precies te zijn, waaronder een kinderkerstmarkt. Toch weer anders dan een Duitse kerstmarkt. Minder worst bijvoorbeeld. Maar ook hier glühwein en sauerkraut. Er is ook een ijsbaan en er worden concerten gegeven. Shoppen in de binnenstad met zijn fraaie wijnkelders is ook geen straf. Er is een camperplaats., maar deze is in de kerstperiode erg druk. Hier lees je meer over de kerstmarkten en Colmar. Jos was er in 2019 en maakte er onderstaande video.

5. Kerststad Valkenburg

Last but certainly not least: Kerststad Valkenburg. Met Europa’s grootste ondergrondse kerstmarkt, lichtshows van Christmas LightArts, de kerstmarkt Santa’s Village en Frosty Fairy Tale is Valkenburg momenteel een van de kersterigste plaatsen in Nederland. We schreven er eerder al een artikel over.

Let op: Zoals we in de inleiding al schreven kan corona roet in het eten gooien. Toen we dit schreven gingen deze 5 markten nog door, maar dat kan inmiddels veranderd zijn. Check voor vertrek dus altijd de actuele status en houd de actuele coronamaatregelen in de gaten, zeker als je de grens over gaat.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur