Naaktrecreatie – Waar mag je in je blootje rondlopen?

Martine van Kuler

Poedelnaakt rondlopen mag niet overal. Of toch wel? De regels omtrent naaktrecreatie blijken voor zowel blootlopers als handhavers nogal eens vraagtekens op te roepen. Loop jij graag in je nakie rond of neem je juist aanstoot aan je buurman die bloot in zijn eigen tuin zit? Lees dan vooral even verder.

NFN Open & Bloot

NFN Open & Bloot, de belangenbehartiger voor naaktrecreatie, spande een rechtszaak aan tegen de gemeente Zeewolde. In 2020 wees Zeewolde het Laaksestrand aan als de enige geschikte plek voor naaktrecreatie in de gemeente. Een doorn in het oog van naaktrecreanten, die zelf willen bepalen waar ze hun broekje uitdoen.

De regels omtrent naaktrecreatie

De Campingtrend-redactie zul je niet snel poedelnaakt aantreffen. Je hebt tegenwoordig zulke toffe bikini’s en zwembroeken, zonde om ze niet te dragen. Vinden wij dan. Dus dat de gemeente een strand aanwijst voor naaktrecreatie vinden wij prima. Zo ook de NFN Open & Bloot. Wat is dan het probleem denk je wellicht (snappen we, dachten wij namelijk ook). Nou, door het aanwijzen van het Laaksestrand als de enige geschikte plek voor naaktrecreatie, maakte de gemeenteraad de rest van de gemeente er per definitie ongeschikt voor. En dat mag niet!

Een gemeente heeft de bevoegdheid om een plaats aan te wijzen als geschikt voor naaktrecreatie, maar een gemeente mag een plek niet verbieden als naaktrecreatieplek. Je moet als blootrecreant zelf kunnen inschatten of een plek geschikt is, zo valt te lezen in artikel 430a van het Wetboek van Strafrecht.

Bloot in eigen tuin

Naar eigen inschatting… Het verbaast ons niet dat er nogal wat discussies tussen handhavers en naaktlopers ontstaan. Wij schatten in dat we best in ons blootje in de eigen achtertuin kunnen zitten. Maar is dat ook zo? Niet per definitie. ‘Het gaat te ver om te stellen dat je altijd bloot in je eigen tuin of op je eigen balkon kan zijn’, zo valt te lezen op de website van NFN Open & Bloot. ‘Want het kan zijn dat je tuin aan een (drukke) weg of in het zicht van anderen is die daar aanstoot aan nemen.’ Moraal van het verhaal: ga hier verstandig mee om en voorkom overlast.

Even terug naar Zeewolde. De rechtbank heeft bepaald dat de gemeente de plank missloeg toen zij het Laaksestrand aanwees als enige plaats in Zeewolde die geschikt is voor ongeklede recreatie. Waarvan akte!

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!