Zonas de Bajas Emisiones

Milieusticker in Spanje: verplicht in grote steden

Martine van Kuler

Próspero año! Het nieuwe jaar begint op Campingtrend met een bericht over de invoering van een milieusticker in Spanje. Vanaf vandaag is het in alle Spaanse steden met meer dan 50.000 inwoners verplicht om een milieusticker te hebben.

In 2022 zijn sommige Spaanse steden al begonnen met de invoering van de milieuzones of lage-emissiezones (zonas de bajas emisiones), maar van 1 januari 2023 – vandaag dus – wordt er daadwerkelijk gehandhaafd. Tenminste, dat is het plan van de landelijke overheid. Van de 149 gemeenten die het betreft heeft een groot aantal echter aangegeven nog niet klaar te zijn voor de invoering. Desondanks is het aan te raden een milieusticker aan te schaffen als je van plan bent een grote Spaanse stad te bezoeken.

Spaanse milieusticker voor toeristen

De Spaanse milieusticker kost 5 euro en is te koop bij postkantoren. De crux is echter dat deze niet verkrijgbaar is voor in het buitenland geregistreerde voertuigen. Dat betekent dus dat toeristen zonder Spaans kenteken de sticker niet kunnen kopen, terwijl ze hem wel nodig hebben. Wat nu?

De oplossing is een Deense, Duitse, Franse of Oostenrijkse milieusticker. Deze zijn namelijk ook in Spanje geldig. Heb je nog geen milieusticker, dan kun je voor je op reis gaat het Franse vignette Crit’Air kopen. Altijd handig, aangezien je toch door Frankrijk rijdt. Het vignette Crit’Air kun je op deze website aanschaffen.

En dan zit er nóg een addertje onder het gras. Voor de milieuzones in Barcelona en Madrid zijn weer wél tijdelijke vergunningen voor buitenlandse voertuigen verkrijgbaar. Aanvragen kan hier (Barcelona) en hier (Madrid). Ons advies: parkeer buiten de stad en gebruik het openbaar vervoer als je de stad bezoekt.

milieusticker in Spanje
milieusticker in Spanje

Milieusticker in Spanje verkrijgbaar in vier categorieën

Momenteel hanteert Spanje vier milieustickers:
Blauw – 0: voor voertuigen zonder uitstoot, zoals elektrische en op gas rijdende auto’s.
Groen en blauw – ECO: hybride en op gas rijdende voertuigen die aan de criteria van de groene sticker voldoen.
Groen – C: benzineauto’s geregistreerd in 2006 of later; dieselauto’s geregistreerd in 2014 of later; voertuigen met meer dan acht zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd in 2014 of later.
Geel – B: benzineauto’s geregistreerd tussen 2000 en 2013; dieselauto’s geregistreerd tussen 2006 en 2013; voertuigen met meer dan acht zitplaatsen en zware voertuigen, zowel benzine als diesel, geregistreerd tussen 2005 en 2013.

Auto’s die niet in aanmerking komen voor een sticker worden geclassificeerd als ‘A’. Dit zijn benzinevoertuigen die vóór 2001 zijn geproduceerd of dieselvoertuigen die vóór 2006 zijn geproduceerd. Als je niet over de juiste milieusticker beschikt, kun je een boete van 200 euro krijgen.

Wil je meer weten over de milieusticker in Spanje of ben je benieuwd voor welke steden de maatregelen gelden? Lees dan dit artikel op ESpanje!

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Martine van Kuler

(Eind)redacteur

Het zonnetje dat door het tentdoek schijnt, het geluid van zingende vogels, in de buitenlucht ontbijten met verse croissantjes. Daarom houd ik zo van kamperen!