Melamineservies met bamboe moet per direct uit de handel

Luc Schaepkens

Veel kampeerders gebruiken kunststof serviesgoed, gemaakt van melamine met bamboe- en/of maisvezels. Sinds gisteren is het advies melamineservies met bamboe en/of mais niet meer te gebruiken.

Kunststof serviesgoed moet uit de handel

De NVWA – Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit – laat importeurs en aanbieders weten dat het melamineservies met bamboe en/of mais per direct uit de handel moet. Er zal zelfs handhavend worden opgetreden. Daarnaast is er een advies voor servies dat voor 100% van de kunststof melamine is gemaakt. Gebruik dit niet voor heet eten en drinken voor kinderen tussen 0 en 3 jaar. Bij gebruik bestaat namelijk een serieuze kans dat er te veel formaldehyde in het voedsel of drinken terechtkomt.

Populair als duurzaam campingservies

Het melamineservies met bamboe is populair onder kampeerders. Het kan namelijk tegen een stootje en je hoeft niet bang te zijn dat het kapot valt. En dat zijn goede eigenschappen voor een campingservies. Helaas hebben de bekers, borden en kommen van de kunststof melamine – met toevoeging van bamboevezels en/of maisvezels – een keerzijde. Dit bamboeserviesgoed blijkt namelijk melamine en formaldehyde af te geven. Bij te hoge hoeveelheden is dit schadelijk voor de gezondheid.

Dit blijkt uit eigen onderzoek van het NVWA, na signalen hierover vanuit de EU. Het gaat om hard en slijtvast kunststof serviesgoed dat voor hergebruik is bedoeld. Er zijn bekers, kommen en mokken bemonsterd en onderzocht. Een aantal artikelen liet behoorlijke overschrijdingen van de zogenoemde migratielimiet voor formaldehyde zien. Dat wil zeggen dat er bij gebruik van het servies te veel formaldehyde vrijkomt in eten of drinken.

Bamboe of mais maakt het erger

Met name bij serviezen met bamboevezels komen te veel schadelijke stoffen vrij. Dit kan leiden tot maagirritatie en zelfs maagzweren. Het advies is daarom om servies waarin bamboe- of maisvezels zijn verwerkt niet meer te gebruiken. De toevoeging van bamboe- en maisvezels is ook niet door de EU voedselveiligheidsautoriteit EFSA beoordeeld. De veiligheid kan daardoor niet worden gegarandeerd. Daarom is het toevoegen van bamboe- en maisvezels niet toegestaan.

Importeurs en leveranciers ontvingen vanuit de Benelux-landen een brief. Daarin wordt hen opgedragen het melamineservies met bamboe per direct van de markt te halen. Tref je als consument dergelijke producten nog aan op de Nederlandse markt, dan kun je dit melden bij de NVWA. Die zal dan handhavend optreden. De nu geldende norm voor servies dat voor 100% uit melamine bestaat is 15 milligram per kilo. Deze norm zal worden verlaagd. Het Voedingscentrum adviseert in afwachting van de verlaging van de norm om ook serviezen gemaakt van 100% melamine (dus zonder toevoegingen van bamboe en/of mais) niet te gebruiken voor heet eten en drinken voor kinderen tussen 0 en 3 jaar.

Meer informatie en het telefoonnummer van het klantcontactcentrum is te vinden op deze site van de Rijksoverheid.

Op de site van Het Voedingscentrum nog meer uitleg en een video.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur