Meer Spaanse autowegen worden in 2021 tolvrij

Luc Schaepkens

Sinds 2018 worden delen van Spaanse autowegen tolvrij. In 2021 komen daar weer nieuwe stukken bij. Al zal het waarschijnlijk september zijn voordat het is ingevoerd.

Welke Spaanse autowegen zijn of worden tolvrij?

In 2018 werd de AP-1 in het noorden van Spanje al tolvrij. Deze autoweg loopt tussen Burgos en Armiñón in het noorden van Spanje. Dit jaar kwam daar de AP-7 bij. Dat is het stuk van Tarragona – vanaf Salou – tot Alicante. De verwachting is dat in 2021 nieuwe (delen van) Spaanse autowegen tolvrij worden. Maar niet meteen aan het begin van het jaar. De site Spanje Vandaag laat weten dat per 31 augustus 2021 beheerderscontracten op een aantal Spaanse autowegen eindigen. Tolvrij rijden over deze autowegen kan daarom naar verwachting pas per 1 september. Het gaat om drie door Acesa beheerde snelwegen met een gezamenlijke lengte van 479 kilometer.

Catalonië en Catalonië-Aragón

In Catalonië komt er 265 kilometer tolvrije autoweg bij. Het betreft delen van de AP-7. Het traject tussen Tarragona – vanaf Salou – tot aan La Junquera, bij de grensovergang met Frankrijk. En het deel tussen Montmeló en El Papiol. Dit scheelt de automoblist 15,90 euro. De AP-7 is per 1 september tolvrij vanaf de Spaans/Franse grens tot aan Alicante. De regionale overheid van Catalonië maakt ook de C-32 en de C-33 tolvrij. Op de trajecten tussen Barcelona en de Maresme-kust en Barcelona en Montmeló hoeft dan ook geen tol meer betaald te worden. Eveneens per 1 september 2021 wordt de AP-2 tussen Zaragoza en El Vendrell aan de Catalaanse kust tolvrij. Vanaf de Costa Dorada naar Zaragoza scheelt dat 20,65 euro aan tol. Al met al bespaar je op de Spaanse autowegen hierdoor 36,55 euro. Daar is vast een leukere bestemming voor te bedenken onder de Spaanse zon.

Naar Spanje als het weer kan en mag? Lees dan zeker ook ons artikel over de milieuzone van Barcelona en de bijbehorende regelgeving.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur