Verboden camper Nederlandse kust

Meer camperplaatsen tegen wildkamperen aan de kust

Marije Onderwaater

Op pad gaan met de camper is heerlijk! Alleen moet er dan wel een overnachtingsplek beschikbaar zijn. Uit onderzoek van de Nederlandse Kampeerauto Club (NKC) blijkt dat 59% van de camperplaatsen aan de Nederlandse kust regelmatig kampeerders moet teleurstellen. De NKC pleit daarom voor uitbreiding van het aantal camperlocaties aan de kust.

De Nederlandse kust is favoriet bij Europese camperaars. Zij zijn met name afkomstig uit Duitsland, België en Engeland. De camperplaatsen aan de kust ontvangen dan ook veel meer buitenlandse gasten dan camperplaatsen elders in Nederland, waar driekwart van de bezoekers uit eigen land komt. Een gemiddelde camperplaats telt twintig plaatsen en camperaars blijven hier zo’n vier tot zes dagen.

De kustlocaties zijn vooral in het hoogseizoen populair en dat blijft niet zonder consequenties. Met name op piekmomenten is het overvol op Nederlandse camperplaatsen aan zee. Camperaars die in de zomer, tijdens vakanties of op feestdagen een plekje zoeken, komen regelmatig van een koude kermis thuis.

verhoging B-rijbewijs
verhoging B-rijbewijs

Camperplaatsen op kustlocaties toevoegen

De NKC denkt dat de Nederlandse kustregio’s meer kunnen doen om kampeerders met een camper te ontvangen. “Camperaars leveren een substantiële bijdrage aan de lokale economie en daarom is het al langer bestaande tekort aan camperplaatsen een gemiste kans”, zegt NKC-directeur Stan Stolwerk. “Voor de piekmomenten zouden gemeenten camperplaatsen kunnen toevoegen, bijvoorbeeld in de sector van het agrotoerisme. Een andere mogelijkheid is vergunningen te verstrekken voor tijdelijke uitbreidingsplaatsen bij bestaande locaties om wildkamperen tegen te gaan. Zo kan het groeiende aantal camperaars worden opgevangen en kan de vraag naar camperplaatsen beter worden afgestemd op het aanbod, met name aan de Nederlandse kust.”

Camperplaatsen kust
Camperplaatsen kust

Oplossen vraagstuk

Natuurlijk komen er ook in Nederland steeds meer camperplaatsen bij. Toch is dit niet voldoende om tegemoet te komen aan de groeiende vraag naar camperlocaties in het hoogseizoen, zo vertelt Jaap van Ravels, van de NKC-afdeling Belangenbehartiging. Het oplossen van dit vraagstuk zit volgens hem ook echt in het openen van nieuwe camperplaatsen of het uitbreiden van bestaande locaties. “Bijvoorbeeld door in het hoogseizoen meer campers op deze locaties toe te laten. Gemeenten moeten hier dan een vergunning voor verlenen.” De maximum verblijfsduur per locatie inkorten werkt volgens Van Ravels niet. “Dat is niet de oplossing. Er is een structureel tekort aan plekken in het hoogseizoen. Als je op de ene plek niet lang mag blijven, dan zal je een alternatief moeten vinden en die zijn er niet.

Met gemeenten in gesprek

De NKC wil met gemeenten en ondernemers in gesprek gaan over de mogelijk heden voor camperovernachtingen, bijvoorbeeld op parkeerterreinen van campings of bij boerenbedrijven.

Wil je weten welke nieuwe camperplaatsen er in Nederland bij komen? Lees dan ons maandelijkse camperplaatsennieuws.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…