Volkswagen New California

Make-over voor iconische camperbus: dit is de Volkswagen New California

Marije Onderwaater

Dubbele schuifdeuren, plug-in hybride vierwielaandrijving, een hefdak en camperfuncties die via een app zijn te bedienen: de Volkswagen New California heeft het allemaal. Voor het eerst sinds de introductie van de California – in 1988 – staat de camperbus niet meer op de Transporter, maar op de Multivan met lange wielbasis.

De laatste 1500 California’s op de Transporter – de 6.1 – rollen over een paar maanden van de band in Hannover. Allemaal voorzien van een Last Edition-sticker. En daarna is het afgelopen voor de Transporter; nu is het de beurt aan de Multivan met lange wielbasis, die Volkswagen in 2021 introduceerde.

Nieuwe generatie

Voor de nieuwe generatie Volkswagen California gaf het Duitse merk de iconische camperbus een enorme make-over. Een voorproefje daarvan werd in augustus gepresenteerd op de Caravan Salon in Düsseldorf, daar was de California Concept te zien. Jos nam er in deze video al een kijkje. En nu is de New California er dan écht.

Volkswagen New California Multivan
Volkswagen New California Multivan

Compacte Multivan

De California op de Transporter paste prima in de meeste parkeergarages. Met de Multivan als basis is dat niet anders. De Multivan is 5,17 meter lang, 1,94 meter breed (zonder buitenspiegels) en 1,99 meter hoog. Met gesloten dak is de binnenhoogte 1,30 meter. Wanneer het dak is geopend, is dat 2,11 meter.

Drie aandrijfsystemen

De New California is verkrijgbaar met drie aandrijfsystemen: turbodieselmotor met directe injectie (TDI), een turbobenzinemotor met directe injectie (TSI) en een plug-in hybride aandrijving (eHybrid) gecombineerd met het 4MOTION-vierwielaandrijvingssysteem.

New California
New California

Standaard slaaphefdak

De Beach-, Coast- en Ocean-varianten komen ook terug bij de Volkswagen New California. Allemaal hebben ze standaard een slaaphefdak met een behoorlijk smal tweepersoonsbed, dat een afmeting van 2,05 x 1,14 meter heeft. Het raam aan de voorzijde kan open, net als de twee ramen aan elke zijkant. Alle ramen zijn voorzien van horrengaas.

Twee schuifdeuren

Bijzonder zijn ook de schuifdeuren aan elke kant. Had de California tot nu toe slechts één schuifdeur aan de passagierszijde, nu kun je er aan beide kanten in en uit. Een extra luifel die kan beschermen tegen zon of regen is optioneel.

Bank of stoelen

Het interieur biedt allerlei mogelijkheden. Zo is de standaard achterbank te verruilen voor twee stoelen.

New California slaaphefdak
New California slaaphefdak

Lak in twee kleuren

Voor het exterieur van de New California is er keuze uit elf kleuren. Daarnaast is het mogelijk om voor een tweekleurige bus te kiezen, waarbij de boven- en de onderzijde elk een andere kleur hebben. De volgende kleurencombinaties zijn mogelijk: Mono Silver/Energetic Orange metallic, Deep Black Pearl/Fontana Red metallic en Candy White effen/Starlight Blue metallic. De laatstgenoemde combinatie is nieuw en speciaal ontwikkeld voor de New California. Het doek van het hefdak is verkrijgbaar in drie verschillende kleuren: Toffee Brown, Glacier Blue en Basalt Grey. De lichtmetalen wielen zijn er in 16, 17, 18 en 19 inch.

California nieuwe generatie
California nieuwe generatie

California Beach, Coast en Ocean

California Beach

De California Beach is het instapmodel van deze variant. De Beach heeft zes zitplaatsen, twee slaapplaatsen en een handmatig bedienbaar slaaphefdak.

De California Beach Tour is onder meer uitgerust met draaibare en in hoogte verstelbare cabinestoelen, vijf zitplaatsen, verlichting in het hefdak, een extra accu, klapstoelen in de kofferklep en de mogelijkheid voor vier slaapplaatsen door van de achterbank een bed te maken.

De California Beach Camper is onder meer voorzien van vijf zitplaatsen, vier slaapplaatsen, een uittrekbare keukenmodule met één gaspit aan de achterzijde en 230V-walstroomaansluiting.

California Coast

De California Coast heeft een vier zitplaatsen (de cabinestoelen en twee stoelen achter), een keuken met één gaspit en een spoelbak aan de bestuurderszijde, een koelkast, een bed voor beneden en een tweede camperaccu.

California Ocean

De California Ocean was volgens Volkswagen het vlaggenschip van de vorige generatie én van de New California. De Ocean is te vergelijken met de Coast, maar heeft onder meer luxere bekleding, stoelverwarming, automatische airco, een klaptafel aan de buitenkant en nog veel meer.

Slimme toepassingen

In het interieur heeft Volkswagen allerlei slimme toepassingen bedacht. Zo zijn alle New California’s, vanaf de Beach Tour, uitgerust met speciale opbergvakken voor de achterste zijruiten. Deze zijn aan het raam te hangen en dienen als verduistering en als opbergvak. Ze zijn voorzien van een klep met ritssluiting. Voor de voorzijde zijn er magnetische zonneschermen die voor privacy en schaduw zorgen.

Keuken New California
De Coast en Ocean hebben een goed uitgerust keukenblok.
Keuken New California
De Coast en Ocean hebben een goed uitgerust keukenblok.
Keuken Beach
De minikeuken in de Beach.
Keuken Beach
De minikeuken in de Beach.
Bed achterstoelen California
Vier slaapplaatsen in de Coast en Ocean.
Bed achterstoelen California
Vier slaapplaatsen in de Coast en Ocean.

Digitale camperfuncties

Nieuw is ook de digitale bediening van de camperfuncties, zoals de verlichting of het checken van de tanks. De New California heeft daarvoor (vanaf de Beach Tour) een display in de C-stijl aan de passagierszijde geïntegreerd. Het is ook mogelijk om de functies en het infotainmentsysteem via een app te bedienen.

California display
California display

Voorverkoop start in juni

Ben je al gevallen voor de Volkswagen New California? Dan moet je nog héél even geduld hebben. In juni 2024 is de kampeerbus te bestellen en in de tweede helft van dit jaar vinden de eerste leveringen plaats.

Wil je alvast precies weten wat er nog meer allemaal op en aan de New California zit? Bekijk dan de officiële presentatie door Volkswagen.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…