Luxemburg voor je fietsvakantie met Vëlosummer 2021

Luc Schaepkens

Luxemburg is heel dichtbij en toch écht buitenland. Kies dit jaar bijvoorbeeld voor een fietsvakantie. Deze zomer staat het hele land in het teken van fietsen tijdens het fietsevenement Vëlosummer 2021.

Luxemburg

Luxemburg heet je graag van harte welkom. Dat kan prima, want het land staat op geel. Ook is per 16 mei de horeca in het land weer opengegaan. Overweeg je een vakantie in Luxemburg? Dan zit je zeker als fietsliefhebber deze zomer helemaal goed. Het unieke fietsevenement Vëlosummer 2021 staat namelijk op het programma. Wat kun je zoal verwachten? We zetten de ultieme fietsvakantie voor je op een rij.

Vëlosummer 2021 in Luxemburg

In de weekenden van 31 juli tot 29 augustus 2021 staat Luxemburg in het teken van Vëlosummer. Twaalf routes door het hele land – 950 kilometer aan wegen – worden opengesteld voor het publiek. Waar nodig worden zelfs openbare autowegen afgesloten voor ander verkeer. Vëlosummer beleefde in 2020 een succesvolle primeur met meer dan 400.000 deelnemers op de weg. De fietsroutes voeren onder meer door de Alzettevallei, langs de rivier de Moezel en door de regio Guttland.

Gratis transport van bagage voor fietsers en wandelaars

Zelf je bagage en kampeerspullen meezeulen op deze fietsvakantie? Dat is niet nodig. Wie meerdere etappes door Luxemburg plant – op de fiets of te voet – kan namelijk gebruik maken van Move We Carry. Je bagage wordt daarbij van je startpunt in de ochtend naar je eindpunt aan het einde van de dag gebracht. Helemaal gratis tussen 1 april tot 30 september. Move We Carry kun je online of telefonisch reserveren. En wel tot aan de dag voor vertrek voor 12.00 uur. Per persoon worden maximaal 20 kilo en twee stuks bagage vervoerd.

Gratis openbaar vervoer en Bed+Bike

Mocht je tussentijds toch snel terugwillen naar je accommodatie of een deel van de route willen overslaan, dan kun je altijd nog gebruik maken van het gratis toegankelijke openbaar vervoer in Luxemburg. Fietsen meenemen in de trein is toegestaan. Accommodaties met het label Bed + Bike zijn speciaal ingericht op fietsers. Ruim 95 accommodaties in Luxemburg dragen dit label en beschikken over handige faciliteiten voor fietsers.

vakantie in luxemburg

UNESCO fietsroute door Luxemburg Stad

Unieke fietsroute fietsen? Doe dan de stadsroute per fiets in Luxemburg Stad. Je fietst namelijk door de historische delen van de hoofdstad die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan. De UNESCO fietsroute is 9,5 kilometer lang. Je fietst door de wijken Grund, Pfaffenthal en Clausen. Je komt onder meer langs oude vestingwerken en door groene parken. Het hoogteverschil omzeil je comfortabel met de glazen panoramalift (foto boven deze tekst) in het hart van de stad. Dankzij de goed aanlegde paden en de relatief korte afstand is deze fietsroute geschikt voor alle leeftijden en niveaus.

Luxemburg met de mountainbike

Het MTB-netwerk van Luxemburg is 700 kilometer lang. Het bestaat uit meer dan veertig routes. Die voeren door bossen, bergen, over rotsformaties en langs meren. Er is keus uit diverse mogelijkheden en trails in onder meer de regio’s Éislek, Mullerthal, Guttland en langs de Moezel. De zuidelijke regio Minett is een mountainbikeparadijs met veel uitdagende routes. De meeste tochten hier starten in de zuidelijke stad Esch-sur-Alzette, tevens Culturele Hoofdstad van Europa in 2022. Het voormalige mijngebied herbergt een bodem vol ijzererts dat een fascinerend roodgekleurd landschap oplevert.

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Luc Schaepkens

Redacteur