Love2camp’s negen types op de camping: wie herken jij?

Marije Onderwaater

De burgemeester op de camping, de keurige kampeerders, de voyeur en Mrs Perfect. Het zijn slechts enkele van de campingtypes die we ooit op Love2camp introduceerden. We stellen ze hier in een geüpdatete versie nog eens aan je voor. Oh ja, en ze hebben gezelschap gekregen! Welke types op de camping herken jij?

De burgemeester

Met wie kunnen we anders beginnen? De burgemeester is zo ongeveer het meest herkenbare type op de camping. Vrijwel iedereen heeft wel eens bij hem in de buurt gestaan. Bij hém ja, want wij hebben op de camping nog nooit een vrouwelijke burgemeester gezien. Je komt de burgemeester vooral tegen in het laagseizoen. Kenmerken: een vijftigplusser (ja sorry, maar het is nu eenmaal zo) die zich gedraagt of de camping van hem is. Hij komt er al (tientallen) jaren en zet zijn caravan elk jaar op hetzelfde plekje. Jij bent slechts de passant die toevallig even ‘zijn’ camping bezoekt. Er zijn burgemeesters bij die bij aankomst hun snoeischaar uit de caravan pakken om de heg even bij te knippen. Niet om de onderhoudsmannen te helpen, maar om wat extra ruimte op zijn plek te creëren. Daar heeft hij als burgemeester immers recht op!

De keurige kampeerders

In de loop der jaren zijn wij zelf wat netter geworden, maar keurige kampeerders kan je ons echt nog niet noemen. De keurige kampeerders hebben uiteraard een caravan. Dit stel heeft soms kinderen bij zich, maar meestal niet. Hun plek ziet er altijd uit om door een ringetje te halen en dan hebben we het nog niet eens over hun caravan. Die ziet er namelijk uit alsof hij in een showroom staat. Nette luifel, alles opgeruimd en uiteraard een goed gesorteerde fruitschaal én een bloemetje op tafel. Een heel verschil met onze staanplaats, waar badlakens uithangen, stepjes rondslingeren en de badmintonset in een hoek is gemikt.

Zo ziet het er bij ons op de camping uit. Nét iets anders dan bij de 'keurige kampeerders'.
Zo ziet het er bij ons op de camping uit. Nét iets anders dan bij de 'keurige kampeerders'.

De voyeur

De voyeur staat meestal tegenover je en ziet álles wat er rondom jouw staanplaats gebeurt. Kom je ‘s ochtends uit de voortent gestommeld, dan zit hij (ja, het is meestal een man) al voor de tent met een bak koffie en kijkt je recht aan. Ook goedemorgen! Hij kijkt toe als je je opvoedskills op de kinderen loslaat, als je je zelf van top tot teen insmeert voor je naar het strand gaat en als jullie ‘s avonds gaan eten. Natuurlijk mist hij ook geen seconde van het schouwspel dat zich voor zijn ogen voltrekt wanneer een enorme hoosbui je voortent volledig blank zet en jullie met twee man sterk proberen het water van de luifel te laten lopen terwijl de kinderen veilig in hun stoel moeten blijven zitten. Helpen? Ho maar! De voyeur maakt het zich nog eens gemakkelijk en kijkt vanonder zijn droge luifel genietend toe hoe zijn overburen zich redden.

In een straatje als dit kan de voyeur zijn hart ophalen. Lekker loeren!
In een straatje als dit kan de voyeur zijn hart ophalen. Lekker loeren!

Het perfecte stel

Oké, we geven het toe: we zijn een beetje jaloers op het perfecte stel. Vooral als wij al chips etend en wijn drinkend in onze campingstoelen hangen en het perfecte stel voorbij schrijdt. Zij ziet ernaar uit alsof ze haar lichaam – haar tempel moeten we zeggen – niet vervuilt met rotzooi als chips en wijn. Hij doet daar niet voor onder. Beiden zijn ze de fitheid in eigen persoon. Zien we ze eens wat eten, dan is het een appel of wat rauwkost. Hun kleding is uiteraard smetteloos. Hebben we het trouwens al over hun kinderen gehad? Die luisteren direct als hun ouders ze roepen en zeuren nooit dat ze willen zwemmen in plaats van wéér een dorpje bezoeken. Aan de andere kant: het perfecte stel is dan wel fit en strak, écht gelukkig kijken ze er niet echt bij. Wijntje, anyone?

De borrelburen

Het is alweer een tijdje geleden dat we borrelburen hadden en dat is best jammer. Ook al lopen we op de camping de ‘deur’ liever niet plat bij andere mensen; een keertje wat met je medekampeerders drinken is gezellig. Met de leuke borrelburen gaat dat regelmatig volgens het volgende scenario: je raakt op de grens van jullie plekken in gesprek over het een of ander. Op een gegeven moment komen de partners er ook bij staan en beginnen mee te praten. Er verstrijkt een half uur totdat een van jullie zegt dat ‘we net zo goed even met een wijntje bij elkaar kunnen zitten’. De kinderen krijgen chips en limonade en voor je het weet is het half twee ‘s nachts en weet je meer over de borrelburen dan over je buren thuis.

Types op de camping: wie herkent deze borrelburen?
Types op de camping: wie herkent deze borrelburen?

De allesweters

Ze komen al jaren op deze camping en weten alles heel goed of beter. ‘Koop jij je boodschappen in de campingwinkel? Ben je helemaal gek geworden! Je moet naar die en die supermarkt in dat en dat plaatsje. Daar hebben ze trouwens ook de lekkerste vis van de wereld. O, en vergeet niet om op weg daar naartoe even bij dat ene strandje te stoppen. Daar is trouwens ook een fantastisch strandtentje. Vraag barman Julio dan wel om de specialiteit van het huis want die wil je niet missen. Doen jullie hem de groetjes van Willem en Marjan (let op: fictieve namen ????)? Hij weet echt wel wie we zijn, want we komen er al jaren! Niet vergeten hè?!’ Uiteraard weten de allesweters ook wie de campingbaas is, hoe lang al, waarom hij altijd zo chagrijnig kijkt etc. En eerlijk is eerlijk, de tips van de allesweters zijn soms zo verkeerd nog niet.

De vrienden/familie/collega's/oude campingburen

De types hebben afgesproken op de camping of kennen elkaar nog van vorig jaar. Elke avond voltrekt zich een gesjouw met tafels, stoelen, flessen wijn en hapjes aangezien ze om de beurt gastheer zijn. Natuurlijk bespreken ze alles van het vorige jaar of van hun leven thuis en terwijl je een boek probeert te lezen, hoor je per ongeluk alles en heb je daar ook nog een mening over.

De groep die elke avond bij elkaar komt, zou hier voldoende ruimte hebben.
De groep die elke avond bij elkaar komt, zou hier voldoende ruimte hebben.

De lieve buren: fijne types op de camping

Altijd in voor een praatje, maar niet opdringerig. Wanneer je na een lange reis aankomt en begint met het opzetten van de tent bieden ze je meteen koud drinken aan. Als je je verontschuldigt voor een jengelend kind halen ze hun schouders op omdat hun tieners ook ooit klein zijn geweest en ze dit ook hebben meegemaakt. De lieve buren zijn behulpzaam zonder betweters te zijn. Ze verwennen je kinderen met ijsjes uit hun koelkast met vriezer en verwachten daar niets voor terug. Als ze eerder vertrekken dan jij, komen ze hun barbecue brengen die jij de rest van de vakantie mag gebruiken. Lieve buren zijn heel fijne types op de camping!

De lieve buren geven je ijs en hun barbecue.
De lieve buren geven je ijs en hun barbecue.

De groep eyeballers

Laten we eerst even kort uitleggen hoe dit type aan z’n naam komt. The Urban Dictionary omschrijft eyeballing of eyeballin’ min of meer als ‘het kijken naar iemand met zeer veel interesse’. Wel, dat zegt alles over dit deze types op de camping. De eyeballers houden álles wat je doet in de gaten met EXTREEM veel interesse. Verwar ze trouwens niet met het campingtype ‘de voyeur’, die meer een stiekeme gluurder is (zijn we dat niet allemaal trouwens…?). Eyeballers geven je het gevoel dat jij op de camping bent gezet om hen van entertainment te voorzien. Jij bent de hoofdpersoon in hun reallife soap. Wees trouwens gerust, je campingburen en de rest van de camping kunnen op evenveel interesse van de eyeballers rekenen. Nog erger dan een eyeballer of stel eyeballers, is een GROEP eyeballers. Deze campingtypes zitten niet óp, maar vóór hun plekken (midden op straat dus) te borrelen. En dat betekent dat je niet naar het sanitairgebouw of de winkel kan lopen zonder op een opmerking te worden getrakteerd. “Wow, jullie zijn snel terug van de afwas! Hadden jullie maar zes bordjes ofzo?” En dat alles ten overstaan van de hele groep, of beter gezegd: het hele straatje. Want natuurlijk hebben de eyeballers hun stemgeluid op volume 10 staan.

Welke types op de camping herken jij? Laat het ons weten op social media!

Foutje gezien? Mail ons. Dat stellen we zeer op prijs!

Marije Onderwaater

(Eind)redacteur

I love slapen onder een tentdoek! Met mijn vriend en onze zoons van 11 en 14 jaar ga ik graag op pad met onze Campooz Fat Freddy tenttrailer. Het liefst naar een zonnig land! Stiekem vind ik met een camper op pad gaan trouwens ook héél leuk! Dat tentdoek denk ik er dan wel even bij…